Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jablka nejsou jen surovinou pro sladké moučníky, ale mají široké využití i v každodenní kuchyni. Přinášejí osvěžující chuť, plno vitamínů a skvěle se hodí do slaných pokrmů. Ať už je zapojíte do salátů nebo hlavních jídel, neuděláte chybu.

Jablka jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce, v kuchyni je můžeme použít různými způsoby. Zatímco si je často spojujeme s dezerty, jejich potenciál v slaných pokrmech je stejně bohatý. Od zdravých salátů přes omáčky až k hlavním jídlům jablka dodají receptům svěžest a zajímavý kontrast chutí. V tomto článku se podíváme na nápady a tipy, jak jablka využít mimo oblast sladkého pečení.

1/16

    1 z 16

    Ovocná variace na kapra na černo

    Ovocná variace na kapra na černo

    Ovocná variace tradičního kapra na černo spojuje sladkost ovoce s jemnou chutí ryby. Originální kombinace surovin dodává kaprovi zcela novou dimenzi, která překvapí jak milovníky klasiky, tak i ty, kteří rádi zkoušejí nové chutě. Ovocné tóny skvěle vyvažují charakteristickou chuť kapra.

    3 z 16

    Krabí salát od Magdy

    Krabí salát od Magdy

    Krabí salát je oblíbenou pochoutkou, kterou si často kupujeme k svačině. Avšak i tento salát lze připravit zdravěji a hlavně bez konzervantů či éček. Salát mimo jiné obsahuje jablko, mrkev, celer i zakysanou smetanu. Je lahodný a šťavnatý. Věnujte tedy jeho přípravě pár minut času a posuďte sami.

    5 z 16

    Polníčkový salát s jablky a nivou

    Polníčkový salát s jablky a nivou

    Svěží salátek, ve kterém jsou lahodně zkombinované chutě i vůně, to je polníčkový salát. Slaná a chuťově výrazná niva se snoubí se sladkostí jablek i kyselostí limetek. Typická chuť polníčku ladí s jednoduchou zálivkou z oleje a limetky. Všechny chutě umocňují křupavé kousky ořechů.

    6 z 16

    Vepřové kotlety na jablkách

    Vepřové kotlety na jablkách

    Vepřovou kotletu uchystáme tak, jak jsme zvyklí, jen k ní na konci smažení přidáme na kolečka pokrájená jablka. K výpeku z masa a jablek doplníme trošku másla, hořčice a podle potřebu vývar či vodu. Důkladně vymícháme dohladka. Výpekem přelijeme na talíři uchystané maso i pečené brambory.

    7 z 16

    Lehký vitamínový oběd

    Lehký vitamínový oběd

    Hledáte svěží salát, který vás přímo nabije energií a je plný vitamínů? Pak vyzkoušejte tento recept, který díky masu obsahuje i potřebné bílkoviny. Šťavnatý salát hravě zastoupí i hlavní jídlo, po kterém vám nebude těžko. Vyzkoušejte jeho snadnou přípravu.

    8 z 16

    Normandská jelítka

    Normandská jelítka

    Jitrničky a jelítka jsou symbolem české zabíjačky. Ve Francii jsou černá jelítka vánočním jídlem, které nesmí chybět v žádné rodině. Pro nás netradiční kombinace jelítek s jablky je překvapivě lahodná. Normandská jelítka proto rozhodně doporučujeme ochutnat.

    10 z 16

    Jablkové smoothie s medem

    Jablkové smoothie s medem

    Ovocná smoothie jsou lahodným osvěžením, které můžeme připravit snad z každého druhu ovoce. Smoothie, plné vitamínů, je naprosto jednoduché na přípravu. Stačí pokrájet ovoce na menší kousky, zalít vodou, mlékem nebo jogurtem a tyčovým mixérem rozmixovat. Je-li třeba, osladíme ho medem nebo ochutíme skořicí.

    11 z 16

    Králík se šalvějovou nádivkou

    Králík se šalvějovou nádivkou

    Kyselé jablko lze kombinovat také s králičím masem. Zde ho použijeme společně se švestkami a šalvějí do nádivky. Jablka i švestky během pečení změknou a uvolní šťávu, která se vstřebá do masa a dodá mu tak specifickou chuť. Nejlepší přílohou k tomuto jídlu jsou brambory nebo knedlíky.

    12 z 16

    Džajpur Karí jednoduše

    Džajpur Karí jednoduše

    Pokud patříte mezi milovníky indické kuchyně, rozhodně vyzkoušejte tento recept. Jídlo obsahuje pečená jablka, kterými je třeba začít. Další příprava je snadná a rychlá, je hotovo dříve než se uvaří rýže. Nesmí chybět koření, jako je koriandr, kurkuma a čerstvý zázvor, bez kterého by jídlo nemělo správný říz.

    13 z 16

    Míchaný ovocný salát se sýrem

    Míchaný ovocný salát se sýrem

    Další varianta ovocného salátu obsahuje exotičtější ovoce, jako je granátové jablko nebo fíky. Ty jsou doplněny o jablko a hroznové víno. K ovoci se báječně hodí slaný kozí nebo balkánský sýr. Celý talíř můžeme na závěr dochutit čerstvě namletý černým pepřem.

    14 z 16

    Vepřové nudličky po thajsku

    Vepřové nudličky po thajsku

    I do thajské kuchyně patří sladké jablko a tak ho nalezneme také v tomto receptu. Jablko je tentokrát třeba zbavit slupky a následně ho pokrájet na kostičky. Smaží i vaří se společně s vepřovými nudličkami. Nejvhodnější přílohou pak jsou instantní nudle.

    15 z 16

    Přírodní kotlety s jablečno-mátovou omáčkou

    Přírodní kotlety s jablečno-mátovou omáčkou

    Jablka můžeme využít také k přípravě chutné omáčky, do které si budeme jídlo postupně namáčet. Jejich nakyslá chuť je voňavá po čerstvé mátě a zvýrazněná několika kapkami citrónové šťávy. Kotlety podáváme s různě upravenými bramborami nebo jen s čerstvým pečivem.

    16 z 16

    Barevný detoxikační salát

    Barevný detoxikační salát

    Cítíte-li, že vaše tělo potřebuje odlehčit, zkuste do jídelníčku zařadit tento detoxikační salát. Obsahuje samé zdravé věci, příkladem je obyčejné i granátové jablko, vyzkoušejte také celer, mrkev nebo hlávkové zelí. Salát dochutíme zálivkou z citrónové šťávy a dozdobíme posypáním různými druhy semínek.

1/16

Další tipy a triky