Postní doba trvá pro katolickou církev od Popeleční středy do Božího hodu velikonočního, přičemž na Popeleční středu a Velký pátek je půst velmi přísný. Nejí se maso ani tuk teplokrevných zvířat. Nemusíme se tím řídit, ale můžeme v předjarním období poněkud přehodnotit svůj jídelníček a zařadit pokrmy, které nám po vydatné masopustní době prospějí.
Při vyslovení pojmu bezmasý nebo postní pokrm někoho jako první napadne jeho oblíbené sladké jídlo jako kaše nebo žemlovka. Jako občasné zpestření lze souhlasit, nicméně poměrně dlouhou postní dobu nebo dokonce redukční dietu raději řešíme nápaditěji a zdravěji. V naší databázi je mnoho úžasných bezmasých jídel, která můžeme v tomto období připravit. Většina z nich je i levná a rychlá. Inspirujeme vás?
Polévka je v mnoha rodinách důležitým základem oběda. Prim vedou ty zeleninové, můžete si jednu takovou vyzkoušet podle tohoto receptu, nejspíš se k ní budete často vracet. Je výborná, zeleninová s krupično-vaječnými nočky. Hotová je během chvilky.
Oloupané brambory nakrájené na kolečka, ochucené tím, co má každý doma a upečené do zčervenání v troubě na plechu (nebo v remosce), jsou výbornou večeří s mlékem či kefírem nebo chutnou přílohou k zeleninovému i masitému jídlu.
Pokud jste dostali chuť na jídlo, které láká barevností, vůní i chutí, tak tady jistě nezaváháte. Kuličky z kořenovézeleniny a ovesných vloček jsou pro vás to pravé. Přílohou k nim mohou být vařené brambory nebo bramborová kaše.
Polévka z fazolí a zeleniny je báječná a dobře zasytí. Můžeme do ní přidat i kousek uzeniny nebo uzeného masa, pak už ale asi nebude postní. Pokud ji podáváme jako hlavní chod třeba k večeři, stačí nám k ní krajíček chleba.
Při pohledu na hezky barevné a bohatě naplněné palačinky vás ani nenapadne, že jsou vlastněvelmi dietní. Těsto z mraženého špenátu pečeme na suché teflonové pánvi a náplň už může být zcela ve vaší režii.
Ačkoliv bychom podle názvu odhadovali masité nebo dokonce zvěřinové jídlo, opak je pravdou. Pečené půlky nebo plátky pěkných brambor i se slupkou a podávaných s různými pomazánkami (například houbovou, abychom dodrželi název) patří ke společnému rodinnému stolování (jídlo z jedné mísy), na tato jídla i po letech s láskou vzpomínáme.
Název napovídá, že jde o po exotickém koření vonící a chutnající pokrm pro milovníky netradičních jídel. Pokud použijete konzervovanou cizrnu, výrazně si urychlíte i usnadníte práci. Kefírové placky se jistě vyplatí připravovat i k jiným jídlům, jsou totiž opravdu rychlé a jednoduché.
Pokud fandíte červené čočce pro její jemnou chuť, příjemnou barvu a rychlou přípravu, nabízí se další chutná a zajímavá polévka nejen pro vegetariány. S kouskem pečiva stačí menším jedlíkům i jako hlavní chod.
V těchto placičkách se snoubí typicky zimní suroviny. Brokolice, hlíva a celerová bulva jsou uvařené rychleji, pokud je drobně nakrájíme nebo nastrouháme. Šetrný způsob vaření zeleniny je blanšírování.
S každým z receptů našich babiček na nás dýchne vzpomínka na dětství a milované babičky. Polévka, kterou babička postavila na stůl pro hladová vnoučata, je prostě nezapomenutelná. Z několika málo surovin je rychle připravená, ale chuťově prostě geniální.
Teplá bramboračka vonící po česneku, zelenině a čerstvých houbách přijde vždy k chuti. Vydatná polévka zasytí a zároveň bude skvělým pomocníkem v boji proti jarnímu nachlazení.
Čočka nakyselo je zdánlivě docela obyčejné, nicméně velmi oblíbené jídlo. Jednoduchý postup pomůže, aby se vám čočka povedla kdykoliv na ni dostanete chuť - třeba i na Nový rok, kdy se tradičně jí. Podávejte ji s vejcem, mimo postní období s párkem nebo plátkem uzeného.
Nejen babičky uměly výborně vařit, i mnozí dědečkové občas rádi zaujali místo u sporáku a svým vnoučatům připravili rychlou a nenáročnou baštu, na kterou vnoučata dodnes vzpomínají. Vařené brambory a těstoviny smíchané se smaženou cibulkou a podávané s kyselou okurkou zachutnají všem.
Jedno z klasických bezmasých jídel je koprová omáčka s bramborem a vařeným nebo sázeným vejcem. Pro milovníky světlých omáček jako je tato koprovka doporučíme nejdříve připravit světlou cibulovou jíšku, která omáčku správně ochutí.
Ryby postní doba povoluje konzumovat a tento kapr na citronovém másle a kmínu opravdu stojí za realizaci. Jednoduchá a dietní úprava rybímu masu svědčí. Ozdobený petrželkou nahradí i svátečnější pokrm.
Kdo rád zkouší a ochutnává málo známé suroviny, má zde možnost uvařit jídlo z indické kuchyně, ta totiž proslula bezmasými, ale velmi voňavými a chutnými pokrmy. Exotika z talíře přímo dýchá a láká k ochutnání.
Špenát už svou barvou připomíná blížící se jaro, ať už ho připravíme z čerstvých listů nebo mraženého polotovaru. Špenát se v českých rodinách připravuje už celá desetiletí a každý má ten svůj oblíbený, často trochu upravený recept. Vždycky ale nejlépe chutná vonící česnekem a servírovaný s vejcem a vařenými bramborami.
Kuskus je rychlé jídlo a tuto výhodu můžeme využít tak, že se více věnujeme jeho ochucení. Zde jsou to především sušená rajčata, piniové oříšky, čerstvé bylinky a salát, které kuskusu dodají křupavost a pikantní chuť.
Lehké jídlo z ryb a zeleniny je jako stvořené pro jarní půst nebo redukční dietu. Pečení v papilotě je snadný a dietní způsob, jak atraktivně pozměnit jídelníček. Filety z tresky bývají bez kostí a jídlo je tedy vhodné i pro větší děti.
Staročeská jídla jsou hitem. Tento kucmoch je upečená placka z tenoučkých plátků brambor, která se po upečení potře česnekem rozetřeným se solí, zalije vajíčky rozšlehanými v mléce či smetaně se špetkou majoránky, a ještě jednou krátce zapeče. Je to skutečná pochoutka.
Komentáře