Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tofu je potravina, která se získává ze sójových bobů, nebo přesněji srážením sójového mléka. Pro naši výživu přináší celou řadu výhod, použití tofu je poměrně univerzální a protože je samo o sobě chuťově nevýrazné, můžeme ho sami ochutit podle svého přání a potřeby.

Tofu vyniká vysokým obsahem rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálů, ale zároveň patří mezi nízkokalorické potraviny, což ho činí zajímavou potravinou nejen pro vegetariány a vegany, ale také pro ty, kdo chtějí nahradit živočišné produkty těmi rostlinnými nebo si přejí snížit svou hmotnost. Jednou z možností, jak tofu používat, je přidávat ho do pomazánek. Postará se o jejich jemnou konzistenci, zvýší výživnou hodnotu, přitom ale báječně nahradí některé dražší suroviny.

1/18

    1 z 18

    Pomazánka z uzeného tofu

    Pomazánka z uzeného tofu

    Tofu se dá koupit od různých výrobců a v různých chuťových verzích, dokonce si je můžeme vyrobit sami doma ze sójového mléka. Tofu natural je chuťově neutrální, ale uzené tofu vyniká výraznou chutí. Tofu vybrané pomazánky příjemně doplní, v tomto případě se jedná o pomazánku s rybím masem.

    2 z 18

    Tofu-kešu "tvarohová" pomazánka s bylinkami

    Tofu-kešu "tvarohová" pomazánka s bylinkami Video

    Kešu oříšky jsou oblíbenou pochoutkou jen tak na "zobání", ale po rozmixování získají velmi příjemnou konzistenci, např. v kombinaci s tofu a tebi chutnají velmi dobře. Základ lze vylepšit různými bylinkami, citrónovou šťávou a kořením. Před konzumací necháme pomazánku alespoň půl hodiny odležet v chladu.

    4 z 18

    Veganská "vajíčková" pomazánka

    Veganská "vajíčková" pomazánka

    Jinou verzi "vajíčkové" pomazánky získáte s tímto receptem. Tofu natural po nastrouhání smíchejte s cibulkou a trochou hořčice. Nezapomeňte přidat najemno nakrájené kyselé okurky, aby chuť pomazánky byla dokonalá. Podávejte po řádném vychlazení.

    5 z 18

    Mrkvová pomazánka s tofu

    Mrkvová pomazánka s tofu

    Kombinace krátce podušené nastrouhané mrkve a nastrouhaného uzeného tofu patří k velmi oblíbeným. Když tyto suroviny spojíte smetanou a jogurtem, nejlépe vyrobenými z rostlinných surovin, získáte velmi příjemnou chuť. Kurkuma se postará o pěknou barvu této pomazánky.

    6 z 18

    Farmářská pomazánka

    Farmářská pomazánka

    Zajímavou surovinou je sójový granulát, který je skvělý nejen do karbanátků nebo plněných knedlíků, ale báječně se hodí i do pomazánek. Před použitím ho krátce povaříme. Po vychladnutí ho smícháme s nastrouhaným tofu, trochou lahůdkového droždí tebi a dalšími surovinami podle receptu. Lehce rozmixujeme a před podáváním necháme v chladu odležet.

    7 z 18

    Pomazánka z tofu à la tavený sýr

    Pomazánka z tofu à la tavený sýr

    Tavený sýr patří k oblíbeným produktům z mléka, nicméně podle tohoto receptu získáte podobnou chuť a konzistenci z tofu. Výsledný sýr můžete ochutit po libosti a pokaždé jinak. "Tofu sýr" je krémový a příjemně jemný.

    8 z 18

    Tofu pomazánka se zeleninou

    Tofu pomazánka se zeleninou

    Tofu nakrájejte a dejte na pánev na osmaženou cibulku, podlijte, přidejte nastrouhanou mrkev a provařte. Do pomazánky můžete vmíchat vajíčko a zjemnit ji smetanou. Pro správnou chuť přidejte ještě trochu nakrájené zeleniny, především pórku.

    10 z 18

    Tvarůžková pomazánka s tofu

    Tvarůžková pomazánka s tofu

    Další báječnou pomazánku by mohli ocenit milovníci tvarůžků. Tofu nejprve rozmixujte s trochou smetany a poté přidejte nadrobno nakrájené tvarůžky. Vše společně promíchejte a nechte do druhého dne uležet na kuchyňské lince. Před podáváním pomazánku ještě nechte vychladit.

    11 z 18

    Tofu česneková pomazánka

    Tofu česneková pomazánka

    Uvařená a nastrouhaná vajíčka, nastrouhané tofu a trocha majonézy společně vytvoří výtečnou kombinaci, kterou stačí ochutit např. česnekem, pepřem a hořčicí, můžete ale také bez obav experimentovat a pomazánku ochutit pokaždé trochu jinak. Místo klasické majonézy lze použít třeba zakysanou smetanu nebo rostlinnou majonézu.

    13 z 18

    Pomazánka z uzeného tofu s mrkví

    Pomazánka z uzeného tofu s mrkví

    Nastrouhaná mrkev, nastrouhané uzené tofu a nadrobno nakrájená cibule už potřebují jen trochu sojanézy a vhodné ochucení, v tomto případě prolisovaný česnek a sůl. Po namazání na pečivo můžete pomazánku ozdobit zelenou petrželkou a kolečky mrkve nebo jinou syrovou zeleninou.

    15 z 18

    Jemná tofu pomazánka a la tavený sýr

    Jemná tofu pomazánka a la tavený sýr

    Pokud hledáte chutnou náhradu za tavený sýr, vyzkoušejte tento jednoduchý recept. Kromě tofu budete potřebovat také trochu rostlinného mléka, aby pomazánka získala správnou konzistenci. Co se týče ochucení, můžete použít navrženou variantu, ale nebojte se ani experimentovat. Sušené droždí tebi, sušená cibule a sušený česnek jsou osvědčenou volbou.

    16 z 18

    Pikantní pomazánka z tofu

    Pikantní pomazánka z tofu

    Tofu lze ochutit mnoha způsoby, další variantu získáte při spojení s pikantním kečupem a lisovaným česnekem. Kromě toho chuť zvýrazní také sójová omáčka. Pomazánka získá nejlepší chuť, když ji necháte alespoň hodinu odležet v chladu, aby se chutě jednotlivých surovin propojily. 

    17 z 18

    Jarní pomazánka

    Jarní pomazánka

    Výborná je jarní kombinace tvarohu, tofu, jogurtu a zeleniny. Barvu dává pomazánce především nadrobno nakrájená červená řepa, a to buď vařená nebo sterilovaná. Co se týče zeleniny, přidejte také nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou papriku, cibuli, okurku a mrkev.

    18 z 18

    Tofu salát (pomazánka)

    Tofu salát (pomazánka)

    Uzené tofu dává pomazánkám zajímavou chuť, s kouřovou příchutí. Do této kombinace k nastrouhanému tofu přidejte nakrájenou sterilovanou papriku, cibuli a řapík celeru. Na dochucení se hodí tebi, sušená cibulka, kurkuma, mletý pepř a hořčice. Pro lepší konzistenci přidejte ještě majonézu - obyčejnou nebo rostlinnou.

1/18

Komentáře

Další tipy a triky