Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Silvestr se slaví poslední den v roce - 31. prosince. Ten den se láme starý rok s novým a to je důvodem k bujarému veselí, oslavám a společným setkáním s rodinou i přáteli. K silvestrovským oslavám patří i spousta jídla a pití.

Poslední den roku je ve znamení oslav, pití a jídla - chlebíčků, jednohubek, salátů, slaných oříšků, chipsů a vařeného masa. Ovar s křenem nebo sulc je tradičním pokrmem, na který se těší celá rodina. Máme pro vás osvědčené tipy, jaké dobroty podávat na Silvestra. Nechte se inspirovat.

1/20

    1 z 20

    Vařené koleno s křenem a hořčicí

    Vařené koleno s křenem a hořčicí

    Vařené vepřové kolínko je naprostou klasikou silvestrovské večeře. Koleno můžeme rychle uvařit v papiňáku, ale není nad to, když se maso pomalu "táhne" i několik hodin ve vývaru s kořením a svou vůní naplňuje celý byt. Muži večer zaslzí u strouhání křenu, ale těch pár slz stojí za to. Křen, hořčice, cibule, okurka a chleba nikdy nechutnají tak, jako tento poslední den v roce.

    2 z 20

    Pečené vepřové koleno se švestkovou pastou

    Pečené vepřové koleno se švestkovou pastou

    Vařené kolínko je pro očekávanou návštěvu příliš skromné, ale pokud ho upečeme a pečínku obložíme zeleninou, křenem, brambory nebo pečivem, bude překvapení dokonalé - a to nezmiňujeme úžasnou vůni, která se line bytem. Maso můžeme předvařit a dát do trouby upéct - výsledek bude stejný a nemusíme se bát, že maso bude tuhé. Před podáváním na stůl vyjmeme kost - už to je známka, že je kolínko upečené.

    4 z 20

    Sulc z vepřových nožek

    Sulc z vepřových nožek

    Stačí, když k vařenému kolínku přihodíme pár nožiček a kromě silného vývaru na česnečku získáme vývar na sulc. Pár kousků masa nebo i povařené zeleniny, cibule a kyselých okurek, zalitých dobře okořeněným nálevem, a získáme sulc neboli huspeninu, kterou podáváme zalitou octem a posypanou cibulí a mletým pepřem. Spolu s krajícem chleba máme pochoutku na Nový rok.

    5 z 20

    Jednohubky sýrové s olivou

    Jednohubky sýrové s olivou

    Základem jednohubek jsou nejčastěji rohlíky - bílé i celozrnné, ale také čtverečky chleba, různé krekry nebo slané sušenky. Na ně natřeme nebo ozdobně nastříkáme ochucené máslo, pomazánku nebo slanou pěnu a ozdobíme jako maličké chlebíčky. Fantazii se zde meze nekladou, proto je možné na pečivo nanést téměř cokoli, co máme rádi a co bude dobře chutnat.

    6 z 20

    Pizza šneky z listového těsta

    Pizza šneky z listového těsta

    Pizza šneci jsou jednoduchým a rychlým občerstvením - stačí rozválet listové těsto, potřít plát kečupem a poklást šunkou, sýrem a rajčátky. Osolíme, opepříme a smotáme roládu. Kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem. Roládku pokrájíme na kolečka, ty rozložíme na plech a potřeme vejcem. Můžeme posypat sezamem nebo kmínem. Upečeme do červena a podáváme pokud možno horké.

    7 z 20

    Jednoduchý slaný dort

    Jednoduchý slaný dort

    Pro větší návštěvu můžeme zvolit slaný dort v libovolném tvaru - kulatý, hranatý nebo srdce. Korpus vytvoříme z toustového chleba nebo z krajíčků světlého chleba. Jednotlivé vrstvy promažeme pikantními pomazánkami a proložíme plátky šunky, uzeniny, sýra a kyselých okurek. Slaný dort ozdobíme stejně jako ten sladký - pěnou z cukrářského sáčku, jen místo čokolády na něm budou šunka, sýr a zelenina.

    8 z 20

    Krevetové tapas s pažitkovým pestem

    Krevetové tapas s pažitkovým pestem

    Španělské tapas jsou malá sousta k posezení s přáteli. Nemusí to být jen drobné chlebíčky, ale také mističky se salátem, kousky masa, ryb a uzenin, mořské plody, hranolky s dipem, syrová i nakládaná zelenina nebo mistička arašídů. Tapas slouží k tomu, abychom zaplnili žaludek i něčím jiným než alkoholem. Nemají zasytit, jen oddálit hlad.

    9 z 20

    Silvestrovský guláš

    Silvestrovský guláš

    Pořádný chlapský guláš si muži připravují sami. Správný guláš musí být z vepřového nebo hovězího masa, plný cibule, sladké i pálivé papriky, česneku a koření. Táhne se několik hodin a musí být řádně ochutnáván a zapíjen. Podává se s chlebem a kolečky cibule. Ručíme za to, že vás takový pokrm zahřeje, i když bude třeskutá zima.

    10 z 20

    Slané tyčinky s Ementálem

    Slané tyčinky s Ementálem

    Vlastnoručně upečené tyčinky ocení rodina i přátelé. Připravíme je bleskurychle z listového těsta, pomaleji také z tvarohového nebo z kynutého těsta. Tvary nemusí být jen tyčky, ale také trojúhelníky, čtverečky nebo prostě různé tvary, které rády nakrájí děti. Pečivo potřeme rozšlehaným vejcem a sypeme solí, mákem, sezamem, kmínem nebo grilovacím kořením. 

    11 z 20

    Silvestrovská půlnoční polévka (aneb vyprošťovací polévka pro každou příležitost)

    Silvestrovská půlnoční polévka (aneb vyprošťovací polévka pro každou příležitost)

    Po vydatném jídle potřebujeme něco, co nám pomůže trochu vytrávit a naředit alkohol v žaludku. Hustá masová polévka je k tomu jako stvořená. Silný kořeněný vývar s kousky masa, ochucený spoustou lisovaného česneku, zelených bylinek a zeleniny, nás zaručeně postaví na nohy. Česnečka, připravená z vývaru z vepřového kolena, také nemá chybu, pokud k ní připravíme krutonky z chleba nebo pokrájenou topinku.

    14 z 20

    Moučník s tvarohovou pěnou a ovocem

    Moučník s tvarohovou pěnou a ovocem

    Po vánočních svátcích s vánočkou, cukrovím, štrúdlem nebo dortem už nemáme na sladké příliš chuť. Čím pohostit návštěvu, kterou čekáme k odpolední kávě? Připravíme si smetanový dort s tenkým korpusem a tvarohovou nebo jogurtovou směsí se želatinou a ovocem. Takému dezertu nikdo neodolá, protože je lehký, svěží a rozplývá se na jazyku. Místo korpusu můžeme použít drcené sušenky.

    15 z 20

    Studený talíř nejen pro děti :)

    Studený talíř nejen pro děti :)

    Nesmíme zapomínat ani na naše nejmenší. Utopenci nebo guláš by jim asi nechutnali, ale talíř s ozdobně vyrobenými jedlými figurkami je okamžitě zaujme. Použijeme toustový chleba, uvařená vejce, dětskou šunku nebo párečky, zeleninu, lehkou tvarohovou pomazánku a spoustu fantazie. Děti se zdobení mohou zúčastnit a až přijde návštěva se svými ratolestmi, budeme na ně pyšní.

    16 z 20

    Studený talíř

    Studený talíř

    Obložený talíř na silvestrovském stole vypadá složitě a luxusně. Stačí nakoupit spoustu různých uzenin, masíček a šunek, čerstvé i sterilované zeleniny, salátu a pikantních klobásek. Nakrájíme ozdobně vejce, vyrobíme salámové růžičky a sýrové trubičky, naskládáme na podnos a dozdobíme vším, co dům dá - olivami, petrželkou, nakládanými cibulkami a houbami. 

    17 z 20

    Švestky ve slanině

    Švestky ve slanině

    Oblíbenou pochoutkou na Silvestra jsou sušené švestky, namočené v alkoholu a naplněné mandlí. Osušené švestky zabalíme do tenkých plátků anglické slaniny, sepneme párátkem a při příchodu hostů je osmažíme  na pánvi. Dají se jíst teplé i studené. Kombinace masa a ovoce je příjemným zpestřením svátečního večera.

    18 z 20

    Sýrová roládka s tvarohovým krémem

    Sýrová roládka s tvarohovým krémem

    Plátky sýra rozložíme na podnos, potřeme libovolnou pomazánkou, poklademe plátky šunky a naplníme zbylým bramborovým salátem, vařenými vejci, klobáskami nebo zeleninou. Roládu opatrně smotáme a zabalíme do potravinářské fólie. V chladu pěkně zatuhne - další den ji krájíme na plátky a servírujeme s krajíčky veky nebo toustového chleba.

    19 z 20

    Masové kuličky s třemi druhy dipů

    Masové kuličky s třemi druhy dipů

    Kuličky z mletého masa si můžeme připravit už pár hodin předem. Maso osolíme, opepříme, smícháme s vejcem, strouhankou a kořením podle chuti. Smažíme je na pánvi nebo pečeme v troubě pěkně do červena. Do každé kuličky píchneme párátko nebo napichovátko. Máčíme je v různých dipech, které jsme si připravili předem, například k pečené zelenině.

1/20

Silvestr a vítání nového roku

Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace. 

Inspirujte se:

Chlebíčky | Jednohubky | Pomazánky | Lahůdky z listového těsta | Slané pochoutky 

Další tipy a triky