Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Ačkoliv je měsíc leden často spojován s všelijakými dietami, když se vrátíme domů prochladlí z dlouhé zimní procházky, potřebujeme doplnit energii sytým jídlem, které nás nejlépe i zahřeje. V našem článku se můžete inspirovat pokrmy, které zastanou obě tyto funkce.

V našem výběru 15 osvědčených receptů najdete jak českou klasiku, tak i exotické chutě. Do výběru jsme však zařadili i pálivější jídla, jelikož ty vás dokážou zahřát ihned, a to často i pořádně. Tak se zachumlejte do teplé deky a dejte se do čtení.

1/15

    1 z 15

    Kuře pečené v máslové marinádě

    Kuře pečené v máslové marinádě Video

    Pečené kuře je rychlou a snadnou klasikou. Zkuste tentokrát kuře v pekáči před vložením do trouby zalít lahodnou máslovou marinádou. Tu uděláte z másla, medu, rajčatového protlaku a sójové omáčky. Marináda se dochutí grilovacím kořením, sladkou paprikou, majoránkou, skořicí, kmínem a solí.

    2 z 15

    Kuřecí kari s kešu ořechy

    Kuřecí kari s kešu ořechy

    Z obyčejné rýže a orestovaného kuřecího masa rázem vytvoříte vydatný zahřívací oběd, když maso dochutíte kari kořením a kari pastou. K dokonalosti toto pálivé jídlo pozvednou nasucho opražené kešu ořechy, a neobvyklou chuť mu dodá kokosové mléko, ve kterém se kuřecí dusí.

    3 z 15

    Kuřecí pikant prsíčka v česnekovén boku

    Kuřecí pikant prsíčka v česnekovén boku

    Ostrou chuť, která vás zaručeně zahřeje, tomuto receptu dodává hned několik surovin, a to česnekový bok, pikantní klobása, mleté chilli papričky a chilli omáčka. Ke kuřecím prsíčkům se budou nejvíce hodit brambory na různé způsoby a okurkový nebo mrkvový salát.

    4 z 15

    Vepřové na houbách

    Vepřové na houbách Video

    Na snadný recept potřebujete pouze vepřové maso, sušené či čerstvé houby, cibuli, anglickou slaninu, sladkou papriku, hladkou mouku na zahuštění, tuk na osmažení cibule a masa, sůl a pepř. Mezitím, co se připravuje maso, si dáte vařit rýži, a do hodiny bude tato klasika na stole.

    5 z 15

    Vepřová bratislavská plec

    Vepřová bratislavská plec Video

    Dalším vydatným jídlem, vhodným do chladných dnů, je bratislavská vepřová plec. Maso se dusí v rajčatovém protlaku naředěném vodou či vývarem. Po vyjmutí masa se omáčka dochutí kořením a zjemní smetanou. Nakonec se do ní zamíchá zelenina a spolu s masem se servíruje nejčastěji s houskovým knedlíkem.

    6 z 15

    Hovězí na zázvoru a česneku

    Hovězí na zázvoru a česneku

    V chladných dnech nás zahřeje nejenom teplo domova či horký nápoj, ale i pokrm se zahřívacím kořením. Mezi tato koření se řadí i zázvor. Hovězí dělané na zázvoru a česneku tedy přijde vhod po zimní procházce, jelikož vás nejen zahřeje, ale je i snadné na přípravu.

    8 z 15

    Sladkokyselá ryba

    Sladkokyselá ryba

    Filet ryby dle vašeho výběru se nejprve naloží do sladkokyselé marinády, poté se obalí ve škrobu a následně ve vyšlehaném bílku s trochou ledové vody. Takto připravená ryba se potom smaží ve vrstvě oleje a servíruje s restovanou zeleninou, která se nakonec zalije zbytkem marinády.

    9 z 15

    Červená čočka s lečem a pikantní klobásou

    Červená čočka s lečem a pikantní klobásou

    Čočku podle tohoto receptu kromě základního koření dochutíte i mletou kurkumou, která jí dodá lehce štiplavou chuť. A abyste se při jezení opravdu pořádně zapotili, do čočky se přidává i pikantní papriková klobása. Čočku můžete podávat jen tak samotnou, skvěle ji ale doplní krajíc čerstvého chleba.

    10 z 15

    Bramborové knedlíky plněné uzeným masem

    Bramborové knedlíky plněné uzeným masem Video

    Bramborové knedlíky plněné uzeným jsou dalším skvělým hlavním chodem, který vás v chladném dni dokáže pořádně zasytit. Ať už si k nim uvaříte špenát či kysané zelí, nebo místo uzeného do bramborového těsta zabalíte škvarky, budou chutnat vždy báječně.

    11 z 15

    Kapustičky v bramborovém kabátku

    Kapustičky v bramborovém kabátku

    Pokud maso nejíte, nebo jednoduše chcete vyzkoušet něco nového, tento recept na bramborové knedlíky plněné růžičkovou kapustou je něco pro vás. Pokud na vašem stole však maso přeci jenom nesmí chybět v žádném pokrmu, podávejte je se slaninou nakrájenou na kostičky a vyškvařenou na pánvi.

    12 z 15

    Kynuté knedlíky se sladkou náplní

    Kynuté knedlíky se sladkou  náplní

    Nic nezahřeje v zimě tak jako vzpomínka na léto. Tak vytáhněte ovoce z mrazáku, kompot ze spíže nebo kupte čerstvé ovoce v obchodě a udělejte si sladké plněné knedlíky. Ať už si je posypete jenom moučkovým cukrem se skořicí, grankem nebo tvarohem, rozhodně se ve vzpomínkách přenesete do slunných dnů.

    13 z 15

    Brokolicový salát se sýrem a vejci

    Brokolicový salát se sýrem a vejci

    Pro ty, kdo nemají rádi příliš hutná masitá jídla, jsme do výběru zařadili i tento odlehčenější recept na brokolicový salát s hermelínem, vařenými vejci a zálivkou ze zakysané smetany a nivy. S kouskem čerstvého pečiva salát zastane plnohodnotný oběd nebo večeři.

    14 z 15

    Batátová polévka s fenyklem

    Batátová polévka s fenyklem

    Husté horké polévky přijdou vhod jako rychlé zimní večeře, které zahřejí. K orestované cibuli ochucené solí, pepřem a kurkumou se přidají na kostičky nakrájené batáty, vše se zalije vodou a vaří do změknutí brambor. Polévka se zdobí restovaným fenyklem s osmaženou slaninou.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky