Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Asijskou kuchyní myslíme jídla ze všech oblastí Asie - například z Vietnamu, Thajska, Malajsie, Číny, Koreje, Japonska a jiných. Pokrmy jsou známé svou výraznou chutí a množstvím použitého koření a omáček.

Pro asijskou kuchyni jsou nezbytné určité ingredience a dochucovadla - použijeme je buď jednotlivě nebo jich přidáme i více najednou. Jsou to sójová, ústřicová, rybí a chilli omáčka, zázvor, koriandr, kari pasta, rýžové víno, zelené bylinky a citrónová šťáva.

1/16

    3 z 16

    Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra

    Smažená rýže s kuřecím masem jako z asijského bistra

    Smažená rýže je také u nás velice oblíbená - můžeme použít i zbylou rýži. Stačí orestovat kuřecí maso na pánvi wok, přihodit pokrájenou zeleninu a po chvíli také rýži. Směs opékáme, dokud není zelenina a rýže křupavá - pak jídlo pokapeme oblíbenou omáčkou, dochutíme kořením a podáváme.

    5 z 16

    Bůček na asijský způsob

    Bůček na asijský způsob

    Bůček pokrájíme na 1 cm silné plátky. Připravíme si marinádu ze sójové omáčky, zázvoru, česneku, skořice, pepře, cukru a octa. Plátky masa pečlivě obalíme a uložíme do chladu. Druhý den plátky naskládáme na plech na pečicí papír a upečeme je dočervena. Na talíři potřeme maso zbylou marinádou a posypeme praženým sezamem.

    6 z 16

    Uzlíky v asijském stylu

    Uzlíky v asijském stylu

    Rýžový papír je univerzálním produktem, do kterého můžeme zabalit najemno nasekané maso, ryby, kousky zeleniny, namočené rýžové nudle, zelené bylinky, koření a asijské omáčky. Naplníme namočené čtverečky papíru a vytvoříme uzlíky k přímé konzumaci nebo závitky, které osmažíme v horkém oleji.

    8 z 16

    Čína1

    Čína1

    Asijská kuchyně je oblíbená pro svou jednoduchost. Rychlou čínu si připraví každý, kdo nemá čas. Hodíme na pánev nudličky masa, posypeme kořením a po orestování zakápneme sójovkou. Přihodíme kostičky zeleniny, připravené předem (nebo mražené) a namočené nudle. Na pánvi jídlo několikrát prohodíme a dochutíme.

    10 z 16

    Asijský okurkový salát

    Asijský okurkový salát

    Obyčejnou okurku můžeme povznést až do gastronomického nebe. Salátovou okurku nastrouháme na dlouhé, tenoučké plátky a smícháme se zálivkou ze sezamového oleje, rýžového octa, sezamových semínek a česneku. Okurkový salát podáváme k hlavnímu jídlu nebo jako výbornou letní večeři.

    11 z 16

    Indické květákové sabji

    Indické květákové sabji

    Indické jídlo je plné barev a chutí. Na tuku necháme rozvonět koření, přidáme květák, rozebraný na malé růžičky, na kostičky pokrájenou bramboru a nasekaná rajčata. Pokrm okořeníme indickým kořením Garam Masala a kurkumou. Podlijeme mírně vodou a dusíme do změknutí květáku a brambor. Nakonec můžeme přidat listový špenát.

    13 z 16

    Kuřecí křidélka na asijský způsob

    Kuřecí křidélka na asijský způsob

    Kuřecí křidélka jsou levné a velmi chutné jídlo, pokud je naložíme do marinády z medu, sójové omáčky a česneku ve stejných poměrech. Další den křidélka naskládáme na pečicí papír a upečeme dočervena v troubě. Výborná obíračka nemá chybu - ale křidélka můžeme připravit i s vařenou rýží jako hlavní jídlo.

    16 z 16

    Závitky podle vietnamského receptu

    Závitky podle vietnamského receptu

    Jedním z neojoblíbenějším vietnamských pokrmů jsou smažené závitky. Do namočeného rýžového papíru zabalíme válečky z mletého vepřového masa, tenkých skleněných nudlí, pokrájeného jidášova ucha a nastrouhané zeleniny spolu s kořením a vejcem. Papír zabalíme a závitky usmažíme v horkém oleji.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli