Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jahelník dietní

Hodnocení receptu je 4,8 (7×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

blade2peter

Snadný

Doba přípravy 30 min Doba přípravy: 30 min

30 min (30 min příprava)

Suroviny pro 6

6

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 765 kJ /
2 334 kcal
Bílkoviny88,07 g
Tuky78,04 g
Vláknina32,23 g
Cholesterol 952 mg
Sodík 678 mg
Sůl1,51 g
Sacharidy303,68 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Spařené jáhly vsypeme za stálého míchání do 250 ml vroucí vody a zvolna vaříme. Když se voda začíná odpařovat, přidáme mléko, do mléka přidáme badyán a zbylý prázdný vanilkový lusk, v žádném případě nevyhazovat po oddělání jadérek, které patří do žloutkové směsi, prázdný lusk pustí krásné aroma do mléka a za občasného míchání dovaříme jáhle. Po dovaření nezapomeňte lusk i badyán vyhodit. Krok 2: Ušleháme si žloutkovou směs: Žloutky ušleháme s cukrem, vanilkou a medem, vmícháme do kaše a zlehka vmícháme sníh z bílků. Krok 3: Na vysoký vymazaný plech nebo pekáč (já použil oválný s oddělitelným dnem , není důležité jaký plech použijeme , ale musí být vysoký) vlijeme menší půlku jáhlové směsi, poklademe strouhanými jablky, posypeme skořicí a strouhanými ořechy. Krok 4: Navrch dáme druhou vrstvu jáhlové směsi a pečeme cca 30 minut na 150°C. Po 30 minutách můžeme zvednout teplotu na 180°C, krásně se nám udělá hnědá, křupavá čepička. Dejte pozor, ať jahelník nespálíte. Po dopečení necháme trochu vychladnout a můžeme servírovat. Dozdobíme jakýkoliv ovocem (měl jsem doma už jen pomeranč :-) ), kdo chce může si jahelník pomoučkovat cukrem.

Zveřejněno 16. 8. 2012

Poznámka autora blade2peter

Je dietní, protože je použito jen 20 g cukru a 50 g medu

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahelník dietní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NXlm

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Jahelník dietní

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/NXlm

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (7)

blade2peter: Křupavá čepička byla na jedničku. Prostě super. :yes:

to mě těší , že vám chutnal a podařilo se vám udělat křupavou čepičku ?
;-)

Je dnes k obědu, ale nevydržela jsem a musela jsem ochutnat už teď. Místo ořechů jsem dala sekané mandle. Opravdu výborný :yes: a u mě od teď velký konkurent rýžového nákypu. Posílám bodík. Škoda, že nemohu dát dva, protože myslím, že po takovém obědě bude malé mlíčko ode mě chutnat obvzlášť dobře. :-D:-D

Hezký receptík:-p+5:yes:

Super tip, díky moc. Vypadá to bezvadně. Je to jako rýžový nákyp,co? určitě to vyzkouším, jáhly mám ráda, jen je bohužel nedělám tak často. :yes:

Vypadá to skvěle:-p,je škoda,že se tyhle zdravý suroviny u nás používají tak málo.Dávám 3.bodík;-):yes:

Nádherný a zdravý recept!:yes::yes::yes:

Tématické fráze:
jahelník, jahelník s tvarohem, jahelník se švestkami a jablky, jahelník se švestkami, jáhelník s jablky, tvarohový jahelník zdravé, tvarohový jáhelník, jahelník s tvarohem recept, švestkový jahelník, zdravý jáhelník, makový jahelník, jahelník se švestkami tvarohový, sýrový jahelník, jáhelník s jablky a tvarohem, jáhelník s tvarohem a jablky, tvarohový jáhelník se švestkami, dia jahelník, mrkvovy jahelnik, jahelnik zdrave, jáhelník se švestkama

Suroviny:
jáhly, mléko, vejce, cukr moučkový, lusk vanilkový, badyán, med, jablko, skořice, ořechy vlašské

Přidat fotografie receptu