Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bedly jsou velmi oblíbené houby našich lesů - většina houbařů je bezpečně pozná a nadšeně sbírá. Když rostou bedly, tak je většinou jeden košík málo, a nadšení nad úlovky nás provází při celé výpravě. Domů se těšíme na ty největší pochoutky, které si z nich každý rok připravujeme.

Bedly báječně chutnají připravené na tuku a kmíně, podávané s chlebem, výborné jsou bedlové řízky, které můžete po libosti dochutit, a pochutnáte si také na bedlovém guláši, ten musíte řádně okořenit. Přebytek bedel jednoduše uložte do mrazáku nebo usušte. Když rozmixujete dobře usušené bedly, získáte houbový prášek, který poslouží k dochucování jídel. Nic z vašeho "úlovku" pak nemusí přijít nazmar.

1/15

    2 z 15

    Řízky z bedly pečené v troubě

    Řízky z bedly pečené v troubě

    Bedlové řízky můžete vylepšit různými způsoby a pokud přidáte trochu strouhaného parmezánu, bude jejich chuť zase úplně někde jinde. Nejspíš jich budete chystat větší dávku, což vám usnadní jejich příprava na plechu v troubě. Upečte je pěkně dokřupava.

    3 z 15

    Sezonní plněné bedly

    Sezonní plněné bedly

    Kloboučky bedel můžete také plnit, nejvhodnější jsou ty mladé, které jednoduše rozpůlíte. Do náplně budete potřebovat strouhaný sýr a vajíčko, přidejte také trochu strouhanky a oblíbené koření. Neměl by chybět ani rozmačkaný česnek. Kloboučky ještě obalte v trojobalu a pomalu usmažte na oleji. Jistě už tušíte, jaká to bude delikatesa.

    5 z 15

    Bedly po lesnicku

    Bedly po lesnicku

    Kloboučky bedel nejprve potřete česnekovou směsí a pak je namáčejte do těstíčka z vajec, strouhanky, hladké mouky a piva. Těstíčko musí být hladké, polotekuté. Kloboučky usmažte dozlatova a podávejte s bramborovou přílohou nebo s chlebem. Na tomto "lesnickém" jídle si určitě pochutnáte.

    6 z 15

    Bedly na kmíně

    Bedly na kmíně Video

    Naprosto jednoduchý recept na zpracování právě přinesených bedel zná nejspíš každý zapálený houbař, přesto stojí za připomenutí už kvůli názornému videu. Nalaďte se na tuto oblíbenou pochoutku a nezapomeňte použít na ochucení kmín - je už na vás, jestli drcený nebo celý. K bedlám nejlépe chutná kmínový chléb.

    7 z 15

    Bedly jako škvarečky

    Bedly jako škvarečky

    Důkladně usmažené hlavičky bedel svou chutí připomínají škvarky, je to taková rychlovka, kterou si připravíte během chvilky po příchodu z lesa. Podobným způsobem je možné připravit i další houby. Kmín se postará o tu nejlepší chuť. Podávejte s chlebem a užijte si to.

    8 z 15

    Škvarečky z bedel

    Škvarečky z bedel

    Jednoduchá jídla milujeme a pro ta houbová to platí také. Po několikahodinové procházce v lese je tou nejlepší odměnou voňavý pokrm z vytouženého úlovku. I když se dají bedly zpracovat celou řadou dalších způsobů, ty nejjednodušší máme nejraději. Tentokrát použijte na ochucení bedlových škvarečků pro změnu ještě sušený česnek - dá se běžně koupit jako koření.

    9 z 15

    Ostrá směs z bedel na topinky

    Ostrá směs z bedel na topinky

    Pokud milujete ostré topinkové směsi, mohl by vás nadchnout i tento recept. Připravuje se podobně jako třeba cuketová směs na topinky, ovšem tentokrát důležitou roli hrají lesní houby. Postarejte se o řádné ochucení a podávejte s topinkami, které řádně potřete česnekem.

    10 z 15

    Lehce pikantní guláš z bedel

    Lehce pikantní guláš z bedel

    Guláše jsou báječným jídlem, které zasytí i větší partu lidí. Připravují se nejen z masa, ale i z celé řady dalších surovin. Pokud jste ještě neochutnali guláš bedlový, máte ho šanci vyzkoušet. Je příjemně pikantní, proto strávníky krásně zahřeje. Výraznou chuť mu dávají čerstvě mletý pepř, pálivá paprika a česnek. Oblíbenou přílohou je čerstvý chléb.

    11 z 15

    Houbový guláš s klobásou

    Houbový guláš s klobásou

    Další příklad houbového guláše můžete připravit ze směsi hub, bedly se v něm určitě také uplatní. Vydatné jídlo je doplněné libovou klobásou, rajským protlakem a také vývarem. A jak jinak - guláš musí být řádně pikantní. Podávat ho můžete s knedlíkem nebo s chlebem.

    12 z 15

    Bedlový perkelt s noky

    Bedlový perkelt s noky

    Pod názvem bedlový perkelt se skrývá výborné jídlo z bedel připravených na cibulce a doplněných rajčaty a paprikou. Jídlo podávejte jednoduchými noky. Krásně barevný pokrm chutná i s jinými houbami, můžete vyzkoušet třeba koupené žampióny.

    13 z 15

    Bedla červenající na smetaně

    Bedla červenající na smetaně

    Kromě bedly vysoké nacházíme v lesích sice menší, ale velmi chutnou bedlu červenající. Poznáte ji podle toho, že po lehkém škrábnutí se všechna zraněná místa rychle barví do červena. Připravit se z ní dají obdobná jídla jako z bedly vysoké. Vyzkoušet můžete také bedličky na smetaně, které báječně chutnají s těstovinami.

    14 z 15

    Paštika z bedel

    Paštika z bedel

    Zajímavý nápad na bedlovou paštiku vám poradí, jak z bedel vydušených na cibulce a slanině můžete připravit jednoduchou pomazánku. K bedlám ještě přidejte smetanu, společně nechte chvíli probublat a zhoustnout. Pak vmíchejte máslo, výrazně dochuťte a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Po vychlazení podávejte s pečivem.

    15 z 15

    Kuřecí rychlovka s bedlou na přírodu

    Kuřecí rychlovka s bedlou na přírodu

    Nasbírali jste jen málo bedel? Možná nebudou stačit na plnohodnotné jídlo pro celou rodinu, ale proč je alespoň nepřidat k tomu, co zrovna chystáte. Náš recept vám pomůže vytvořit zajímavou kombinaci kuřecího masa a hub. Podávejte buď s bramborem nebo jen s čerstvým pečivem.

1/15

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky