Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Smažení je tepelná úprava potravin, kdy se ochucené nebo obalené kousky jídla opékají v tuku, horkém kolem 200 °C. Při tomto procesu se osmaží jen povrch potraviny a vnitřek zůstane nadýchaný, měkký a vláčný.

Smažit potraviny není pro naše zdraví příliš vhodné - nicméně jednou za čas si to můžeme dovolit. Některé pokrmy se dají kromě klasického smažení také upéct v troubě nebo v horkovzdušné fritéze, ale co si budeme povídat - bez tuku to prostě není ono. 

1/16

    1 z 16

    Vídeňský řízek

    Vídeňský řízek

    Při vyslovení slova "smažený" si každý představí na prvním místě řízek. Není důležité, jestli je z vepřového, telecího nebo kuřecího masa - důležitý je trojobal, dobrý olej a dokonalé osmažení do zlatohnědé barvy. Řízek si vychutnáme s bramborami, kaší, bramborovým salátem, s chlebem nebo jen tak.

    2 z 16

    Koblihy (šišky)

    Koblihy (šišky)

    Koblihy a vdolky jsou dobrotami z kynutého nebo tvarohového těsta, s typickým světlým proužkem kolem obvodu, kterého v troubě nikdy nedosáhneme. Koblihy a vdolky musí být mastné, aby byl jejich povrch měkoučký a vláčný, s tenoučkou osmaženou kůrkou. Povidla a tvaroh jsou pomyslnou třešničkou na dortu - vlastně na vdolcích.

    3 z 16

    Pečené hranolky alias domácí „hrancle”

    Pečené hranolky alias domácí „hrancle”

    Hranolky jsou velice oblíbenou přílohou a zobáním na výletě nebo u televize. Připravují se z pokrájených, předem uvařených nebo předsmažených brambor. K dokončení použijeme pánev s horkým tukem, fritovací hrnec, horkovzdušnou fritézu nebo troubu, ve které připravíme hranolky jen s minimem tuku.

    5 z 16

    Ryba hříbky plněná, na másle smažená

    Ryba hříbky plněná, na másle smažená

    Smažené ryby jsou delikatesou, která se podává i v těch nejlepších restauracích. Rybí maso je velice rychle propečené a smažení patří mezi druhy rychlé přípravy. Rybu můžeme obalit v trojobalu i v těstíčku nebo ji jen posypat kořením a vložit do rozpáleného tuku. Dokud nemá spodní strana hnědý okraj, rybu neotáčíme.

    6 z 16

    Smažená zelenina

    Smažená zelenina

    Zelenina je tou nejzdravější potravinou vůbec. Výhodou zeleniny je, že by se měla konzumovat s malým množstvím tuku, aby ji naše tělo dobře strávilo - proto si ji občas můžeme dopřát i smaženou na trošce másla nebo olivového oleje. Smažit můžeme všechny druhy pevné zeleniny.

    8 z 16

    Kefírové lívance

    Kefírové lívance

    Kdo by neznal lívance z kynutého i nekynutého těsta? Naše babičky měly vždy dost času, aby usmažily spousty lívanců, které jim pak záhadně mizely z talíře. Lívance patří mezi sladké moučníky, které se připravují výhradně na pánvi. Podávají se obalené v másle a skořicovém cukru nebo potřené marmeládou a ozdobené ovocem.

    9 z 16

    Smažené nudle s tuňákem a vejci

    Smažené nudle s tuňákem a vejci

    Orientální a asijská kuchyně se vyznačuje rychlou přípravou pokrmů - to splňuje pouze smažení na wok pánvi s olejem. Smaží se téměř vše - zelenina, ovoce, vejce, kousky masa a ryb, ale i rýže nebo nudle. Výsledkem je pětiminutové jídlo, plné neskutečných chutí a vůní - kdo by mu odolal?

    10 z 16

    Smažák z Nivy

    Smažák z Nivy

    Smažený sýr je nevlastní bratr řízku. Tradiční smažák patří spolu s ním k nejoblíbenějším jídlům nejen v bufetech, ale i v restauracích. K jeho přípravě použijeme různé druhy sýrů - goudu, eidam, nivu, tvarůžky nebo balkánský sýr, které obalíme v trojobalu a prudce osmažíme. Smažák podáváme horký a uvnitř tekutý.

    11 z 16

    Smaženky se žampiony

    Smaženky se žampiony

    Tousty, smaženky a chleba ve vajíčku mají jedno společné - jde o pečivo, které natřeme nějakou směsí nebo ji do ní namočíme a pak prudce osmažíme na tuku. Můžeme tak připravit dobrotu, do které spotřebujeme starší pečivo a přitom získáme úžasnou večeři nebo svačinu. Podáváme ji se zeleninou.

    12 z 16

    Churros podle Maršálka

    Churros podle Maršálka

    Smažené churros jsou tradiční španělskou smaženou pochoutkou. Připravují se z odpalovaného těsta, které se ze sáčku s řezanou špičkou vytlačuje přímo do pánve s rozpáleným olejem. Po osmažení se nechají okapat na ubrousku. Podávají se teplé, posypané cukrem. Nejvíc chutnají namočené do horké čokolády se špetkou chilli.

    13 z 16

    Steak s rozinkovou omáčkou

    Steak s rozinkovou omáčkou

    Steak je osmažený plátek masa, nejčastěji hovězího nebo vepřového, který získá rychlou tepelnou úpravou hnědou kůrku a uprostřed zůstane křehké, jemné maso s různými stupni propečení. Nesprávně připravené maso je tuhé, houževnaté až tvrdé, proto je dokonalý steak pravým kuchařským uměním.

    14 z 16

    Kuřecí kousky v letním těstíčku

    Kuřecí kousky v letním těstíčku

    Do těstíčka z hladké mouky, vajec a soli můžeme namočit v podstatě vše - kousky masa a ryb, zeleninu, ovoce, pečivo nebo bezové květy. Po osmažení kousků získáme neskutečně křupavou, chutnou dobrotu, u které nevíme, kdy s jídlem přestat. Mastnotu nemusíme řešit, pokud jde o výjimečnou situaci.

    15 z 16

    Smažený banán

    Smažený banán

    Smažené ovoce můžeme podávat se šlehačkou nebo se zmrzlinou. Jde o kalorickou bombu, kterou si rozhodně nebudeme dopřávat každý den, takže nemusíme mít velké výčitky svědomí. Místo banánu můžeme smažit jablka, hrušky, ananas, broskve. Po osmažení posypeme ovoce skořicovým cukrem.

    16 z 16

    Směs na topinky II

    Směs na topinky II

    Topinky jsou naprosto jedinečné jídlo, připravené ze staršího chleba, který už nikdo nechce. Krajíce chleba osmažíme na sádle nebo na oleji do červenohnědé barvy. Jednoduché topinky potřeme jen česnekem, ty luxusní podáváme s tatarským biftekem nebo s masovou či zeleninovou směsí.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli