Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Po dobrém obědě či večeři se podává sladká tečka - dezert, který má za úkol nastartovat trávení po vydatném jídle ve společnosti rodiny či přátel. Někdy to však může být maličkost, která jen pohladí chuťové pohárky.

Sladká tečka ve formě dezertu je mnohdy další chod navíc, který místo trávení zapříčiní únavu a ospalost strávníků. Místo šlehačkového poháru, čokoládového zákusku nebo dortu s krémem je vhodnější ukončit hostinu něčím malým.

1/20

    1 z 20

    Minidortíčky

    Minidortíčky

    Trojúhelník máslového nebo šlehačkového dortu je po vydatném obědě příliš sytý. Malé dortíčky, které jsou vlastně jen "jednohubkami", zvládnou sníst i děti. Připravíme je vykrájením malých koleček (4-5 cm) z plátu nízkého piškotu, které slepíme krémem a ozdobíme šlehačkou i malým kouskem ovoce.

    2 z 20

    Mini Pavlova

    Mini Pavlova

    Malé kopečky bílkového sněhu ve stylu dortu Pavlova mohou mít nejrůznější velikosti. Zdobíme je růžičkou ze šlehačky ze sáčku s řezanou špičkou a kouskem čerstvého ovoce. Výhodou lehoučkých křehkých pusinek je jejich dlouhá trvanlivost, takže je můžeme usušit i pár dní předem a mít je připravené do zásoby.

    4 z 20

    Čokoládová pěna s vanilkou

    Čokoládová pěna s vanilkou

    Šlehačkový nebo zmrzlinový pohár po vydatném jídle je už přežitkem a sytý host ho většinou odmítne. Co ale neodmítne, je miniverze velkého poháru. V obchodech jsou k dostání dezertní pohárky a mističky na jedno použití, do kterých se vejde malé množství lehkého krému, který ozdobíme kouskem ovoce.

    7 z 20

    Domácí becherovka

    Domácí becherovka

    Společnost dospělých, která si hned po jídle nesedne za volant, uvítá po vydatném jídle malou skleničku likéru nebo dobrého alkoholu. Domácí becherovka je sladké, kořeněné pití, které zklidní žaludek a nastartuje trávení. Takovým nápojům říkáme digestiv. Stačí jen malé množství likéru, abychom se cítili lépe. 

    9 z 20

    Pizza meloun

    Pizza meloun

    Sladkou tečkou na závěr hostiny může být i ovoce. Nejoblíbenější jsou jablka, jahody, meruňky, hrozny, broskve a letní zelenina - meloun. Můžeme ho nakrájet na kostky, výseče, vykrájet kuličky. Pořádně vychlazený meloun nahradí s přehledem i zmrzlinu. Ale i jiné čerstvé ovoce můžeme podávat jako chutný dezert.

    10 z 20

    Slepované perníčky

    Slepované perníčky

    Místo sušenek můžeme i několik dní předem připravit voňavé perníčky, které se hodí tématem i barevností k události, která právě probíhá. Perníčky mohou mít jakýkoliv tvar, mohou být slepované marmeládou, polité bílkovou polevou nebo čokoládou. Je na nás, sníme-li perníček jako dezert, nebo si ho odneseme domů.

    11 z 20

    Ovocná zmrzlina

    Ovocná zmrzlina

    V horkém létě jsou zmrzlina a nanuky vítaným osvěžením. Po bohatém obědě stačí jen kopeček zmrzliny, aby nás postavil na nohy, osvěžil nás a setřásl z nás únavu. Nejlepší zmrzlina je ovocná nebo citrusová. Připravíme ji den předem podle osvědčeného receptu a při podávání ji zdobíme ovocem nebo ovocnou šťávou.

    13 z 20

    Barevné makronky

    Barevné makronky

    Barevné makronky jsou luxusní sladkou tečkou po jakékoliv hostině. Málokdo jim odolá - jsou lehoučké, křehké a mají dokonalou chuť. Makronky si můžeme připravit sami nebo je koupit v cukrárně. Je to směs bílků, mletých mandlí a cukru, které se stříkají ze sáčku na plech, suší a pak plní krémem.

    14 z 20

    Bleskové koláčky

    Bleskové koláčky

    Maličké koláčky jsou chutnou sladkou tečkou hlavně po rodinném obědě. Nejvhodnější náplní je tvaroh, který je lehký a svěží. Pokud tvaroh ozdobíme rozinkami, kouskem ovoce nebo alginátem a lístečkem meduňky, získáme dezert, u kterého u jednoho kousku rozhodně nezůstaneme.

    15 z 20

    Rumové pralinky

    Rumové pralinky

    Mnoho lidí si po každém, i všedním obědě, dává kostičku hořké čokolády nebo čokoládovou pralinku, aby si "srovnali chuť". Čokoláda má nejen vyšší kalorickou hodnotu, ale i spoustu pozitivních vlastností. Pralinky sice nejsou na přípravu složité, ale pokud se na jejich přípravu necítíme, můžeme je koupit.

    16 z 20

    Malinové cupcakes

    Malinové cupcakes

    Americké cupcakes jsou minidortíčky, které se pečou v papírových košíčcích různých velikostí a barev. Těsto na cupcaky může být světlé i tmavé, ozdobené lehkým tvarohovým krémem nebo šlehačkou a ovocem. Cupcaky se podávají přímo v papírových košíčcích. Zdobí se čerstvým ovocem.

    17 z 20

    Křehké polštářky z listového těsta

    Křehké polštářky z listového těsta

    Křehké čtverečky z listového těsta měří 4-6 cm. Listové těsto rozválíme, pokrájíme na čtverce a upečeme. Po upečení čtverečky rozloupneme a plníme kopečkem šlehačky a kouskem ovoce (jahoda, malina, broskev). Zákusky poprášíme moučkovým cukrem. Jsou tak lehké a chutné, že jich radši připravíme jednou tolik.

    20 z 20

    Alžírská káva

    Alžírská káva

    Zapomenout nesmíme na typickou sladkou tečku pro dospělé - sladkou kávu s likérem, koňakem, smetanou, karamelem nebo zmrzlinou. Taková káva je plnohodnotným dezertem a mnohdy se jí pomocí lžičky nebo pije brčkem (ledová káva), zvlášť když je ozdobená kopečkem šlehačky

1/20

Komentáře

Další tipy a triky