Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pod slovem bábovka si každý představí moučník. Bábovka je ale označení pro nádobu, ve které se peče sladké i slané pečivo. Jde o kulatou, mírně kónickou formu se svislými výstupky, umožňující krájení na stejné porce.

V bábovkové formě pečeme nejčastěji sladké těsto. Slaná bábovka je také složená z chutných ingrediencí a po vyklopení má zajímavý tvar. Připravuje se z mletého masa, uzenin, zeleniny, z nádivek, z hub nebo těstovin. Porce podáváme s přílohou.

1/20

    3 z 20

    Bramborová bábovka s masem

    Bramborová bábovka s masem

    Bramborová bábovka je skvělá k obědu i k večeři. Její příprava je jednoduchá a celkem snadná, pokud máme zbylé brambory, vařené ve slupce. Oloupeme je, prolisujeme a smícháme s moukou, vejcem, zelenými bylinkami a kousky uzeného masa. Vzniklou hmotu naplníme do formy a upečeme.

    6 z 20

    Bábovka s uzeným masem

    Bábovka s uzeným masem

    Výsledný pokrm se podobá velikonoční nádivce. Použijeme na kousky nakrájené uzené maso, na kostky pokrájené rohlíky, mléko se žloutky, česnek, koření, nasekané zelené natě a na konci směs promícháme s ušlehanými bílky. Vše navrstvíme do bábovkové formy a upečeme v troubě dozlatova.

    7 z 20

    Těstovinová bábovka

    Těstovinová bábovka

    Uvaříme menší těstoviny - kolínka, mušle, vřetena. Smícháme je s kousky uzeného masa, pokrájenou zeleninou, listovým špenátem, zelenými natěmi a sýrem. Můžeme přidat i podušené houby či zbylou šunku. Směs promícháme s vejci, rozšlehanými se smetanou, a nalijeme do vymazané a strouhankou vysypané formy.

    9 z 20

    Slaná bábovka z toustového chleba

    Slaná bábovka z toustového chleba

    Základem této bábovky je toustový chleba, který rozválíme na tenké plátky a obložíme jimi bábovkovou formu. Do ní vložíme slaninu, zbytky uzeného nebo pečeného masa, uzeninu, sýr či bylinky. Každou vrstvu upěchujeme, vložíme další plátky chleba, další směs a končíme chlebem. Po vyklopení pokryjeme plátkovým sýrem a dopečeme.

    10 z 20

    Kuřecí bábovka II

    Kuřecí bábovka II

    Další z řady kuřecích bábovek je také snadná - obrané maso naklademe do vymazané formy, na něj naskládáme sýr, pokrájenou petržel nebo chuťově výraznou klobásu. Zalijeme rozšlehaným vejcem a pokračujeme ve vrstvení, dokud máme suroviny. Výhodou této bábovky je využití zbytků pečného kuřete.

    13 z 20

    Kuřecí bábovka

    Kuřecí bábovka

    Do kuřecí bábovky potřebujeme jen 3–4 plátky kuřecího masa, které do tenka rozklepeme, osolíme a opepříme. Plátky masa vyložíme vymazanou bábovkovou formu. Do vzniklé dutiny naklademe šunku, sýr, natvrdo uvařená vejce, kyselou okurku nebo zeleninu. Bábovku upečeme do červena.

    14 z 20

    Špagetová bábovka se špenátem

    Špagetová bábovka se špenátem

    Uvařené špagety jsou vděčnou ingrediencí pro přípravu slaných bábovek - po upečení se nerozsypou a dají se dobře krájet. K ochucení můžeme použít špenát, který podusíme na cibulce. Přidáme pokrájenou uzeninu nebo uzené maso a rozšlehaná vejce. Pokrm vložíme do vymazané a vysypané formy a upečeme.

    15 z 20

    Sekaná bábovka

    Sekaná bábovka

    Kombinace masa a zeleniny je vždy chutná. V tomto případě vyložíme vymazanou a vysypanou formu spařenými zelnými listy tak, aby přesahovaly kraje. Dutinu naplníme směsí na sekanou, anglickou slaninou nebo i trochou pokrájených rohlíků, které pokrm nastaví. Přikryjeme přesahujícími listy a bábovku upečeme.

    16 z 20

    Bábovka z mletého masa s tymiánem

    Bábovka z mletého masa s tymiánem

    Na přípravu bábovky z mletého vepřového stačí asi 0,5 kg masa, namočené kostičky rohlíků, strouhanka, vejce, česnek, majoránka, sůl, pepř a koření podle chuti. Směs navrstvíme do vymazané formy a pokud budeme chtít bábovku ještě vylepšit, vyložíme ji uvařenými vejci, které zakryjeme druhou polovinou směsi a upečeme.

    17 z 20

    Špagetová bábovka s houbovou směsí

    Špagetová bábovka s houbovou směsí

    Při úrodě hub už mnohdy nevíme, co z nich připravit. Zkusíme tedy improvizovat s těstovinami, houbami dušenými na cibulce, uzenou slaninou a strouhaným sýrem. Všechny tyto ingredience vkládáme do vymazané bábovkové formy. Nevadí, když bude něčeho více nebo méně. Zalijeme vejci a pod alobalem upečeme.

    18 z 20

    Omeletová bábovka

    Omeletová bábovka

    Do menších formiček, vymazaných máslem, naklademe barevné papriky, pokrájené na malé kostičky, klobásky, kousky sýra, zelené natě. Vše zalijeme rozšlehanými osolenými a opepřenými vejci a zapečeme v troubě. Před dopečením můžeme povrch posypat strouhaným sýrem.

    19 z 20

    Řízková bábovka

    Řízková bábovka

    Řízková bábovka se skládá z naklepaných, osolených a opepřených řízků, kterými vyložíme bábovkovou formu, vymazanou tukem a vyloženou navlhčeným pečicím papírem. Plátky masa prokládáme salámem, celými rozklepnutými vejci a kousky sýra. Nakonec vše zalijeme hustou smetanou a upečeme do červena.

    20 z 20

    Vaječná bábovka

    Vaječná bábovka

    K tomuto receptu potřebujeme hodně vajec, kousek šunky, strouhaný sýr, cottage, cibuli, červenou papriku a zelené natě, které žlutou barvu bábovky krásně doplní barevnými akcenty. Všechna vejce vyšleháme se solí a kořením, přidáme ostatní ingredience, nalijeme do vymazané formy a upečeme.

1/20

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky