Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Odřezky z masa, okrájený tuk, zbylé pečené stehýnko nebo hovězí maso z polévky - to jsou pro někoho už nepotřebné potraviny a velmi často je vyhodí. Přitom právě ze zbytků masa mohou vzniknout další nápadité a chutné pokrmy.

Měli jsme při vaření velké oči a zbylo maso - nezáleží na tom, jestli jde o kuře, hovězí nebo vepřové maso, vařené, dušené nebo pečené, suché nebo se šťávou. Poradíme vám, jak kousky masa ještě zužitkovat, aby vzniklo plnohodnotné jídlo pro jednotlivce nebo pro celou rodinu.

1/16

    1 z 16

    Rizoto z pečeného masa

    Rizoto z pečeného masa

    Nejlepší rizoto je připravené z rýže a dušené ve vodou naředěném výpeku nebo ve šťávě. K téměř dovařené rýži přimícháme hrášek (i jinou zeleninu), pokrájené kousky masa a dodusíme. Na talíři sypeme nastrouhaným sýrem. Jídlo stačí pro celou rodinu a nikdo nepozná, že je ze zbytků.

    2 z 16

    Pomazánka z masové konzervy

    Pomazánka z masové konzervy

    Maso může zbýt nejen od oběda, ale také jako nedojedená konzerva. Maso pomeleme a smícháme s majonézou, kysanou smetanou nebo sádlem, okořeníme a opepříme. Pomazánku mažeme na pečivo nebo na topinky a zdobíme kroužky cibule. Zaručujeme vám, že nezůstane ani drobeček.

    3 z 16

    Zelná polévka s kousky masa a rajčaty

    Zelná polévka s kousky masa a rajčaty

    Zbytky vařeného nebo dušeného masa (i uzeného) zpracujeme do polévky se zeleninou - například do zelňačky nebo do kapustnice. Stačí připravit cibulový základ, uvařit polévku a před dovařením vhodit pokrájené maso. Necháme chvíli povařit a můžeme podávat třeba s kopečkem zakysané smetany.

    7 z 16

    Čína "Sečuán"

    Čína "Sečuán"

    Odřezky se syrového vepřového masa nebo kuřete naložíme "na čínu". Výhodou takového jídla je, že hlavní složkou je zde zelenina a rýže nebo nudle. Z kousků masa i přesto připravíme vynikající pikantní pokrm. Najíme se a budeme mít příjemný pocit z toho, že neplýtváme potravinami.

    8 z 16

    Haše z vařeného masa a brambor

    Haše z vařeného masa a brambor

    Zbylé maso umeleme nebo usekáme najemno. Směs smícháme s kostičkami rohlíků, namočenými v mléce (masa musí být podstatně více). Osolíme, opepříme, přidáme majoránku a utřený česnek. Pečeme dočervena v pekáčku, vymazaném sádlem. S hašé ze školní jídelny má toto jídlo společný jen název.

    9 z 16

    Vepřové škvarky jinak

    Vepřové škvarky jinak

    Ořezaný tuk z masa vyhazujeme - přitom se dá zpracovat na tuk a škvarečky, které ještě upotřebíme. Větší kus nebo kousky sádla pokrájíme, přestříkneme vodou a škvaříme. Vyškvařený tuk uložíme a škvarky okořeníme a ještě teplé sníme. Můžeme je nasypat do salátu nebo přidat pod míchaná vajíčka.

    10 z 16

    Plněné tortilla placky

    Plněné tortilla placky

    Koupená tortilla se může stát nejen rychlou večeří, ale i svačinou do práce. Při jejím plnění zužitkujeme různou zeleninu, salát, zbytky masa v jakékoli tepelné úpravě a majonézu z otevřené skleničky. Do ubrousku hezky zabalená tortilla vzbudí u našich kolegů závist a budou chtít recept.

    11 z 16

    Čevapčiči ze tří druhů masa

    Čevapčiči ze tří druhů masa

    Malé ořezy masa nebo zbytek vařeného vepřového stačí umlít s cibulí, česnekem, smíchat s vejcem a pikantním kořením. Vypracujeme malé válečky, které obalíme ve strouhance a usmažíme na tuku. Podávané s bramborovou kaší nebo vařenými brambory chutnají pro svou velikost dětem a ty pikantní hlavně mužům.

    13 z 16

    Cuketová nádivka

    Cuketová nádivka

    Do nádivky zpracujeme starší, na kostičky pokrájené  housky, zbytky masa (nejlépe uzeného), pokrájenou zeleninu, houby, mléko a žloutky. Vše osolíme a opepříme a vařečkou opatrně vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Směs navrstvíme do pekáče a upečeme dočervena. Bude se losovat, kdo si vyškrábe pekáč.

    14 z 16

    Burger s trhaným masem

    Burger s trhaným masem

    Co s kusem pečeného masa, které už nikdo nechce? Připravíme trhané maso a naplníme ho do burger housek, pro které manžel musí dojet. Maso natrháme na kousky a smícháme s domácí BBQ omáčkou. Necháme v troubě prohřát a pak stačí naplnit housky masem a salátem a rodina nám poděkuje za skvělou večeři.

    16 z 16

    Zapečená zelenina s kuřecím masem

    Zapečená zelenina s kuřecím masem

    Pekáček "co dům dá" nám pomůže zpracovat veškeré zbytky z kuchyně včetně masa. Vařené brambory, zeleninu, sýr, uzené nebo pečené maso, hrášek, kukuřici... Vše zalijeme smetanou a hodinu pečeme, dokud není povrch červený. Rodina se seběhne do kuchyně, protože je bude zajímat, co to tak moc voní.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky