Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Potraviny jsou v současnosti velice drahé - to ale neznamená, že si je nemůžeme dopřát v menším množství a zároveň ve větších porcích. Ušetřit můžeme na mnoha surovinách, pokud půjdeme nakupovat s rozmyslem.

Nákupy jídla ve velkých obchodech svádí ke zbytečnému utrácení. Sestavíme si proto jídelníček předem a sepíšeme seznam potravin, které k vaření potřebujeme. Do košíku vložíme pečlivě vybrané levné produkty nebo i zboží ve slevě.

1/16

    1 z 16

    Brambory "na loupačku"

    Brambory "na loupačku"

    Brambory na loupačku bývaly jídlem pro chudé. Ačkoliv se nám může zdát, že se jimi nemůžeme nasytit, opak je pravdou. K bramborám ve slupce podáváme hrníček mléka nebo kefíru, sůl a máslo. Místo másla můžeme umíchat tvaroh se solí, pepřem a česnekem, přidat nasekané zelené natě a všichni si pochutnáme. 

    2 z 16

    Rizoto s houbami

    Rizoto s houbami

    Ze sáčku rýže připravíme hrnec českého rizota. Jeho výhodou je naprostá variabilnost v přípravě. Použijeme do něj čerstvou i mraženou zeleninu, kousky zbylého masa i se šťávou, hrášek nebo nasbírané houby, které nic nestojí. Ještě nám zbyde na pořádnou porci strouhaného sýra na posypání.

    3 z 16

    Bramborový guláš - buřtguláš

    Bramborový guláš - buřtguláš

    Klasika pro chataře, trampy a lidi, kteří musí šetřit - bramborový guláš neboli buřtguláš. Základem je orestovaná cibule a mletá paprika. Pokud máme v lednici uzeninu, pokrájíme ji k základu (špekáčky, klobásy, salám). Přisypeme pokrájené brambory, podlijeme a podusíme s česnekem a kořením doměkka.

    5 z 16

    Čočka bez zasmažení

    Čočka bez zasmažení

    Krabice čočky a k ní vejce na každou hlavu člena rodiny - levné jídlo, které je rychle a jednoduše uvařené. Čočku osolíme, opepříme a dochutíme octem a lisovaným česnekem. Podáváme ji s volskými oky, kyselou okurkou a smaženou cibulkou nebo i uzeninou. Ze zbytku pak připravíme vydatnou čočkovou polévku.

    6 z 16

    Špagety al pomodoro

    Špagety al pomodoro

    Špagety stojí jen pár korun a přitom nasytí celou rodinu. Připravíme si k nim omáčku z rajčat, česneku a koření. Pokud nemáme rajčata, použijeme plechovku drcených rajčat, protlak nebo kečup. Omáčku dochutíme podle libosti a smícháme s uvařenými špagetami. Pokrm posypeme strouhaným sýrem.

    7 z 16

    Houbové placičky

    Houbové placičky

    Obyčejná procházka lesem se během okamžiku může změnit ve sběr hub. Houby jsou zdravé a zadarmo - využijeme je tedy co nejčastěji při vaření a následně i na sušení, sterilování a mražení. Z podušených hub vytvoříme s pomocí vejce, strouhanky a koření chutné houbové placičky, které osmažíme na oleji nebo upečeme v troubě.

    8 z 16

    Vepřové v mrkvi na kyselo

    Vepřové v mrkvi na kyselo

    Jen z jednoho kousku masa, které koupíme nebo najdeme v mrazáku, připravíme chutný oběd. Maso podusíme na cibulovém základu a v polovině dušení přidáme na kostičky pokrájenou mrkev. Podlijeme vývarem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Pokud chceme více omáčky, zahustíme šťávu trochou mouky nebo máslové jíšky.

    9 z 16

    Zapečený chlebík

    Zapečený chlebík

    Bochník chleba vystačí pro velkou skupinu lidí - v tomto případě se budou prát o poslední kousek. Chleba na povrchu nařežeme do mřížky a do jednotlivých zářezů zasuneme, co máme v lednici - zbytky salámu, špekáček, slaninu, kousky sýra nebo plátky cibule. Celý chléb potřeme rozehřátým máslem s česnekem a zelenými bylinkami a upečeme ho.

    10 z 16

    Moje zapečené brambory

    Moje zapečené brambory

    Brambory, brambory a zase brambory - těch se prostě nedá přejíst. Předem uvařené brambory oloupeme, pokrájíme na plátky a navrstvíme do vymazaného pekáče s tím, co máme doma - zbytky masa a uzeniny, kousky zeleniny, zelené natě ze záhrádky a sýr. Pokud nemáme sýr, zalijeme brambory rozšlehanými vejci. Pečeme do červena.

    12 z 16

    Kuřecí játra se špekem a pórkem

    Kuřecí játra se špekem a pórkem

    Vnitřnosti patří mezi levné maso a mnoho lidí je miluje. Před samotnou přípravou je musíme očistit od cévek a tuku. Dušená kuřecí játra jsou nejlepší na slanině a cibuli, s tmavou omáčkou, do které můžeme přidat kousky zeleniny (pórek, hrášek). Játra podáváme s rýží, knedlíkem, ale i s noky nebo těstovinami.

    13 z 16

    Smažené jižanské zelí

    Smažené jižanské zelí

    Z hlávky zelí můžeme připravit celou řadu chutných pokrmů. Jedním z nich je pokrájené zelí, které smažíme na tuku, dokud nezačnou jeho okraje tmavnout. Kousek slaniny, špeku nebo pár škvarků chuti pomůže. Zelí osolíme, okořeníme a přidáme utřený česnek. Smažíme dále (nesmíme zelí spálit, bylo by hořké). Podáváme s bramborami.

    15 z 16

    Jáhlový nákyp s jablky

    Jáhlový nákyp s jablky

    Jáhly neobsahují lepek a mají neutrální chuť. Musíme je před přípravou několikrát spařit, než je uvaříme v mléce a necháme pod pokličkou dojít. Vychladlé jáhly smícháme se žloutky, cukrem, solí a citrónovou kůrou, pak přidáme sníh z bílků a opatrně vmícháme kousky ovoce. Nákyp upečeme ve vymazaném a vysypaném pekáčku dočervena.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky