Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ostružiny se v kuchyni dají využít na mnoho způsobů. Jejich sladkokyselá chuť skvěle doplňuje sladké i slané pokrmy a díky bohatému obsahu vitamínů i antioxidantů jsou ostružiny velmi zdravé. Přinášíme inspiraci na jejich zpracování.

Ostružiny jsou přímo stvořené na přípravu různých dezertů. Nejčastěji je používáme do koláčů i dortů. Své místo si však najdou také ve slané kuchyni, kde jejich kyselost příjemně kontrastuje s chutí sýru nebo masa. Báječně se hodí také do zeleninových salátů.

1/15

    1 z 15

    Ostružinový koláč s kardamonem

    Ostružinový koláč s kardamonem

    Zelený kardamom je aromatická kořeninová rostlina, pocházející ze Srí Lanky a Malajsie. Řadí se do čeledi zázvorovitých a má výraznou citrusovou chuť. Kombinace s ostružinami je výtečná, koláč je nevšední a svěží. Do drobenky jsou přidány mleté oříšky a mandle, což zvýší její křupavost.

    2 z 15

    Biftek s ostružinami

    Biftek s ostružinami

    Ostružiny užijeme nejen do moučníků, ale báječně se doplňují i s masem. V tomto případě z nich uděláme výraznou omáčku, kam kromě ostružin patří také víno a balzamikový ocet. Omáčkou přelijeme dokonale orestovaný biftek z hovězí svíčkové.

    4 z 15

    Vohrnoušky

    Vohrnoušky

    Vohrnoušky se pečou na plechu jako buchty, ale hned na první pohled vidíte jejich náplň. Naplnit je můžete různě, podle chuti strávníků. Základem náplně však vždy bývá tvaroh s pudinkem, doplněný o různé drobné ovoce. Vohrnoušky se velmi snadno tvarují a tak se jistě povedou každému.

    5 z 15

    Salát z červeného zelí a květáku

    Salát z červeného zelí a květáku

    Ostružiny užijeme i v zeleninovém salátu. Salát z červeného zelí a květáku obsahuje kromě ostružin také jablko. Zakápnutý je lehkou zálivkou z olivového oleje, citrónové šťávy, medu a pepře. Před podáváním ho ještě dozdobíme nasekanými lískovými oříšky.

    6 z 15

    Gratinovaný ostružinový pohár

    Gratinovaný ostružinový pohár

    Tvarohový pohár je ve chvilce hotový a je tak snadný, že do jeho přípravy můžete zapojit i děti. Tvarohový krém obsahuje pouze tvaroh, zakysanou smetanu a moučkový cukr. Krém navršíme na ovoce, posypeme hnědým cukrem a vložíme do trouby pod zapnutý gril. Jakmile cukr zhnědne, je hotovo.

    7 z 15

    Ostružinové nanuky s jogurtem

    Ostružinové nanuky s jogurtem

    Co vás v létě nejvíce osvěží? Zajisté to bude nanuk, který dětem zvládnete připravit i doma. Tyto nanuky jsou jemnější konzistence bez ledových krystalů a tak s nimi jistě zabodujete. Ostružiny můžete nahradit i jiným ovocem, které máte právě k dispozici.

    8 z 15

    Ostružinové muffiny

    Ostružinové muffiny

    Muffiny patří do sekce snadných moučníků, kdy se pouze smíchají suché a mokré suroviny. Díky tomu jsou oblíbené u začátečníků a jejich přípravu zvládnou i dětští kuchtíci. Tento recept obsahuje sice více surovin, všechny jsou však zcela běžné a dostupné.

    9 z 15

    Velký ovocný dort

    Velký ovocný dort

    Dort, jehož okraj je tvořen plněnými trubičkami, je snem každého dítěte. Vršek dortu je pokryt spoustou ovoce, které je zalito průzračným želé. Korpus není složitý, zvládne ho upéct i začátečník. Při zdobení však popusťte uzdu fantazii a vyšperkujte si ho k obrazu svému.

    10 z 15

    Ostružinové řezy

    Ostružinové řezy

    Lehké a svěží ostružinové řezy jsou ideálním moučníkem k nedělní kávičce. Krém, tvořený pouze ze šlehačky zpevněné ztužovačem, je dochucen rozvařenými a cukrem slazenými ostružinami. Sladkokyselá chuť je na řezech velmi lahodná. Každý kousek můžeme navíc dozdobit čokoládovými hoblinkami.

    11 z 15

    Marmeláda z jablek a ostružin

    Marmeláda z jablek a ostružin

    Ostružinová marmeláda má výrazně nakyslou chuť, kterou oceníte třeba při slepování vánočního cukroví. Tato marmeláda je na něj totiž ideální. Objem marmeládě dodají jablka, která ji zároveň zjemní. Počítejte však s tím, že je třeba ostružiny pasírovat přes cedník, čímž se práce mírně protáhne.

    12 z 15

    Ostružinový koktejl

    Ostružinový koktejl

    Hledáte způsob, jak ihned zpracovat ostružiny? Připravte si z nich domácí koktejl. K ostružinám můžete přidat i další ovoce, které je třeba zužitkovat. Rozmixujete ho a zalijete mlékem. Kdo má rád, nahradí část mléka jogurtem a ochutí špetkou skořice.

    14 z 15

    Panna cotta s karamelovou omáčkou a ovocem

    Panna cotta s karamelovou omáčkou a ovocem

    Panna cotta je oblíbený lehký dezert, tvořený ze šlehačky. Dobře se doplňuje s drobným ovocem a v tomto případě je ochucený také karamelovou omáčkou. Dezert i omáčku připravíte snadno a pak už zbývá jen vše hezky naservírovat a užít si tu lahodnou chuť.

    15 z 15

    Mražený pečený čaj

    Mražený pečený čaj

    Úrodu drobného ovoce snadno zpracujeme na pečený čaj. Použít můžeme veškeré ovoce, které na zahrádce právě dozrává. Jednoduše ho upečeme v troubě na 170 °C a po vychladnutí plníme do sklenic nebo tvořítek na led, která potom zamrazíme. Vytvoříme si tak praktické porce.

1/15

Další tipy a triky