Kvásek: Upečte si dokonalý chléb jako z pekárny i u vás doma díky domácímu kvásku
Dokonale nadýchaný a krásně vypečený chleba, který vám provoní celý dům zvládnete snadno upéct i doma. Kvásek nebo kvas je neodmyslitelnou součástí těsta na skvělý a zdravý chléb. Kvásek vznikne spojením směsi vody a mouky v poměru 1:1 při teplotě okolo 30°C, kdy začne proces kvašení. Toto kvašení vzniká díky přirozeně se vyskytujícím bakteriím a kvasinkám na obilném zrnu, kterým k zahájením procesu stačí vzduch.
Jaký je rozdíl mezi kváskem a droždím?
Lámete si hlavu s tím, proč si doma vytvářet kvásek když můžete jednoduše použít hotové droždí? A jaký je vlastně ten hlavní rozdíl? Hlavní a zásadní rozdíl je v tom, že hotové pekařské droždí, které lze jednoduše koupit v obchodě je tvořeno pouze jedním druhem kvasinek. V kvásku najdete okolo 100 druhů kvasinek a bakterií, které se přirozeně nacházejí na obilném zrnu.
Výhody použití kvásku
Chléb, který je upečený ze žitného kvásku má delší trvanlivost, která se prodlužuje již v procesu kynutí, při kterém vznikají pochody, které nám ji prodlouží. Při použití žitné mouky, poznáte i velmi znatelně rozdíl v chuti.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Omládek je řidší drožďový kvásek, díky kterému se sníží spotřeba droždí v receptu. Delším prokvašením mouky v omládku se pak významně zvětšuje objem pečiva, zlepšuje jeho chuť i trvanlivost.
Kulinářský slovník Přejít do slovníku
Biga je hustší italský kvásek s droždím, který zlepšuje chuť pečiva a prodlužuje jeho čerstvost. Po umíchání a vykvašení vydrží uložený v lednici 3 dny, během kterých se dá kdykoliv použít třeba do těst na focacciu, pizzu nebo ciabattu.
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Japonské sushi a hry: Co jedí sportovci v Tokiu na letošní olympiádě a co naopak jíst nesmějí?
Francesinha: Portugalský sendvič s francouzským šarmem se podává zásadně s pivní omáčkou. Jak jej připravit?
Jak provonět domov přírodní cestou: 4 snadné recepty pro příjemnější bydlení