Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sladká roláda je cukrářský výrobek z plátu piškotového těsta. Plníme ji marmeládou, šlehačkou nebo krémem a po zabalení ji zdobíme mnoha různými ingrediencemi - mezi ty nejoblíbenější patří kousky ovoce.

Určitě si už každá z nás vyzkoušela upéct roládu ze světlého, kakaového nebo ořechového těsta. Příprava rolády totiž od pohledu vypadá jednoduše a výsledný moučník luxusně. Takový vzhled jí dodává ozdobení povrchu - třeba ovocem.

1/16

    1 z 16

    Meruňková roláda

    Meruňková roláda

    Meruňky jsou ovoce, které má své stálé místo ve sladkém pečení. Zralé a sladké meruňky očistíme a část pokrájíme na malé kostičky. Po upečení plátu na roládu ho potřeme meruňkovou marmeládou, pak šlehačkou s mascarpone a posypeme pokrájeným ovocem. Povrch zabalené rolády pokryjeme plátky meruněk.

    2 z 16

    Kakaovomalinová roláda

    Kakaovomalinová roláda

    Kakaovému těstu velmi sluší bílý krém a výrazně barevné ovoce, které má jedinečnou chuť - například maliny. Upečený plát můžeme (i nemusíme) potřít malinovou marmeládou a poté šlehačkou, máslovým nebo tvarohovým krémem. Na něj naklademe maliny, plát zabalíme, potřeme zbytkem krému a ozdobíme.

    3 z 16

    Motýlková roláda

    Motýlková roláda

    I z obyčejné piškotové rolády s krémem nebo se šlehačkou připravíme moučník, který se bude líbit celé rodině nebo hostům. Z kousků ovoce můžeme složit například motýlky (jahoda a ananas), kterými pokryjeme povrch rolády. Ještě předtím všechny odkrojky nasekáme a zamícháme do krému.

    5 z 16

    Ořechová roláda s banánem

    Ořechová roláda s banánem

    Obyčejná piškotová nebo ořechová roláda své překvapení skrývá uvnitř - jde o celé banány, které položíme po délce na upečený plát těsta s krémem nebo se šlehačkou. Roládu pevně smotáme a nikomu neřekneme, co v ní je. Po rozkrájení na nás bude koukat žluté oko banánu.

    7 z 16

    Kokosová roláda s mangem

    Kokosová roláda s mangem

    S kokosem a mangem se v myšlenkách přeneseme do exotických krajů. Piškotovou roládu upečeme jednoduše, ale do máslového krému použijeme kokosový pudink a kostičky manga. Po potření roládu celou obalíme ve strouhaném kokosu a dozdobíme mangem a zelenými lístky.

    8 z 16

    Tvarohovo-ostružinová roláda

    Tvarohovo-ostružinová roláda

    Ne každá roláda musí být sladkou energetickou bombou. Ve zdravé verzi je hlavní surovinou těsta tvaroh, vejce a kakao. Krém tvoří tvaroh se zakysanou smetanou, sladidlo a ovoce. Například zralé ostružiny dodají moučníku nádherně fialovou barvu - kdo ochutná, nebude ho složení zajímat.

    9 z 16

    Pruhovaná roláda s broskvemi

    Pruhovaná roláda s broskvemi

    Každý moučník, který skrývá tajemství, je pro strávníky příjemným překvapením. Pruhovanou roládu vyrobíme obarvením poloviny těsta kakaem. Obě těsta vložíme do cukrářských sáčků a po délce nastříkáme na pečicí papír pruhy. Po upečení potřeme plát krémem a posypeme kousky ovoce. Po smotání moučník opět potřeme a ozdobíme.

    10 z 16

    Letní ovocná roláda

    Letní ovocná roláda

    Krásně barevnou roládu, která na řezu vypadá jako štola s kandovaným ovocem, připravíme z plátu světlého nebo tmavého těsta. Po upečení plát potřeme krémem nebo šlehačkou a hustě posypeme malými kousky různobarevného ovoce. Při krájení pak uvidíme barevnou mozaiku.

    11 z 16

    Kakaová roláda s ovocem bez mouky

    Kakaová roláda s ovocem bez mouky

    V jednoduchosti je krása. Někdy je v ní i zdraví - to platí pro roládu, kterou připravíme s kakaem místo mouky. Krém z tvarohu a šlehačky osladíme sladidlem nebo medem a smícháme s drobně pokrájeným barevným ovocem. Dobrota je na světě a my můžeme mlsat bez výčitek svědomí.

    16 z 16

    Roláda trochu jinak

    Roláda trochu jinak

    Originální zákusky připravíme upečením plátu na roládu, plát pak potřeme marmeládou. Smotáme dvě užší roládky (z obou delších konců) a pokrájíme je na stejně vysoké kousky, které položíme na podnos a ozdobíme kopečkem šlehačky a kouskem ovoce. Nezapomeneme na zelený lístek máty nebo meduňky.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli