Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Guláš je společný název pro pokrmy, připravené orestováním cibule a mleté papriky. Se základem můžeme orestovat maso, zeleninu, houby, fazole, brambory nebo i další ingredience, a pořád to bude guláš pro všechny příležitosti.

Víte, kolik je druhů gulášů? Je jich tolik, že je ani nespočítáme. Masové, zeleninové, fazolové nebo houbové - všechny jsou připravené na cibulovém základě s paprikou a dušené až do vytvoření husté, lahodné šťávy. Seznámíme vás se základními druhy gulášů:

1/20

    1 z 20

    Hovězí guláš

    Hovězí guláš Video

    Hovězí maso patří neodmyslitelně k pravému guláši. Nejčastěji používáme prorostlou kližku, krk, karabáček a spoustu cibule - obojí spolu s kořením vytvoří hustou vydatnou šťávu, kterou už není potřeba zahušťovat. Hovězí guláš vyžaduje delší dobu přípravy.

    2 z 20

    Guláš z vepřového kolena

    Guláš z vepřového kolena

    Vepřové maso má při vaření guláše druhé místo. Prorostlá plec na základu z cibule a dobré mleté papriky vytvoří úžasnou šťávu, kterou můžeme podlévat vývarem nebo pivem, aby byla ještě chutnější. Cibule zajistí hustotu šťávy a pokud ji chceme mít hustší, použijeme strouhaný tvrdý chléb.

    3 z 20

    Minutkový kuřecí guláš

    Minutkový kuřecí guláš

    Kuřecí guláš (paprikáš, perkelt) je připravený na cibuli s mletou zauzenou paprikou. Jde o rychlý pokrm, jelikož kuřecí maso má krátkou dobu vaření. Pravý maďarský perkelt se nezahušťuje, s vydušenou šťávou a domácími noky jde o vydatné jídlo, které není potřeba kazit moukou. 

    6 z 20

    Uzený guláš

    Uzený guláš

    Uzené maso není pro klasický guláš typické, ale používá se v kombinaci s bramborami, cibulí, spoustou česneku a koření. Připravuje se stejně jako guláš z jiného masa a zahušťuje se moukou nebo strouhaným chlebem. Pokud dáme do základu více cibule, není nutné zahušťování.

    7 z 20

    Rybí guláš s těstovinami

    Rybí guláš s těstovinami

    Guláš z ryby má své místo v kuchyni každého rybáře nebo milovníka rybích jídel. Používá se kapr, treska, losos a jiné druhy pevných ryb. Základ z cibule a papriky se podusí a na konec se vloží kousky ryby, které se podusí jen krátce, aby se nerozpadly.

    15 z 20

    Rychlý fazolový guláš

    Rychlý fazolový guláš

    Fazolový guláš můžeme připravit s masem i bez něj nebo použít zbytky od oběda. Osmahneme cibuli, papriku, česnek, případně maso, podlijeme rajčatovou šťávou nebo kečupem a dusíme. Přidáme konzervované nebo předem uvařené červené fazole a povaříme do měkka. Podáváme s pečivem.

    16 z 20

    Houbový guláš

    Houbový guláš

    Guláš z hub je typicky podzimní jídlo. Můžeme ho podávat s těstovinami, rýží nebo s pečivem. Zpracujeme do něj tvrdé houby (hřiby, křemenáče, modráky, hlívu, žampióny nebo i růžovky). Připravíme ho stejně jako jiné guláše, ale nevaříme tak dlouho. Kořeníme česnekem, majoránkou, kmínem, pepřem a zahušťujeme hladkou moukou, rozmíchanou v trošce vody.

    17 z 20

    Bramborovo-zeleninový guláš

    Bramborovo-zeleninový guláš

    Zeleninový guláš se často doplňuje na kostičky pokrájenými bramborami, uzeným masem, uzeninou, klobáskami, špekem nebo zbytky masa, aby byl vydatnější. Základ je opět z cibule a papriky. Používá se zelenina, kterou máme právě doma - mrkev, cuketa, pórek, květák, zelí. Podáváme s pečivem.

    19 z 20

    Guláš z vajec

    Guláš z vajec

    Vaječný guláš se připravuje se stejným cibulovým základem a paprikou jako masový guláš. Osmahnutou cibuli podusíme a vložíme pokrájená, natvrdo uvařená vejce. Labužníci si přidají nasekanou šunku i kyselou okurku a konzumují gulášek s rýží nebo pečivem.

    20 z 20

    Mexický tofu guláš

    Mexický tofu guláš

    Tofu nebo sójový guláš si mohou dopřát lidé, kteří nekonzumují maso. Na osmahnuté cibuli a paprice orestujeme kořenovou zeleninu, pokrájenou na kostičky, nebo papriky, rajčata, dýni, cuketu, zelí. Pak vložíme náhražku masa. Podlijeme vodou nebo zeleninovým vývarem a dusíme do měkka. Kdo guláš nechce bez masa, může si do talíře vložit kousek uzeniny.

1/20

 

 

Komentáře

Další tipy a triky