Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Maso bývá nejdražší položkou v rodinném rozpočtu. Naštěstí jsou druhy masa, které jsou výrazně levnější než hovězí svíčková nebo vepřové panenky. Levné maso je vhodné pro přípravu mnoha jídel, které nasytí celou rodinu.

Kolikrát se nám stalo, že jsme se museli uskrovnit, protože jsme se vydali z peněz? Někdo to naštěstí nemusí vůbec řešit, ale pro mnoho lidí představuje nedostatek financí problém. Rodina jíst musí, proto vám poradíme několik receptů na jídla z levného masa.

1/20

    2 z 20

    Rizoto s houbami

    Rizoto s houbami

    Jeden plátek vepřového plecka nebo jedno kuřecí prsíčko stačí pro celou rodinu na přípravu rizota se zeleninou, hráškem a kouskem strouhaného sýra. Maso musíme dobře podusit do měkka a do rýže přidat i vzniklou šťávu. Místo plátku masa můžeme použít zbylé maso od oběda, o které už nikdo nemá zájem.

    3 z 20

    Rychlý špíz

    Rychlý špíz

    Špízy jsou vhodné ke kombinování různých surovin. Jen dva plátky masa (plec, bůček, kuře) nasytí celou rodinu - pokud pokrájené maso napichujeme na jehly nebo špejle spolu s bramborami, slaninou, paprikou, cuketou, cibulí nebo i párkem. Po upečení zjistíme, že se šťáva z masa perfektně prolnula s ostatními ingrediencemi.

    5 z 20

    Segedínsky guláš II.

    Segedínsky guláš II.

    Pokud se podaří koupit maso v akci, stačí jen kousek prorostlého vepřového k přípravě segedínského guláše - z půl kila masa je tolik jídla, že můžeme ještě někoho pozvat na oběd. Pokrájené kysané zelí přidáme do gulášového základu s masem a dochutíme česnekem a majoránkou, zahustíme moukou a podáváme s knedlíkem.

    9 z 20

    Kuřecí křídla v pepřové marinádě

    Kuřecí křídla v pepřové marinádě

    Nejlevnější částí drůbeže jsou kuřecí křídla. Připravujeme z nich silnou polévku nebo je upečeme a podáváme s bramborami, pečivem a zeleninovým salátem. Krůtí nebo kuřecí křídla můžeme grilovat, dusit, zapékat i plnit masovou fáší. Kilo křídel se zeleninou nasytí velkou rodinu nebo jimi můžeme pohostit návštěvu, která má ráda obírání kuřete.

    11 z 20

    Čína IV.

    Čína IV.

    Z plátku kuřecích prsíček připravíme velkou porci čínského jídla, které se vyznačuje tím, že obsahuje hodně zeleniny. Nejvhodnější příprava je na pánvi wok s malým množstvím tuku. Orestujeme maso, pak zeleninu, podlijeme trochou vody, ochutíme kořením a sojovkou a provaříme se Solamylem. Podáváme s rýží nebo čínskými nudlemi.

    16 z 20

    Vepřové v mrkvi na kyselo

    Vepřové v mrkvi na kyselo

    Maso, které je levné a potřebujeme ho málo, se hodí pro takové vaření, kdy máme hlouběji do kapsy. Maso můžeme nastavit spoustou zeleniny. Vepřová plec v mrkvi nebo v dušené kapustě je jedním z pokrmů, které obsahují zeleniny opravdu hodně. Vhodné je také zelí, kedlubny, houby nebo papriky a rajčata

    17 z 20

    Dietnější slaný koláč

    Dietnější slaný koláč

    Slané koláče jsou ideální volbou pro vydatnou svačinu i večeři. Těsto podle libovolného receptu rozválíme a vyložíme jím plech nebo kulatou formu. Koláčové těsto poklademe zbytky pokrájeného pečeného masa, dušeného mletého masa nebo opečenými kuřecími nudličkami. Proložíme kousky zeleniny a zalijeme smetanou s vejci a sýrem

    18 z 20

    Vepřové srdce na kmínu a slanině

    Vepřové srdce na kmínu a slanině

    Vnitřnosti jsou obecně nejlevnějším druhem masa, který někteří lidé milují a jiní nenávidí. Správně připravená srdíčka jsou sice houževnatější než jiná masa, ale připravená na slanině a na cibuli jsou také velmi chutná. Místo srdíček můžeme použít játra, ledvinky, slezinu nebo žaludky - připravují se stejně. Podáváme s rýží, knedlíky nebo bramborami.

1/20

Další tipy a triky