Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Knedlíky jsou oblíbenou přílohou, kterou by měla umět každá hospodyňka uvařit na jedničku. V našem výběru si jistě najdete ten svůj recept - některé jsou náročnější, jiné snazší, ale všechny jsou pěkně a jednoduše vysvětlené.

Bez knedlíků si některá jídla jen stěží představíme - svíčková omáčka nebo knedlík se zelím, to bez knedlíků prostě nejde. Nemusíme umět mnoho receptů, ale stačí najít si ty "svoje" a těch se držet - to vyhovuje mnohým z nás nejlépe. K některým jídlům si rádi dáme houskový knedlík, k jiným bramborový, a pokud chystáme rychlé jídlo jen pro málo strávníků, proč nezkusit třeba knedlík vařený v hrnku

1/21

    1 z 21

    Jemné domácí houskové knedlíky

    Jemné domácí houskové knedlíky Video

    Tento recept je popsán srozumitelně a podrobně, přesně tak, aby knedlíky zvládla i začínající hospodyňka, která zatím s vařením nemá mnoho zkušeností. Díky receptu si osvojí různé rady a vychytávky - jednoduše řečeno, cesta k perfektně zvládnutému knedlíku je před ní s pomocí tohoto receptu na dosah.

    2 z 21

    Kynuté knedlíky, které se vždy povedou

    Kynuté knedlíky, které se vždy povedou Video

    Recept na kynuté knedlíky, které se vždy povedou, to je vlastně takový poklad, který se pak předává i dalším generacím. Budete potřebovat polohrubou mouku, vejce, mléko, sůl, cukr a samozřejmě droždí. Z těchto několika surovin získáte báječný knedlík, který je nepostradatelnou přílohou k omáčkám nebo k masu a zelí.

    3 z 21

    Houskové knedlíky

    Houskové knedlíky Video

    Jednoduché a oblíbené těsto na kynuté knedlíky také doporučujeme a teprve poté, co vyzkoušíte více receptů, si vytipujete recept, podle kterého budete chtít často vařit "ideální" knedlíky pro svou rodinu. Knedlíky se totiž nikdy nepřejí, a když jich uvaříte více, můžete je snadno zmrazit na příště.

    5 z 21

    Knedlíky houskové hrnečkové, vařené v mikrovlnce

    Knedlíky houskové hrnečkové, vařené v mikrovlnce

    Pokud nevaříte pro velkou rodinu, mohly by vás nadchnout knedlíky z mikrovlnky. Jsou totiž rychlé a chutné, navíc po vaření nebudete mít mnoho nádobí k mytí. O kyprost těsta se pro změnu postará prášek do pečiva, takže příprava knedlíků je záležitostí chvilky. Do těsta můžete přidat také hrst burizonů.

    6 z 21

    Hrnkové knedlíky z mikrovlnky

    Hrnkové knedlíky z mikrovlnky Video

    Pokud by vám předchozí recept nevyhovoval, máme v záloze ještě jeden. Knedlíky se připravují opět v mikrovlnce, suroviny jednoduše odměříte pomocí hrnku, takže příprava těsta půjde snadno a rychle, prostě jedna radost. Za chvilku můžete z trouby podávat hotovou přílohu k báječné omáčce či pečeni.

    7 z 21

    Hrníčkové knedlíky malinko jinak

    Hrníčkové knedlíky malinko jinak Video

    Hrnkové knedlíky vás lákají, ale na vlnění v mikrovlnce si úplně netroufáte? Tak přesně pro vás je další recept - do hrnků připravíte zpracované těsto, naplníte je jen asi do tří čtvrtin, a pak hrnky vložíte do hrnce s vroucí vodou. Povrch hrnků raději přikryjte fólií nebo alobalem, aby do nich nenacákala voda. Po uvaření knedlíky jednoduše vyklepnete a nakrájíte nití.

    8 z 21

    Houskové knedlíky bez vážení

    Houskové knedlíky bez vážení

    Méně zkušené hospodyňky nejraději sáhnou po receptu na knedlíky bez kynutí - do těsta budete v tomto případě potřebovat prášek do pečiva a žloutek. Zadělané těsto ještě doplňte nakrájeným rohlíkem a nechte asi deset minut odpočinout. Pak vytvarujte knedlík a vložte do vroucí vody. Po vyjmutí z vody knedlík nakrájejte na plátky. Knedlíky podle tohoto receptu jsou trochu tužší, rozhodně nejsou "péřové".

    9 z 21

    Knedlík houskový jednoduchý a rychlý

    Knedlík houskový jednoduchý a rychlý Video

    Naprosto jednoduchý postup zvládnou i začátečníci a možná si ho zamilují tak, že už nic dalšího hledat nebudou. Polohrubá mouka se odměřuje na hrnky, kypřicí prášek těsto kypří a knedlíky jsou ve výsledku pěkně nadýchané. Výhodou je, že se podle tohoto receptu zaručeně a vždy povedou. Knedlíky hned po uvaření nakrájejte a co nespotřebujete, můžete zmrazit na příště.

    10 z 21

    Houskový knedlík

    Houskový knedlík

    Jednoduchý a rychlý houskový knedlík, co víc si můžeme přát ... S přípravou těsta vám pomůže domácí pekárna, zadělat ho můžete buď vodou nebo mlékem a zahustit nakrájeným rohlíkem nebo burizony. O kyprost se postará sušené droždí. Po uvaření knedlíky hned propíchejte špejlí.

    11 z 21

    Žemlové knedlíky vařené v sáčku

    Žemlové knedlíky vařené v sáčku

    Nakrájené rohlíky zalijte mlékem s rozšlehaným žloutkem, přidejte krupici, tuk, nasekanou petrželku a ušlehané bílky. Těsto vložte do mikrotenového sáčku, upravte do tvaru šišky, uzavřete gumičkou, a to tak, aby nad knedlíkem ještě zůstal volný prostor. Uvařte v hrnci s vodou a po vyndání ze sáčku knedlík propíchejte špejlí a nakrájejte na plátky.

    12 z 21

    Vídeňské knedlíky

    Vídeňské knedlíky

    Výbornou a snadnou přílohou jsou tyto rychlé houskové knedlíky. Housky nakrájejte, zalijte mlékem a vejci, posypte hrubou moukou, vypracujte těsto a vařte 8 minut. Knedlíky podle tohoto receptu se výborně hodí k omáčkám a guláši.

    13 z 21

    Karlovarské knedlíky I

    Karlovarské knedlíky I Video

    Karlovarské knedlíky jsou tradiční a ceněnou přílohou naší kuchyně. Podávají se k omáčkám a dušenému masu. Přestože je vnímáme jako něco "extra", jejich příprava je snadná a rychlá. Základem těsta je bílé pečivo, vejce a trochu mouky s dětskou krupičkou. Sníh z bílků knedlíky úžasně zjemní.

    14 z 21

    Karlovarský knedlík

    Karlovarský knedlík Video

    Další recept na karlovarské knedlíky je pěkně rozepsaný a proto potěší i nezkušené. Nebojte se vyzkoušet tuto specialitu, s postupem vám pomůže i názorné video. Do těsta nezapomeňte přidat muškátový oříšek a také nakrájenou petrželku, bez ní by to totiž nebylo to pravé. Knedlík se vaří v igelitovém sáčku nebo v potravinové fólii.

    16 z 21

    Jemné bramborové knedlíky

    Jemné bramborové knedlíky Video

    Jemné bramborové knedlíky jsou použitelné na mnoho způsobů. Těsto se dá různými způsoby tvarovat a plnit naslano i nasladko, navíc k bramborovým knedlíkům se hodí nejen oblíbené omáčky (houbová, svíčková), ale také třeba špenát, kapusta nebo zelí s masem.

    17 z 21

    Vychytané bramborové knedlíky bez vajec

    Vychytané bramborové knedlíky bez vajec

    Možná doma zrovna nemáte vajíčka nebo jejich spotřebu omezujete, ale přesto byste si rádi dopřáli knedlíky. Dobrou zprávou je, že to jde i bez vajíček a přesto jsou tyto knedlíky báječně nadýchané a chutné. Připravte si je k oblíbeným omáčkám nebo k dušené zelenině.

    18 z 21

    Bramborový knedlík od maminky

    Bramborový knedlík od maminky Video

    Připadají vám recepty na bramborové knedlíky příliš složité? To jste nejspíš ještě nevyzkoušeli tento recept, je totiž naprosto jednoduchý a velkou výhodou je, že těsto můžete také plnit, a to čímkoliv - nasladko i naslano. Vzpomínat přitom můžete na milované dobroty od maminky nebo babičky.

    20 z 21

    Celozrnné kynuté knedlíky

    Celozrnné kynuté knedlíky

    Hledáte recept na celozrnné knedlíky? I takový pro vás máme. Potřebujete část obyčejné hrubé mouky a část celozrnné. Postup je snadný a nedá se na něm mnoho co zkazit, výsledkem jsou výborné knedlíky "plnější" chuti. Nebojte se ale ani předchozí recepty upravit podle svého přání, část mouky můžete nahradit celozrnnou špaldovou a výsledek bude jistě výborný. Špaldová mouka je výživnější, proto se její zařazení do jídelníčku vyplatí.

    21 z 21

    Celozrnné špaldové knedlíky

    Celozrnné špaldové knedlíky

    Knedlíky z celozrnné mouky poznáte na první pohled, liší se od obyčejných tmavší barvou a lehce oříškovou chutí. Použití je obdobné jako u obyčejných knedlíků, počítejte ale s tím, že rychleji nasáknou omáčku a začnou se pak snadno rozpadat.

1/21

Komentáře (2)

Já osobně ty kynuté péřové knedlíky nemusím, mám rád když do něčeho kousnu. Proto už mnoho let dělám knedlíky jako recept č. 8 dělám ho také bez vážení, tak jak mě to naučila maminka, mám ale připomínku k receptu, klidně tam dejte celé vejce, ne jenom žloutek a někdy ho zadělávám i sodovkou. Jinak, ke mě domů kupovaný knedlík nikdy nesmí.

Gregusa: Moc díky za komentář a upřesnění. :)

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli