Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Krátkodobé nemoci zažil téměř každý z nás už v dětství. Příznaky si jsou velmi podobné - slabost, únava, nechutenství, zvýšená teplota, žaludek na vodě, průjem, zvracení. I při takových potížích se však musí jíst a hlavně pít.

Nemocní lidé, kteří trpí nějakou chronickou nemocí, mívají předepsanou dietu - mnohdy i velice přísnou. Zdraví lidé mohou také onemocnět, a i přes nechuť k jídlu potřebují vhodné pokrmy a nápoje, které podpoří jejich rychlé uzdravení.

1/16

    1 z 16

    Kuřecí vývar s brokolicí

    Kuřecí vývar s brokolicí

    Už naše babičky věděly, že masový vývar, plný snadno vstřebatelných živin, je nejlepším lékem při nemoci. Polévka pomáhá v zavodňování a doplňování chybějící energie. Nejvhodnějším masem je kuřecí nebo hovězí, tažené několik hodin se zeleninou a kořením. Pokud je to vhodnější, nabídneme nemocnému scezený vývar z hrníčku.

    3 z 16

    Brambory vařené v mléce

    Brambory vařené v mléce

    Jednoduchá jídla jsou mnohdy jediná, která nemocný přijme. Brambory neodmítnou, pokud je uvaříme v mírně osoleném mléce, ochutíme kouskem másla a před podáváním rozmačkáme vidličkou. Pro změnu můžeme brambory uvařit ve vývaru, který jim dodá jinou chuť a výživnější hodnotu.

    4 z 16

    Mrkev dušená s hráškem

    Mrkev dušená s hráškem

    Barevný pokrm, který tvoří zelený hrášek, oranžová mrkev a žluté brambory, vypadá tak chutně, že ho můžeme směle uvařit nemocnému dítěti i dospělému, a přidat k němu kousek vařeného masa. Takovým způsobem dostaneme do pacienta živiny, které při svém uzdravování bude potřebovat.

    5 z 16

    Meruňkovo - jablkovo - mrkvová přesnídávka

    Meruňkovo - jablkovo - mrkvová přesnídávka

    Ovocné pyré a přesnídávky jsou stravou pro nejmenší - ale mnohdy i jediným jídlem, který do sebe dospělý nemocný dostane. Ovoce je zdrojem vitamínů, antioxidantů, vlákniny a hlavně tekutiny. Přesnídávku nebo pyré můžeme udělat z jakéhokoliv ovoce po odstranění peciček, semínek a slupek protřením přes síto.

    6 z 16

    Krémová česnečka

    Krémová česnečka

    Česnek je přírodní antibiotikum, známé už ze starověku. Jeho ostře výrazná chuť i vůně často odradí zdravé, natož nemocné lidi. Připravíme jim česnečku, která bude příjemně silná (i díky masovému vývaru). Případnou ostrost zjemníme smetanou s vejcem nebo žloutkem, krutony z pečiva a drobně nasekanými zelenými natěmi.

    7 z 16

    Zelené smoothie

    Zelené smoothie

    Vitamínovou bombou je ovocné nebo zeleninové smoothie, které nám dodá vlákninu, tekutiny, živiny a vše, co nám pomůže s uzdravením. Použijeme jakoukoliv čerstvou a listovou zeleninu, do mixéru přihodíme hrst oříšků nebo vloček a zalijeme vodou či vychladlým vývarem. Nápoj musí mít hustou, ale tekutou konzistenci.

    9 z 16

    Tvarohová rýže s kompotem

    Tvarohová rýže s kompotem

    Rýže se podává i úplně malým dětem - je zdrojem minerálních látek, přirozeně bezlepková, vhodná pro stravování nemocných. Kulatozrnná rýže je měkká a dobře stravitelná - pokud ji smícháme s mléčným výrobkem (tvaroh, jogurt) a kousky ovoce, získáme chutný a výživný oběd či večeři.

    10 z 16

    Dietní kuře se zeleninovou omáčkou

    Dietní kuře se zeleninovou omáčkou

    Kuřecí maso je jemné, lehce stravitelné a chutné. Je to první maso, které ochutná malé dítě a dietní pokrm pro většinu dospělých. Jeho výhodou je rychlá příprava, takže do jedné hodiny můžeme uvařit polévku i dušený plátek. K masu podáváme omáčku, lehce ochucenou kořením a zelenými bylinkami.

    11 z 16

    Med, citron, zázvor a zdravý nápoj

    Med, citron, zázvor a zdravý nápoj

    Při nemoci se musí hodně pít, aby nedošlo k dehydrataci organismu. Nejvhodnější je čaj s medem, citrónem a zázvorem. Trojkombinaci můžeme připravit do skleničky pro pozdější použití - pokrájený citrón s nastrouhaným zázvorem zalijeme medem a necháme louhovat. Směsí ochutíme horký čaj nebo jiný nápoj.

    12 z 16

    Moje bramborová kaše

    Moje bramborová kaše

    Jemně našlehaná bramborová kaše s mlékem či smetanou přiláká k jídlu i nemocného, kterému se hůře polyká. Kaši můžeme podávat pokapanou rozpuštěným máslem nebo vydušenou šťávou z masa. Později přijde k chuti i jemně nasekané maso, podušená zelenina nebo sázené vejce.

    13 z 16

    Pudink s piškůtky

    Pudink s piškůtky

    Pudink není jen přesnídávkou pro děti nebo svačinou pro dospělé. Pudink má mnoho příchutí a volitelných konzistencí podle množství použitého mléka. Podáváme ho v miskách, v pohárech, ozdobený ovocnými omáčkami nebo kousky ovoce. Ještě horký pudink můžeme proložit dětskými piškoty.

    14 z 16

    Brambory dušené s mletým masem a zeleninou

    Brambory dušené s mletým masem a zeleninou

    Dušená zelenina je lékem na všechny nemoci. Můžeme ji jemně pokrájet nebo nastrouhat, orestovat na másle a chvíli podusit s bylinkami a kořením. Dušenou zeleninu použijeme do polévek (zalitou vývarem), s vařenou kulatozrnnou rýží ve formě rizota nebo s bramborovou kaší a kouskem kuřecího masa.

    15 z 16

    Květákový mozeček

    Květákový mozeček

    Květák, uvařený do měkka, zbavíme košťálu a nasekáme ho nožem najemno. Na másle orestujeme cibulku, pak květák, poté směs zalijeme osolenými rozšlehanými vejci, která necháme srazit. Mozeček podáváme jen tak nebo s vařenými bramborami či kaší. Na jaře posypeme pokrm pokrájenou pažitkou.

    16 z 16

    Dýňová polévka Hokkaido se smetanou

    Dýňová polévka Hokkaido se smetanou

    Krémové polévky jsou přímo nabité zdravím a vitamíny. Jejich základem je zelenina (dýně, mrkev, špenát, cuketa, hrášek, květák, brokolice), kterou podusíme ve vývaru, rozmixujeme, dochutíme a zjemníme smetanou. Polévky jsou chutné, vydatné a vhodné nejen pro nemocné - klidně jí uvaříme více.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli