Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Občas se stane, že nám jednoduše dojde inspirace, co uvařit k obědu. Ačkoliv na českou klasiku nikdo z nás nedá dopustit, je skvělé si tu a tam oživit jídelníček nějakou pochoutkou ze zahraničí, která mnohdy příjemně překvapí nejednoho strávníka.

Právě pro ty dny, kdy nevíte co vařit, a nemáte zrovna chuť na českou kuchyni, jsme pro vás vybrali 15 oblíbených receptů z asijské, americké, ale i evropské kuchyně. Některé jsou více známé, jiné méně, ale zaručujeme, že ať už vám padne do oka kterýkoliv recept, určitě si pochutnáte.

1/15

    1 z 15

    Špagety alla puttanesca

    Špagety alla puttanesca Video

    Spaghetti carbonara, aglio e olio či penne all’arrabbiata - tyto oblíbené italské pokrmy nejspíše znáte z italských restaurací, nebo si je dokonce sami připravujete doma. Slyšeli jste už ale o špagetách alla puttanesca? V překladu mají sice nelichotivý název, chutnat vám ale rozhodně budou.

    6 z 15

    Quiche s kuřecím masem a žampiony

    Quiche s kuřecím masem a žampiony

    Quiche, čtěte „kiš“, nebo chcete-li slaný koláč, v posledních letech doputoval z Francie až k nám. Podle mnoha receptů se plní různými náplněmi. V tomto vybraném hraje hlavní roli kuřecí maso, žampiony a cibulková nať. Na koláči si pochutnáte jak zatepla, tak i zastudena.

    7 z 15

    Ratatouille - francouzská restovaná zelenina

    Ratatouille - francouzská restovaná zelenina

    Ratatouille - toto francouzské jídlo je již známé delší dobu, proslavila ho animovaná pohádka pro děti s malým krysákem, nesoucí stejný název. V tomto pokrmu najdete především zeleninu, a to lilek, cuketu, červenou papriku a rajčata. Každý druh zeleniny se opéká zvlášť.

    8 z 15

    Argentinská křídla

    Argentinská křídla

    Dozlatova opečená kuřecí křídla jsou lahůdkou mnoha kuchyní. Podle tohoto argentinského receptu se maso marinuje v marinádě ze sladké chilli omáčky, sójové omáčky, medu, octa, oleje, tabasca, česneku, čerstvého zázvoru, hnědého cukru a dalšího koření.

    9 z 15

    Jarní závitky nem rán (orig. Vietnam)

    Jarní závitky   nem rán (orig. Vietnam) Video

    Vietnamská kuchyně se řadí k zejména oblíbeným. Mezi tradiční pokrmy se pak řadí závitky, které se konzumují jak zastudena, tak i smažené. Ty podle vybraného receptu naplníte mletým masem, kedlubnou, mrkví, cibulí a Jidášovým uchem. Rýžový papír se před stáčením namáčí do světlého piva.

    10 z 15

    Ryba z Delty Mekong

    Ryba z  Delty Mekong

    I v dalším pokrmu s vůní Vietnamu se skrývá houba Jidášovo ucho. Kromě ní budete z orientálních ingrediencí potřebovat ústřicovou či rybí omáčku a rybu pangase. V těstíčku se solamylem však můžete obalit i jiné druhy ryb, a připravit si tak tento pokrm podle vlastních možností a chutí.

    12 z 15

    Thajské kuřecí nudličky s rýžovými nudlemi

    Thajské kuřecí nudličky s rýžovými nudlemi

    Podobné ingredience jako v předchozích receptech z vietnamské kuchyně najdete i v tomto receptu na thajské kuřecí nudličky. Servírují se s rýžovými nudlemi, a samozřejmě v nich nesmí chybět pořádná dávka zeleniny pokrájené na tenké proužky. Pro provonění se nakonec zasypou čerstvým koriandrem.

    13 z 15

    Thajská kuřecí polévka

    Thajská kuřecí polévka Video

    Vydatná horká polévka hravě dokáže zastat funkci hlavního chodu. To platí i pro thajskou polévku s kuřecím masem. Kromě něj polévce chuť dodávají žampiony, kokosové mléko, limetka, zázvor, čerstvý koriandr a chilli papričky. Polévka je tedy velmi pikantní, tak pozor na to.

    14 z 15

    Halászlé - maďarská rybí polévka

    Halászlé - maďarská rybí polévka

    Maďarská polévka s rybou podle vašeho výběru zasytí v kteroukoliv denní hodinu. Do červena polévku obarvuje, jak jinak, než mletá paprika. Najdete v ní však i čerstvou papriku a rajčata. Kdo má rád pálivé, kromě česneku mu v polévce budou chutnat pokrájené feferonky.

    15 z 15

    American pancakes

    American pancakes Video

    Nabízíme recept i pro ty, kteří nepohrdnou sladkým obědem. Nadýchané americké lívance jsou skvělou volbou. Tak s čím si je dáte? Jak jsme zvyklí v Česku s marmeládou, nutellou, nebo zkusíte pravou americkou kuchyni, a polijete si je javorovým sirupem a ozdobíte opraženou slaninou?

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli