Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažený sýr je lákadlem a oblíbeným jídlem pro mnohé z nás. Připravit můžete klasický smažák nebo recept po libosti upravit, vhodné jsou různé druhy sýrů, doplněné zeleninou nebo uzeninami. K řízkům připravte brambory, výtečně se hodí bramborová kaše i bramborový salát.

Smažený sýr lze připravit i jako sváteční jídlo, zvlášť když použijete některý z netradičních receptů z našeho výběru. Vyzkoušejte smažák bez smažení, připravený v hrnečku, smažené tvarůžky, hermelín i nivu. Kdo chce, doplní sýr ještě zeleninou, třeba předem uvařeným celerem, a také uzeninou, nejčastěji šunkou.

1/16

    1 z 16

    Smažený sýr - smažák

    Smažený sýr - smažák Video

    Smažený sýr je oblíbeným jídlem, které mnozí z nás hledají v nabídce našich hospod a restaurací. Usmažit kus sýra není složité, přesto se nám občas nedaří. Problémem je hlavně vytékající sýr, jde však hlavně o estetickou záležitost, protože doma si někteří právě takové řízky vybírají nejraději.

    2 z 16

    "Fajnový" smažený sýr

    "Fajnový" smažený sýr Video

    Tento recept je trochu jiný a vytečení sýra opravdu nehrozí. Tvrdý sýr nastrouhejte a smíchejte s vajíčky. Solit není nutné, protože sýr je sám o sobě dost slaný. Ze směsi vytvořte placičky, které obalte ve strouhance a nechte je v chladu odležet. Na závěr je usmažte na rozpáleném oleji.

    3 z 16

    Smažák bez obalování (pro lenochy)

    Smažák bez obalování (pro lenochy)

    Pokud máte málo času nebo vás obalování nebaví, vyzkoušejte bezobalovou variantu. Je to překvapivě snadné. Silnější plátky sýra pokládejte na rozpálenou pánev s olejem. Nechte zespodu vytvořit zlatavou kůrčičku, pak obraťte a dosmažte. Opravdu to funguje i bez trojobalu. Podávejte s bramborovou kaší.

    6 z 16

    Smažený Hermelín

    Smažený Hermelín

    Smažený Hermelín chutná báječně a má mnoho příznivců. Po rozkrojení sýry uvnitř potřete hořčicí a přidejte šunkový salám, pak opět půlky spojte a obalte v klasickém trojobalu. Usmažte na pánvi ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje.

    7 z 16

    Smažené tvarůžky

    Smažené tvarůžky Video

    Především je potřeba podotknout, že olomoucké tvarůžky stačí jen obalit v trojobalu, a pak jednoduše usmažit. V kuchyni a po celém bytě se bude linout nezaměnitelné aroma. Podle našeho receptu připravíte tvarůžky doplněné uherským salámem. Podle receptu je můžete podávat třeba s lepenicí z brambor a kysaného zelí, chuť a vůně tvarůžků tím bude ještě umocněna.

    8 z 16

    "Smažák" ze dvou druhů sýrů a zeleného pepře

    "Smažák" ze dvou druhů sýrů a zeleného pepře

    To, že smažený sýr se dá připravovat z různých sýrů, je nepochybná pravda. Podle našeho receptu použijte tučný eidam a dále ještě tvarůžky nebo nivu. Sýry je potřeba nastrouhat, doplnit vajíčkem a výrazným kořením (pepř, chilli), pak vypracovat, vytvořit bochánky a obalit je ve strouhance. Před samotným smažením je dejte asi na 15 minut do mrazáku.

    9 z 16

    Celerové řízky s Hermelínem

    Celerové řízky s Hermelínem

    Sýr je možné doplnit i zeleninou. Když nakrájíte celer na plátky, stejně tak Hermelín, a připravíte si odpovídající kolečka salámu, tak můžete naskládat několik vrstev na sebe, ty pak obalte v trojobalu a usmažte z obou stran pěkně dozlatova.

    10 z 16

    Smažený uzený plátkový sýr se šunkou

    Smažený uzený plátkový sýr se šunkou

    Připadá vám plátkový sýr na smažení moc tenký? V tomto případě naskládejte na sebe plátky sýra a šunky do několika vrstev, pak výsledek obalte v trojobalu, tentokrát opravdu důkladně. Připravené řízky vložte na chvíli do mrazáku a pak se můžete pustit do smažení.  

    12 z 16

    Hermelín s houbami

    Hermelín s houbami

    Rozkrojený Hermelín vydlabejte a naplňte směsí hub, které dopředu podusíte na másle s kmínem a chilli. Obě části sýru spojte a zajistěte párátky. Obalte v trojobalu a usmažte na oleji. Podávejte s bramborovou kaší nebo jen se zeleninovou oblohou.

    13 z 16

    Sýrové karbanátky

    Sýrové karbanátky Video

    Příprava této chuťovky je velmi jednoduchá. Tvrdý sýr nastrouhejte nahrubo. Přidejte k němu vejce, mouku a trochu mléka. Nechte chvíli odležet a pak smažte placičky na dobře rozpáleném oleji. Podávejte s bramborami, kaší nebo s bramborovým salátem. Doplňte zeleninou.

    14 z 16

    Smažené sýrové kuličky

    Smažené sýrové kuličky Video

    Další chuťovka je snadná, rychlá a překvapivě dobrá. Potřebujete najemno nastrouhaný eidam a našlehaný tuhý sníh z bílků. Do sněhu postupně vmíchejte strouhaný sýr, aby vznikla hmota, ze které půjdou tvarovat kuličky. Jejich průměr by měl být asi 1,5 cm. Vhazujte je do maximálně rozpáleného oleje a smažte dozlatova. 

    15 z 16

    Smažené sýrové dukátky - rychlovka

    Smažené sýrové dukátky - rychlovka

    Opět připravte sníh z bílků, vmíchejte eidam, ochuťte mletým černým pepřem a solí, pak zlehka promíchejte. Nabírejte lžičkou stejně velké kousky a smažte na rozpáleném oleji. Lžičkou upravte jejich tvar, počítejte s tím, že dukátky během smažení výrazně nabydou a zachovají si nadýchanou mechovitou strukturu.

    16 z 16

    Sýrová omeleta s bramborem ala Smažák

    Sýrová omeleta s bramborem ala Smažák

    Sýrová omeleta báječně nahradí klasický smažený sýr, navíc nic nevyteče a ušetříte i špinavé nádobí. Sýr jednoduše nastrouhejte, přidejte k němu vejce, strouhanku a mletou papriku. Sýrovou směs dejte na pánev a zvolna upečte z obou stran. Podávejte s vařenými bramborami. Kdo chce, může těstíčko ještě doplnit najemno nakrájenou šunkou

1/16

Komentáře

Další tipy a triky