Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Naše babičky říkaly, že když jsou doma brambory, tak je stále co vařit. Jídel, a to naprosto výtečných, z nich uměly opravdu hodně. V našem přehledu najdete samé dobroty, při jejichž přípravě hrají právě brambory důležitou roli.

Brambory používáme jako chutné přílohy. Mohou být jednoduše uvařené, šťouchané nebo také připravené na bramborovou kaši. Dají se zapékat a také používat do bramborových knedlíků, sladkých a slaných. Uvařené nebo syrové brambory jsou výborným základem různých placek a placiček, nejlepší lokše a bramboráky bychom bez nich vůbec neudělali.

1/18

    3 z 18

    Bramborové halušky

    Bramborové halušky Video

    Bramborové halušky jsou oblíbeným, levným a rychlým pokrmem, který pochází ze slovenské kuchyně. Doplnit je můžete nejen brynzou a osmaženou cibulí nebo slaninou, ale výborně chutnají také se zelím a uzeným masem. Velmi snadno a přitom chutně s nimi zvládnete zasytit celou rodinu.

    6 z 18

    Bramborové šišky

    Bramborové šišky Video

    Uvařené válečky z bramborového těsta se hodí k použití naslano i nasladko. Naslano je podávejte s kysaným zelím, posypané cibulkou,  nebo se špenátem a vajíčkem. A určitě si pochutnáte, když šišky jednoduše posypete mletým mákem, pocukrujete a omastíte. 

    7 z 18

    Švestkové knedlíky z bramborového těsta

    Švestkové knedlíky z bramborového těsta

    Z bramborového těsta doporučujeme občas uvařit i plněné knedlíky nasladko. Dávat do nich můžete ovoce po libosti, ale zvlášť chutné budou se švestkami nebo s hruškami, případně s jablky. Na posypání bude výborný mletý mák a práškový cukr. Knedlíky také omastěte.

    8 z 18

    Peciválky

    Peciválky

    Peciválky jsou báječnou sladkou dobrotou, která se připravuje z kynutého těsta, do kterého jsme přidali předem uvařené nastrouhané brambory. V různých oblastech se peciválky připravují rozdílně. Podle tradičního postupu se nejprve upečou na plechu v troubě a pak se krátce spaří. Podávají se ochucené mákem a cukrem.

    9 z 18

    Šťouchané brambory

    Šťouchané brambory Video

    Jedna z nejoblíbenějších příloh naší kuchyně se připravuje velmi snadno a přitom moc dobře chutná. Brambory po uvaření slijte a rozšťouchejte. Doplňte je cibulkou osmahnutou na tuku. K takto připraveným šťouchaným bramborám stačí podávat hrnek mléka nebo kefíru, a kdo chce, přidá k nim na talíř opečenou uzeninu.

    10 z 18

    Zapražená bramborová kaše (staročeský recept)

    Zapražená bramborová kaše (staročeský recept) Video

    Bramborová kaše je výtečná a jednoduchá příloha, díky jemnosti ji mají rády děti a pochutnají si na ní i dospělí. Na talíři ji můžete zdobit osmaženou cibulkou nebo jen nadrobno nakrájenou petrželí. Bramborová kaše se výborně hodí k nejrůznějším placičkám, řízkům a karbanátkům. Sváteční pokrm ozdobte a doplňte čerstvou zeleninou. 

    11 z 18

    Vánoční bramborový salát

    Vánoční bramborový salát Video

    Bramborové saláty mezi těmi ostatními vynikají. Na salát budete potřebovat kromě předem uvařených brambor různé druhy zeleniny (především mrkev, kořenovou petržel, celer), uvařená vajíčka a také uzeninu. Všechny připravené suroviny spojte směsí tatarské omáčky a majonézy, salát dobře ochuťte a nechte odpočinout. 

    12 z 18

    Francouzské brambory

    Francouzské brambory Video

    Francouzské brambory jsou další osvědčené jídlo, které se v naší české verzi peče často s uzeným masem. Pokrm dobře ochuťte  mletým pepřem. Do pekáčku vrstvěte nakrájené oloupané brambory, prokládejte je nakrájenou cibulí, uzeným masem a nastrouhaným sýrem. Sýr by měl vytvořit vrchní vrstvu, kterou ještě zalijete rozšlehanými vajíčky

    13 z 18

    "Veršované" brambory se sýrem a houbami

    "Veršované" brambory se sýrem a houbami Video

    Kombinace hub a brambor je velmi zdařilá. Na pánvi orestujte nakrájenou slaninu, přidejte houby a nechte podusit. Podušenou směs dejte k nakrájeným oloupaným bramborám a k nakrájené cibuli, ochuťte, promíchejte a přidejte ještě sýr. Vše dejte do pekáčku, zalijte smetanou a zapečte dozlatova.

    14 z 18

    Bramborové pagáčky

    Bramborové pagáčky

    Uvařené brambory oloupejte, nastrouhejte a nechte vychladnout. Připravte těsto, které nejprve necháte kynout, pak je rozválejte, na ně dejte nastrouhané brambory a máslo. Plát těsta přeložte a a opět nechte kynout, překládání znovu opakujte, pak těsto rozválejte, vykrajujte kolečka a upečte je dozlatova. Pagáčky se někdy doplňují klobásou nebo škvarky.

    18 z 18

    Bramborová pomazánka na topinky

    Bramborová pomazánka na topinky

    Rychlá bramborová pomazánka se výborně hodí na topinky potřené česnekem. Nastrouhané brambory ochuťte česnekem a chilli, doplňte osmaženou cibulí s nakrájeným salámem a kečupem. Vše dobře smíchejte a ještě horké mažte na topinky. Sypat je můžete strouhaným sýrem nebo pórkem.

1/18

Komentáře

Další tipy a triky