Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Filé patří k nejoblíbenějším rybím pokrmům a jelikož jsou tyto chutné plátky ryby bez kostí, stačí je pouze dochutit a vložit do trouby, případně na pánev. Nebojte se však při přípravě filé experimentovat s novými a nečekanými chutěmi.

Receptů, ve kterých hraje hlavní roli rybí filé, najdete nejen v našem receptáři, ale i v různých kuchařkách a na internetu opravdu spoustu. My jsme do následujícího výběru zařadili 15 oblíbených receptů, podle kterých si pokaždé filé připravíte trochu jinak

1/15

    1 z 15

    Rybí filé v kefíru

    Rybí filé v kefíru

    Filé nechte dvě hodiny naložené v kefíru, mezitím připravte těstíčko. To smíchejte z kefíru, vejce, bílého vína, mouky a mandlových lupínků. Odleželou rybu v těstíčku obalte a zprudka usmažte v rozpáleném oleji. Hotový filet před servírováním posypte plátky mandlí, nejlepší je s bramborami.

    2 z 15

    Pikantní filé

    Pikantní filé

    Marinádu připravte z vymačkané citrónové šťávy, prolisovaného stroužku česneku, soli, pepře, koření na ryby a kopru. Rybu restujte na oleji a kousku másla společně s cherry rajčátky a kolečky citrónu. Nakonec ji zalijte sójovou omáčkou.

    3 z 15

    Filé smažené v troubě

    Filé smažené v troubě

    Okořeněný plátek ryby se podle tohoto receptu obalujte v těstíčku z vejce, bílého jogurtu a utřeného česneku. Následně rybu obalte ve strouhance, a to ať už v té klasické z rohlíku nebo například v panko strouhance. Obalený filet ryby upečte v troubě dozlatova.

    4 z 15

    Filé s česnekovo-petrželkovou omáčkou

    Filé s česnekovo-petrželkovou omáčkou

    Kromě citrónové šťávy filé před restováním na másle obalte v hladké mouce. Rybu potom duste v omáčce ze smetany, bílého vína a utřeného česneku. Hotový pokrm dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou, ozdobte zelenou petrželkou.

    5 z 15

    Rybí filé v těstíčku

    Rybí filé v těstíčku

    Rybí filé ochuťte solí a pepřem, pokapejte citrónovou šťávou a obalte v mouce. Následně rybu před smažením obalte v připraveném těstíčku z piva, vejce, hladké mouky, rozetřeného česneku a strouhaného sýra. Těstíčko je možné pouze osolit nebo okořenit oblíbeným kořením.

    6 z 15

    Filé na žampionech

    Filé na žampionech

    I v tomto receptu se filé nechá nejprve odležet pokapané citrónovou šťávou, pak je obalte v hladké mouce a smažte ve vrstvě oleje. Dále k rybě přidejte žampiony, červenou kapii, pórek, a vše společně duste. Omáčku zahustěte moukou rozmíchanou v zakysané smetaně.

    7 z 15

    Filé v mandlové omáčce

    Filé v mandlové omáčce

    Z obou stran opečené filé zalijte horkou mandlovou omáčkou. Na její přípravu osmahněte na másle plátky mandlí, přidejte k nim med, vodu a citrónovou šťávu a povařte, dokud omáčka nezíská krásnou zlatavou barvu. K rybě se nejvíce hodí různé bramborové přílohy.

    8 z 15

    Filé v kukuřičné moučce

    Filé v kukuřičné moučce

    Ani v tomto receptu nesmí chybět citrónová šťáva, kterou se filé pokape a poté se nechá půl hodiny odležet. Následně rybu osolte a obalte v kukuřičné mouce. Aby měla ryba lepší chuť, zamíchejte do mouky vaše oblíbené koření na ryby. Obalený filet smažte v menší vrstvě oleje.

    9 z 15

    Filé po sicilsku

    Filé po sicilsku

    Podle tohoto receptu filé potřete marinádou z hořčice, oleje, najemno nasekané bílé papriky, oregana a zelené petrželky. Na marinádu nakonec nasypte strouhanku. Vzhledem k tomu, že se filé následně peče, jsou vhodnou přílohou pečené brambory, které připravíte v pekáčku spolu s rybou.

    10 z 15

    Rybí filé s chřestem

    Rybí filé s chřestem

    Filety ryby nejprve zprudka opečte na oleji, okořeňte, a přendejte do zapékací mísy. Na takto připravenou rybu položte bílý chřest, vařený v osolené vodě s plátkem citrónu a lžičkou cukru, omotaný v plátku anglické slaniny. Rybu s chřestem posypte sýrem a na krátkou chvíli dejte zapéct.

    11 z 15

    Ostré filé na kapustovém pyré

    Ostré filé na kapustovém pyré

    Opečený filet ryby podávejte s bramborovo-kapustovou kaší. V ní kromě brambor a listů kapusty najdete mléko, smetanu na vaření a koření. Pro výraznější a pálivější chuť rybu posypte osmaženými chilli papričkami a jarní cibulkou nakrájenou na kolečka.

    12 z 15

    Nákyp z filé

    Nákyp z filé

    Rybu nejprve uvařte v mléce, vložte do zapékací mísy a zalijte omáčkou ze zbytku mléka. V omáčce také najdete strouhaný sýr a vařené vejce, zahustěte ji světlou jíškou. Před vložením do trouby směs zakryjte bramborovou kaší a pak zapečte dozlatova.

    13 z 15

    Filé s tymiánem a rajčaty

    Filé s tymiánem a rajčaty

    Do zapékací mísy narovnejte filé, zalijte smetanou a dejte na čtvrt hodiny zapéct do trouby. Po uplynutí doby mísu vyjměte, rybu posypte tymiánem a strouhaným sýrem, poklaďte ji nakrájenými rajčaty, zalijte druhou smetanou a dejte ještě na 20 minut do trouby.

    14 z 15

    Filé na bylinkách

    Filé na bylinkách

    Podle tohoto receptu se ryba v marinádě z oleje, česneku, oregana, kopru, petrželové natě, soli a pepře marinuje ideálně 24 hodin. Filé potom pečte obložené plátky másla v troubě nastavené na 180 °C zhruba 20 minut. K servírování se nejvíce hodí pečené brambory a zeleninový salát.

    15 z 15

    Filé v kokosu

    Filé v kokosu

    Nejvíce netradiční přípravu rybího filé najdete v tomto receptu. Ryba se totiž obaluje v opraženém strouhaném kokosu smíchaném s rozkvedlaným vejcem a citrónovou šťávou. Filet se potom zapéká v troubě s plátky banánů a zalévá se smetanou s mlékem.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky