Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tofu je báječnou a velmi výživnou surovinou, která je dnes už běžně dostupná a to dokonce ve více variantách. Někdy se tofu také nazývá sójový sýr nebo tvaroh, tento produkt se získává jednoduchým postupem, vysrážením, ze sójového mléka.

Tofu si můžete vyrobit doma, nicméně se dá snadno a levně koupit v prodejnách s potravinami. Můžete si vybrat buď tofu natural, které je neochucené a díky tomu vhodné i pro úpravy nasladko, nebo tofu uzené či marinované, případně ještě jinak ochucené. Tofu můžete jíst jen tak, nakrájené na plátky a položené na chléb či topinku, obdobně jako sýr, ale dá se z něj připravit celá řada skvělých a chutných jídel. Podívejte se na malou "ochutnávku" do našeho výběru.

1/25

    1 z 25

    Tofu smaženice

    Tofu smaženice

    Jednoduchá smaženice, ve které uzené tofu hraje důležitou roli, výborně chutná s pečivem, třeba i s topinkami. Na začátku upečte na cibulce trochu slaniny, tu ale vegetariáni vynechají a pochutnají si zrovna tak. Do této smaženice jsou potřeba také vajíčka a trocha smetany pro ještě lepší a krémovější chuť.

    2 z 25

    Zapékané tofu s pórkem

    Zapékané tofu s pórkem

    Tofu můžete po libosti zapékat. Pokud pro vás představuje méně obvyklou surovinu, mohl by vám vyhovovat tento pokrm, který kromě tofu obsahuje i vejce a strouhaný sýr. Základem jsou předem uvařené brambory, takže jídlo bude zapečené velmi rychle.

    3 z 25

    Směs s tofu a rajčaty

    Směs s tofu a rajčaty

    Špagety s rajčatovou omáčkou jsou báječnou rychlovkou, která se nikdy neomrzí. Těstoviny uvaříte během chvilky. Do omáčky lze přidat různou zeleninu, v tomto případě přidejte nakrájené uzené tofu, cuketu, česnek a bazalku.

    4 z 25

    Marinované tofu

    Marinované tofu

    Tofu natural má nevýraznou chuť, což je výhoda, protože se dá použít a ochutit přesně tak, jak potřebujete. Ochucení ale potřebuje, jinak by bylo fádní. Jednou z možností, jak tofu ochutit, je marinování. Marinovat je můžete před dalším zpracováním nebo také před přidáním do salátu nebo před použitím k pečivu.

    5 z 25

    Tofu bramboráčky

    Tofu bramboráčky

    Tofu natural lze přidat do nejrůznějších jídel, chuť obvykle neovlivní, ale zvýší výživnost. Pokud však použijete tofu uzené, jako v tomto receptu na bramboráky, můžete počítat s výrazným provoněním jídla. Pokud se vyhýbáte uzeninám, ale přitom stojíte o jim podobnou chuť v pokrmu, není nic jednoduššího než použít uzené tofu, nastrouhané nebo nakrájené najemno.

    6 z 25

    Tofu placičky

    Tofu placičky

    Když k nastrouhanému uzenému tofu přidáte nastrouhanou mrkev, trochu špaldové mouky, vajíčko a patřičné koření, vznikne těstíčko na placičky, které snadno usmažíte na pánvi. Tuku k tomu stačí jen malé množství. Pokud placičky upečete v troubě, bude postup ještě snazší.

    8 z 25

    Cuketa na kari s tofu

    Cuketa na kari s tofu

    Cuketa na kari s tofu představuje další výborné jídlo, které potěší všechny, kdo se vyhýbají masu nebo šetří peněženku. Tofu tentokrát použijte uzené, ale chybu neuděláte ani s tofu natural, protože pokrm bude i tak plný chutí a vůní koření. Specifickou chuť i barvu mu dodá právě kari.

    11 z 25

    Tofu v zelenině

    Tofu v zelenině Video

    Se zeleninou vytváří tofu báječnou kombinaci, která příjemně zasytí. Použít můžete cuketu, červenou papriku, brokolici, mrkev a rajský protlak. Nebojte se ale využít i další zeleninu. Jako přílohu uvařte třeba rýži nebo brambory. Krásně barevné jídlo působí na talíři lákavě a navíc do něho zužitkujete chutnou a zdravou zeleninu, třeba i mraženou.

    14 z 25

    Polenta se zeleninou a tofu (zapečená)

    Polenta se zeleninou a tofu (zapečená)

    Tofu nakrájené na plátky ochuťte a nechte odležet, aby získalo výbornou chuť. Polentu uvařte podle návodu a pak nechte vychladnout v koláčové formě nebo na plechu. Poté polentu ozdobte zeleninou, tvrdým sýrem a připraveným tofu, vše ještě zalijte rozšlehaným bílkem. Upečte a podávejte.

    15 z 25

    Pomazánka z uzeného tofu

    Pomazánka z uzeného tofu

    Tofu lze přidat do osvědčených pomazánek, třeba jen z toho důvodu, aby zvýšilo výživnou hodnotu jídel. Vymýšlet ale můžete i pomazánky zcela originální a nové. Zajímavou kombinaci představuje tato pomazánka z lososa ve vlastní šťávě a uzeného tofu.

    16 z 25

    Rychlá pomazánka z tofu a cizrny

    Rychlá pomazánka z tofu a cizrny

    Tofu stačí rozmixovat s několika surovinami a jednoduchá chutná pomazánka je na světě. V tomto případě k tofu přidejte cizrnu a trochu sezamového semínka. Podávejte s pečivem, ideálně celozrnným. Pomazánka se výborně hodí na svačinu i k večeři.

    17 z 25

    Tofu Rošťáci

    Tofu Rošťáci

    Namarinované tofu je plné chutí a po usmažení nebo upečení v troubě představuje výbornou alternativu plátku masa. Dokonce i výrazně levnější. Takto připravené tofu lze podávat s bramborami, rýží nebo jen s pečivem.

    20 z 25

    Zeleninová směs s tofu a těstovinami

    Zeleninová směs s tofu a těstovinami

    Jednoduše připravená zelenina na olivovém oleji těží z kombinace chutí zvolených surovin. Hrášek, kukuřice, cuketa a pórek se k sobě výborně hodí, pokrm je navíc krásně barevný. Tofu přidejte až na závěr. Podávejte s celozrnnými těstovinami a čerstvou zeleninou.

    23 z 25

    Kuskus se zeleninou a tofu

    Kuskus se zeleninou a tofu

    Rychle připravený kuskus a zelenina, tentokrát ještě s tofu, představují báječnou a jednoduchou kombinaci. Pokud vybíráte jednoduchá jídla plná svěžích barev a krátce připravované šťavnaté zeleniny, tento recept by vás mohl zaujmout. 

    24 z 25

    Zeleninová polévka s tofu knedlíčky

    Zeleninová polévka s tofu knedlíčky

    Milovníci polévkových knedlíčků mohou vyzkoušet jednoduché drožďové knedlíčky, tentokrát obohacené trochou bílého tofu. Do zeleninové polévky se žampióny se knedlíčky velmi dobře hodí, ale můžete je vyzkoušet i do jiných polévek. Pro výraznější chuť do knedlíčků dejte i trochu rozmačkaného česneku.

    25 z 25

    Špíz z tofu a zeleniny

    Špíz z tofu a zeleniny

    Špízy zdaleka nejsou jen letní jídlo, na domácím elektrickém grilu si je můžete připravit kdykoliv. Báječně do nich zužitkujete různou zeleninu, především lilek, papriku, cuketu a cibuli, také brambory a tofu. Při podávání špízy ještě doplňte chuťově výrazným dresinkem.

1/25

Komentáře

Další tipy a triky