Marmeláda zdokonalí palačinky, dorty i sýry. Z čeho všeho lze připravit?
Jakákoliv marmeláda je v kuchyni skvělým pomocníkem, neboť se hodí do sladké, ale i slané kuchyně. K přípravě marmelády můžete využít téměř jakékoliv ovoce, které si v trochu jiné podobě chcete dopřávat celý rok. Tuto sladkou pochoutku si dokonce mohou vychutnat i děti či ti, co si hlídají figuru, protože je možné připravit i marmeládu bez cukru.
Tradiční i netradiční marmelády
K dostání jsou jak tradiční, tak i méně tradiční marmelády. Mezi klasiku patří bez pochyby marmeláda z rybízu (i černého rybízu), třešní, ostružin, angreštu, jahod, meruněk či malin. Do těch méně tradičních pak spadá marmeláda z aronie, josty, špendlíků, ale i třeba z rajčat nebo cuket.
Využití marmelády v kuchyni
Marmeláda má v kuchyni široké využití. Asi nejoblíbenější je namazaná na toastu nebo pečivu, kde dodává sladkou chuť a konzistenci. Dále se často používá také k dochucení dezertů, jako jsou dorty, koláče, muffiny, palačinky a lívance. Oblíbená je také i ve slané kuchyni, kdy se používá do sladkých omáček pod maso, nebo také k různým druhům sýra, což tvoří zajímavou kombinaci sladkých a slaných chutí.
Den borůvkových palačinek
Další témata
Další recepty
Přečtěte si Zobrazit více
Náš život s celiakií: Recept na náš rodinný cuketový perník bez lepku si oblíbili všichni, Áňa ho přímo zbožňuje
Retro okénko: Salonky byly původně luxusními bonbonky v salonech bohatých. Podle tohoto receptu si je připravíte i doma
Vyznejte se v druzích šunek: Jak se liší jamón, prosciutto a pršut? A proč pražská šunka nemusí být z Prahy?