Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Linecké těsto je královnou všech těst. Je sladké a jemné, křehké i vláčné, univerzální pro přípravu cukrářských a pekařských výrobků. Z lineckého těsta připravíme obyčejný koláč, svatební zákusky i vánoční cukroví.

Vánoční cukroví z lineckého těsta vévodí štědrovečernímu stolu i celým svátkům. Není divu - protože poskytuje spoustu možností jak ho ozdobit, je ze všech nejkrásnější a s každým zdobením má i jinou chuť. Linecké cukroví můžeme směle servírovat i po Vánocích jako sladké sušenky pro rodinu i přátele.

1/20

    2 z 20

    Pomerančové linecké

    Pomerančové linecké

    Cukroví se specifickou chutí lze ozdobit tak, že hned uvidíme, co jíme. Stačí do polevy přilepit pomerančovou nebo citrónovou kůru pro svěží chuť těsta, kandované či lyofilizované ovoce pro slepované s marmeládou, kousky barevných želé bonbónů nebo barevný máček.

    4 z 20

    Linecká kolečka

    Linecká kolečka

    Klasická linecká kolečka s vykrojeným středem jsou krásná sama o sobě, pokud na jejich promazání použijeme jasně červenou marmeládu a horní kolečka poprášíme cukrem. Ještě hezčího efektu dosáhneme použitím vykrajovátka s ozdobným okrajem nebo vánočními formičkami. 

    5 z 20

    Linecké koláčky

    Linecké koláčky

    Krásně nazdobené cukroví (i s pomocí dětí) vytvoříme díky čokoládové nebo cukrové polevě a ozdobením koupenými nebo domácími cukrářskými ozdobami. Bývají krásně barevné a mají i vánoční motivy. Třpytivé perličky jsou jedlé, ale tvrdé - proto nejsou vhodné pro lidi, kteří nemají v pořádku zuby.

    6 z 20

    Linecké cukroví Marcella

    Linecké cukroví Marcella

    Linecké cukroví s marmeládou má báječnou chuť a pěkně vypadá - může ale vypadat ještě lépe, ozdobíme-li ho světlou polevou a malými dekoracemi, které si ještě před pečením cukroví vyrobíme z barevného marcipánu nebo potahovací hmoty. S ozdobami nám velice rády pomohou i děti.

    7 z 20

    Linecké s jedlým papírem

    Linecké s jedlým papírem

    Jako maličké barevné dortíky vypadají kolečka z lineckého těsta, slepovaná marmeládou nebo krémem. Na horní kolečko můžeme pomocí bílků nebo speciálního gelu přilepit vystříhaná kolečka z jedlého papíru. Ten si můžeme objednat s vlastními motivy a cukroví pak darovat jako milý dárek.

    9 z 20

    Linecké slepované (s Omegou)

    Linecké slepované (s Omegou)

    Slepované linecké cukroví ozdobíme čokoládovou polevou, do které ještě před ztuhnutím nasypeme barevný máček. Je to velice důležitá práce, kterou nezvládne nikdo jiný než naše děti. Barvičky obyčejné linecké oživí a rozveselí a na talíři moc hezky vypadá. Děti se budou dmout pýchou.

    10 z 20

    Linecké slepované i barevné

    Linecké slepované i barevné

    S lineckým těstem si můžeme různě pohrát - například ho obarvit jedlými potravinářskými barvami. Z barevného těsta moc hezky vypadají růžové kytičky, zelení kapříci, modré hvězdičky nebo červená srdíčka. Talíř s cukrovím tak rozjasníme, což ocení hlavně děti.

    13 z 20

    Zdobené linecké hvězdičky a kytičky

    Zdobené linecké hvězdičky a kytičky

    Větší děti velice rády kreslí a malují, takže toho můžeme při zdobení cukroví využít. Linecké potřeme citrónovou nebo bílkovou polevou. Zbytky polevy obarvíme jedlými barvami, naplníme kornoutky či cukrářské sáčky nebo použijeme koupené barevné tubičky. Fantazii při zdobení se meze nekladou.

    14 z 20

    Mramorovaná esíčka z lineckého těsta

    Mramorovaná esíčka z lineckého těsta

    Mramorování ještě jednou - tentokrát si můžeme pohrát s barvičkami. Polovinu fondánové polevy rozdělíme do malých nádob a obarvíme ji jedlými barvami. Druhou polovinu polevy natřeme na cukroví, nakapeme barevné tečky a párátkem mícháme do všech směrů, dokud nedosáhneme požadovaného výsledku.

    16 z 20

    Linecké kroužky

    Linecké kroužky

    Vánoční cukroví můžeme směle připravit i během roku v podobě chutných sušenek. Nemusíme je promazávat marmeládou, pokud je vykrájíme ze silnějšího těsta, polijeme je polevou a ještě před jejím ztuhnutím posypeme nasekanými mandlemi, kandovaným ovocem nebo kousky želé bonbónů.

    17 z 20

    Linecké kokosové cukroví

    Linecké kokosové cukroví

    Linecké s kokosem se zdobí velice jednoduše - horní části cukroví namočíme do čokoládové polevy a po chvilce i do strouhaného kokosu. Kdo ho nemusí větší vrstvu, může polevu kokosem jen zasněžit. Cukroví vypadá báječně - a pokud k němu přidáme bílou vločku z marcipánu, bude dokonalé.

    18 z 20

    Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

    Dvoubarevné linecké aneb okatá paráda

    Červená rybí očka připravíme z lineckých koleček, promazaných marmeládou. Na ně umístíme linecké kakaové nebo ořechové kolečko, naneseme lžičkou bílkovou polevu a do ní vmáčkneme kandovanou třešni. Cukroví necháme ztuhnout. Práce není jednoduchá, ale výsledek za to stojí.

    20 z 20

    Badyánové cukroví s pomerančovou polevou.

    Badyánové cukroví s pomerančovou polevou.

    Polevy na linecké cukroví rozhodně nemusí být jen světlé citrónové a tmavé čokoládové. Talíř s cukrovím velmi hezky doplní kousky s barevnou polevou, kterou vytvoříme pomocí jedlých přírodních barev - kombinace příjemných odstínů a svěží chuti ovoce bude nevšedně vypadat a dobře chutnat.

1/20

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře