Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sušenky jsou drobné pečené sladkosti plochého tvaru, vytvořené z mouky, tuku, cukru a dochucovadel. Sušenky jsou skladné, trvanlivé a kdykoliv po ruce jako sladké občerstvení ke kávě nebo jako rychlá svačinka pro děti.

Sušenky jsou v jiných zemích vnímány jako kuličky těsta, které se pečením "rozlijí" do tvaru placičky. My jsme zvyklí připravovat sušenky promazané marmeládou, zdobené čokoládou a posypané barevným zdobením. K sušenkám má blízko vánoční cukroví, jehož jednodušší tvary pečeme jako rychlé pohoštění po celý rok.

1/20

    1 z 20

    Club sušenky

    Club sušenky

    Máslové sušenky jsou jednoduché na přípravu a mají příjemnou chuť, kterou doladíme pomerančovou nebo citrónovou šťávou, přitom mají velkou výhodu - neušpiní dítku tričko, když mu je dáme k svačině třeba na výletě. Suché sušenky se dají kdykoliv dozdobit čokoládou nebo krémem a podat i návštěvě.

    3 z 20

    Oříškovočokoládové sušenky

    Oříškovočokoládové sušenky

    Oříškové sušenky se více podobají americkým cookies. Vypracujeme těsto, do kterého přidáme kousky čokolády nebo čokoládových peciček a vytvoříme kuličky, které na plechu mírně zmáčkneme rukou, dnem skleničky, vidličkou nebo paličkou na maso. Po upečení je necháme mírně vychladnout a můžeme podávat.

    4 z 20

    Medové sušenky I.

    Medové sušenky I.

    Medové sušenky obsahují med, který dětem nahradí cukr. Sušenky jsou vynikající rychlou svačinou pro školáky nebo občerstvením na výlet - nemusíme s sebou brát zásobu vlhčených kapesníků na umytí upatlaných rukou. Do sušenkového těsta můžeme přidat různé koření - například skořici.

    5 z 20

    Lví sušenky

    Lví sušenky

    Dvoubarevné sušenky, které si okamžitě oblíbí všechny děti, vypadají napohled složitě, ale na jejich přípravě nic těžkého není. Připravíme si světlé a tmavé těsto, z kterého vytvarujeme váleček, pokrájíme ho na plátky a přilepíme ouška ze zbytku těsta. Po upečení vytvoříme z čokolády oči a čumák.

    6 z 20

    Pomerančové sušenky

    Pomerančové sušenky

    Pomerančové sušenky sice vypadají jako linecké cukroví, ale to vůbec není na závadu. Zkusíme zvolit dekor, který cukroví připomíná méně. Různé tvary (do horního můžeme vykrojit srdíčko, kolečko nebo jiný tvar) natřeme marmeládou a spojíme. Cukroví poprášíme moučkovým cukrem.

    7 z 20

    Sušenky výborné

    Sušenky výborné

    Vločkové sušenky jsou snadné na přípravu a velmi rychle hotové. Těsto zpracujeme dříve, než se rozehřeje trouba. Do těsta přidáme oříšky, kakao, skořici a osladíme ho medem, aby bylo o něco zdravější. Vyválíme plát, ze kterého vykrájíme kolečka, naklademe je na plech a upečeme.

    8 z 20

    Anýzové sušenky

    Anýzové sušenky

    Anýzové sušenky jsou podobné tradičním sladkostem arabské kuchyně. Základem je mouka, máslo, cukr, anýz, sezamová semínka a olej. Sušenky se pečou ve formičkách nebo je v nich pouze vytvarujeme a vyklopíme na plech s pečicím papírem. Voňavé cukroví mlsáme s mírou - jeho kalorická hodnota je vysoká.

    9 z 20

    Jednoduché máslové sušenky

    Jednoduché máslové sušenky

    Máslové sušenky vyrobíme pouze ze tří surovin - z mouky, másla a cukru. Jsou křehké a tak chutné, že nebudete chtít s mlsáním přestat. Těsto můžeme ochutit strouhanou citrónovou a pomerančovou kůrou nebo okořenit skořicí. Sušenky uchováme v dóze s víkem - vydrží mnoho dní.

    10 z 20

    Otoč, oblíž, omliekuj -OREO

    Otoč, oblíž, omliekuj -OREO

    Oreo sušenky patří mezi nejoblíbenější ze všech - podáváme je jako cukroví, ozdobíme jimi dort nebo zákusky, rozdrobené tvoří základ pohárů. Domácí Oreo sušenky chutnají  ještě lépe než kupované. Slepujeme je máslovým krémem nebo tvarohem - díky tomu je jejich chuť méně hořká.

    11 z 20

    Americké cookies

    Americké cookies

    Americké cookies jsou křehké sušenky plné oříšků a čokolády. Z vypracovaného těsta vytvoříme placičky, které na plechu posypeme strouhanou čokoládou a upečeme. Necháme je mírně vychladnout a přendáme na podnos. Pokud je necháme na stole mezi dětmi, za pár minut z nich nic nezůstane.

    12 z 20

    Švýcarské kokosové sušenky

    Švýcarské kokosové sušenky

    Kokosové sušenky vytvoříme velmi snadno - do máslového těsta vmícháme kokosovou moučku místo části mouky. Z vyváleného plátu těsta vykrájíme různé tvary, které přeneseme na plech, potřeme vajíčkem a posypeme nasekanými oříšky. Pečeme na 200 °C, dokud kraje sušenek nezezlátnou. 

    13 z 20

    Pudingové sušenky

    Pudingové sušenky

    Pudinkové sušenky jsou díky pudinkovému prášku a máslu neobyčejně jemné a křehké. Těsto se hodí na protlačování tvarů přes strojek nebo přes lis na cukroví - díky tomu bude cukroví nadýchané. Upečené kousky slepujeme marmeládou a povrch pocákáme rozpuštěnou čokoládou.

    14 z 20

    Brynzové sušenky

    Brynzové sušenky

    Sýrové sušenky se hodí jako snack k vínu a pivu a potěší všechny hosty. Do těsta přidáváme nastrouhanou nivu, brynzu, tvarůžky nebo jiný aromatický sýr. Na plechu potřeme sušenky vejcem a posypeme kmínem, sezamem či mákem. Po upečení je můžeme servírovat, ale část schováme na příště.

    15 z 20

    Arašídové sušenky (cookies)

    Arašídové sušenky (cookies)

    Arašídové sušenky jsou typické pro americkou kuchyni. Připravují se z mouky, čerstvého a arašídového másla, cukru, vejce a sody. Z těsta uděláme váleček, nakrájíme z něj stejně silné kousky, na plechu vytvoříme placičky, které posypeme nasekanými arašídy a vše upečeme do růžova.

    16 z 20

    Halloweenské sušenky

    Halloweenské sušenky

    Tlačené sušenky s námi mohou připravit i děti, pokud jim předem připravíme máslové těsto. Vyválíme plát, vykrájíme různé tvary a přeneseme je na plech. Razítko, které koupíme spolu s vykrajovátky, namočíme do kakaa na talířku a obtiskneme ho na sušenku. Cukroví pečeme na 200 °C do růžova.

    17 z 20

    Americké crinkles s brusinkami

    Americké crinkles s brusinkami

    Rozpraskané sušenky jsou hitem posledních let. Připravují se z vyšlehaných žloutků s cukrem, mouky se sodou a dochucovadel, což může být i rozpuštěná čokoláda. Těsto necháme v lednici ztuhnout a vytvoříme kuličky, které obalíme nejdříve v krupicovém a pak v moučkovém cukru, vyskládáme je na plech a upečeme.

    18 z 20

    Skořicové sušenky - šneky

    Skořicové sušenky - šneky

    Skořicové sušenky rozvoní celý byt. Základem je těsto z mouky, cukru, másla a smetany. Vyválíme asi 3 mm silnou placku, posypeme ji cukrem se skořicí, které válečkem zatlačíme do těsta. Plát svineme do rolády a vložíme na chvíli do mrazáku. Pak z rolády nakrájíme kolečka, která upečeme na plechu.

    19 z 20

    Duháčkovy vanilkové sušenky

    Duháčkovy vanilkové sušenky

    Duhové sušenky připravíme z ušlehaného másla s cukrem, do kterého přidáme mouku s kypřicím práškem. Jemné těsto rozdělíme na několik dílů, které obarvíme  jedlými potravinářskými barvami. Rozválená těsta o tloušťce 1 cm položíme na sebe a dáme chvíli do mrazáku. Z kvádru nakrájíme plátky a z plátků různé tvary, které upečeme.

    20 z 20

    Zdravé rybízové sušenky

    Zdravé rybízové sušenky

    Rybízové sušenky patří mezi zdravější variantu cukroví. Připravíme je z ovesných vloček, špaldové mouky a másla. Nakonec opatrně přimícháme i čerstvý červený rybíz. Vytvoříme placičky, které položíme na plech a upečeme do růžova. Upečené sušenky necháme na mřížce vychladnout a můžeme mlsat.

1/20

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky