Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mazanec, beránek, nádivka - to jsou jídla typická pro velikonoční svátky v České republice. Často velmi podobné, ale i úplně jiné pokrmy, se v tomto období tradičně konzumují v zahraničí. Inspirujte se jimi, a to nejen na Velikonoce.

Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem, se kterým se pojí mnoho zvyků a tradic. Mezi nejoblíbenější z nich patří pečení sladkých pokrmů a dalších tradičních pochoutek. Jinak tomu není ani u našich blízkých, ale i vzdálených sousedů.

1/15

    1 z 15

    Velikonoční italská colomba

    Velikonoční italská colomba

    Podobně jako my pečeme velikonočního beránka, v Itálii se peče sladký moučník ve tvaru holubice, tedy colomba. Dělá se z kynutého těsta, ve kterém najdete různé druhy barevného kandovaného ovoce. Stejně jako náš mazanec se colomba posypává plátky mandlí.

    2 z 15

    Polská velikonoční bábovka

    Polská velikonoční bábovka

    Poláci během velikonočních svátků pečou mnoho různých sladkých pochoutek. Jedna z nich by se dala přirovnat k naší nadýchané bábovce. Uvnitř však najdete hrozinky a povrch se potírá polevou z moučkového cukru, horké vody a citrónové šťávy. 

    3 z 15

    Brémský velikonoční chlebíček

    Brémský velikonoční chlebíček

    Z kynutého těsta upečete chlebíček, který se objevuje na velikonoční tabuli zejména v německém městě Brémy. Ani v něm nesmí chybět plátky mandlí, citrónová šťáva a kandovaná citrónová kůra. Pro chuť a vůni můžete do těsta přidat mletý kardamom.

    5 z 15

    Velikonoční věnec (Hot cross buns)

    Velikonoční věnec (Hot cross buns)

    V Británii si Velikonoce nedokáží představit bez malých bochánků z kynutého těsta. Na ně se před pečením nanáší těsto ze špaldové mouky, vody a třtinového cukru ve tvaru kříže. Po vytažení z trouby se bochánky potírají glazurou z mléka a medu. Nejvíce chutnají ještě teplé potřené máslem.

    6 z 15

    Mazurek velikonoční

    Mazurek velikonoční

    Polský mazurek lehce vybočuje z kynutých, případně litých těst, se kterými se na Velikonoce setkáváme nejčastěji. Jedná se o těsto, které je potřeba před vložením do formy nechat chvíli uležet v lednici. Upečený koláč se potírá povidly a kondenzovaným mlékem.

    7 z 15

    Velikonoční cookies

    Velikonoční cookies

    V anglicky mluvících zemích ani během Velikonoc nechybí tradiční cookies, tedy sušenky. Podle vybraného receptu se do těsta přisypává barevné cukrářské zdobení, které po upečení v sušenkách hezky křupe. Pro provonění se do těsta také přidává vanilkový cukr.

    8 z 15

    Easter cupcakes (velikonoční muffiny)

    Easter cupcakes (velikonoční muffiny)

    Kromě velikonočních sušenek se v anglicky mluvících zemích pečou easter cupcakes. Když budete postupovat podle tohoto receptu, kromě marcipánových či čokoládových vajíček na vrcholku cupcaku budete strouhaný marcipán či čokoládu přidávat i do těsta.

    9 z 15

    Velikonoční medovníčky

    Velikonoční medovníčky

    Další cukrovinka, která nesmí chybět na mnoha prostřených stolech napříč různými zeměmi, jsou perníčky, či medovníčky, s velikonočními motivy. Ty na cukroví můžete malovat jak polevou z moučkového cukru, bílku, solamylu a citrónové šťávy, ale i pestrými potravinářským barvami.

    10 z 15

    Slaný velikonoční věnec

    Slaný velikonoční věnec

    Jedním ze symbolů Velikonoc je věnec. Ten se připravuje jak sladký, tak i slaný, a to zejména v Itálii. Ve slané variantě se těsto plní vařenými vejci, špenátem či kopřivami a medvědím česnekem. A ani v tomto pokrmu nesmí samozřejmě chybět strouhaný parmezán.

    11 z 15

    Velikonoční věnečky na vajíčka

    Velikonoční věnečky na vajíčka

    Do našeho výběru jsme zařadili i recept na velikonoční sladký věnec. Respektive na malé věnečky, opět z kynutého těsta. Do jejich středu můžete po upečení vložit malovaná vajíčka, a to jak ta opravdová, natvrdo uvařená, čokoládová, marcipánová, ale i plastová.

    12 z 15

    Velikonoční vaječná hrouda

    Velikonoční vaječná hrouda

    Na Slovensku na velikonoční svátky konzumují hroudu, neboli syrek či syrec. Pro jeho přípravu se tyčovým mixérem rozmixují vejce společně s mlékem a solí. Následně se tekutina přivede k varu, a míchá se tak dlouho, dokud nezačne hrudkovatět. Uvařená hmota se přecedí a nechá se okapat. Vychlazená se krájí jako sýr.

    13 z 15

    Velikonoční hrudka nebo syrec

    Velikonoční hrudka nebo syrec

    Slovenský syrec je možné i podle preferencí ochutit. My jsme do výběru přidali recept, ve kterém se syrec dochucuje medvědím česnekem. Dá se ale připravit i na sladko, například s vanilkovým cukrem a skořicí. Zvolené ingredience se do mléka přidávají ještě před vařením.

    14 z 15

    Velikonoční placky z Rakús

    Velikonoční placky z Rakús

    Ve velikonočních plackách z Rakůs najdete vepřové uzené maso, vejce, mléko, strouhanku, pórek, petrželku, medvědí česnek a mletý pepř. Všechny ingredience se jednoduše smíchají a smaží se na oleji z obou stran dozlatova. Sůl se do těsta již nepřidává, slanost dodává uzené.

    15 z 15

    Barszcz velikonoční

    Barszcz velikonoční

    V Polsku na velikonoční sváteční tabuli najdete i barszcz. To je polévka z červené řepy, plná další zeleniny, sušených hub a uzených švestek. Nenechte se ale zmást - na úvodní fotografii receptu vidíte masové pirohy z listového těsta, které se tradičně do polévky přidávají.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky