Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čína je masová směs se zeleninou, která se nejčastěji servíruje s rýží. Řadí se mezi velmi oblíbená jídla, jelikož je velice snadná na přípravu. Masovo-zeleninovou směs si často upravujeme podle svých chutí, a často tak čínu počešťujeme.

V našem objemném receptáři můžete najít spoustu různorodých receptů pod názvem čína. My jsme jich pro vás vybrali 15. Najdete mezi nimi jak pokrmy, které více připomínají čínskou kuchyni, tak i ty, které se spíše blíží kuchyni české.

1/15

    2 z 15

    Kuřecí čína se žlutou rýží

    Kuřecí čína se žlutou rýží

    Jelikož jíme i očima, čínu plnou barev díky různým druhům zeleniny můžete doplnit jasně žlutou rýží, a na talíři tak vytvořit téměř umělecké dílo. Rýže se vaří v osolené vodě, ve které se rozmíchá lžička mleté kurkumy. Ve směsi pak nesmí chybět rybí omáčka a rýžový ocet.

    4 z 15

    Čína na karamelu

    Čína na karamelu

    Nakrájené maso se nejprve obalí v bramborovém škrobu, a poté se restuje na zkaramelizovaném cukru. Jakmile je maso hotové, přidá se již orestovaná zelenina a celá směs se zalije vodou smíchanou se škrobem a sójovou omáčkou. Nejlépe chutná s jasmínovou rýží.

    5 z 15

    Čína z vařené slepice

    Čína z vařené slepice

    Do tohoto receptu můžete zpracovat maso ze slepice, ze které si děláte poctivý domácí vývar. Maso se pak marinuje již uvařené. Vzhledem k tomu, že se marináda do masa nedostane tak lehce jako do masa syrového, je potřeba ho marinovat dva dny. V marinádě vás pak může překvapit vaječný žloutek a kolečka pórku.

    6 z 15

    Kuřecí čína v pomalém hrnci

    Kuřecí čína v pomalém hrnci

    Kuřecí čínu hravě připravíte i v pomalém hrnci, který se v posledních letech těší veliké oblibě. Pokrmy z pomalého hrnce si díky nízkým teplotám uchovávají maximum vitamínů a živin. Pomalý hrnec šetří i čas, jelikož do něj dáte všechny ingredience, zapnete a během vaření se mu nemusíte vůbec věnovat.

    7 z 15

    Ananasová čína pro Lukyho

    Ananasová čína pro Lukyho

    Jak již název napovídá, v této verzi číny najdete kousky ananasu z nálevu, které se restují spolu s kuřecím masem. To se předem nakládá do marinády, ve které kromě jiných surovin najdete i worcesterskou omáčku, třtinový cukr a rybí omáčku. Výsledný pokrm je lehce nasládlý.

    8 z 15

    Houbová čína II

    Houbová čína II

    Ozvláštnit čínu lze i hrstí povařených hub a maso můžete vyměnit za měkký salám. Houbová směs se zahušťuje solamylem rozmíchaným v trošce vody. Zahuštěná čína se ještě chvíli povaří, ale ne příliš dlouho. Delším vařením by směs mohla naopak zřídnout.

    9 z 15

    Čína s játry

    Čína s játry

    Při přípravě číny můžete sáhnout jak po kuřecím, krůtím, tak i vepřovém mase. K němu ještě je možné přidat drůbeží játra. Ty spolu s masem nakrájíte na nudličky, osolíte, opepříte a naložíte přes noc do marinády ze sójové omáčky, oleje, kari, mleté papriky a grilovacího koření. 

    10 z 15

    "Sójová čína"

    "Sójová čína"

    Čínu si můžete dopřát i pokud nejíte maso, ale tento recept se vám bude určitě líbit, i jestli rádi experimentujete. K orestované cibuli, pórku, červené paprice a mrkvi se totiž přidávají vařené sójové kostky. Pro ostřejší chuť se pak směs dochucuje česnekem, zázvorem a špetkou chilli.

    11 z 15

    Cuketová čína bez masa

    Cuketová čína bez masa

    Vegetariánskou čínu připravíte snadno tak, že nahradíte maso za cuketu nakrájenou na kostičky. K ní se přidá cibule, česnek, mletá paprika, kari koření, sójová omáčka a sůl s pepřem. Pokud by někomu přeci jenom maso chybělo, jednoduše ho k zeleninové směsi také orestuje.

    12 z 15

    "Čína" s arašídovým máslem

    "Čína" s arašídovým máslem

    Další vegetariánská verze, která bude samozřejmě chutnat i s restovaným masem. Kromě zeleniny, žampionů, sójové omáčky a dalšího koření zajímavou chuť pokrmu dodává arašídové máslo. Celými arašídy pak můžete hotovou směs ozdobit, skvěle se v číně budou vyjímat i kešu ořechy.

    13 z 15

    Čína z Brna

    Čína z Brna

    Abyste si doma mohli připravit čínu z Brna, budete potřebovat sukiyakyi, sójovou omáčku a kořenící směs Podravku na marinádu, ve které se bude maso nejlépe celý den marinovat. To se pak krátce orestuje ve woku, přidá se čínská zeleninová směs a uvařené rýžové nudle.

    14 z 15

    Čína s bramboráčky

    Čína s bramboráčky

    Velmi počeštěná verze číny je servírovat ji s klasickými bramboráky. A proč ne, však je to směs masa a zeleniny, podobně jako oblíbený katův šleh, neboli kaťák, který nejvíce chutná právě s bramborákem. Podle tohoto receptu se bramboráky dochucují zabijačkovým kořením, které si můžete připravit sami doma.

    15 z 15

    Čína v tortile

    Čína v tortile

    Netradiční, ale jistě zajímavá a chutná, je čína v tortille. Kromě masovo-zeleninové směsi se tortilla promazává dipem z tvarohu, bílého jogurtu, šunky, kapie, česneku, pažitky, soli a pepře. Takto naplněnou tortillu můžete ještě posypat strouhaným sýrem, a dát ji zapéct do trouby.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky