Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bábovka je moučník, který se peče v kulaté formě s otvorem uprostřed, známé jako "bába". Forma mívala v minulosti kónický tvar se svislými výstupky, které umožňovaly přesné krájení. V současnosti mají formy mnoho podob.

Pod slovem "bábovka" si představíme žluťoučké piškotové těsto s hnědým kakaovým mramorováním, které se peče v kulaté formě a po vyklopení se sype moučkovým cukrem. Bábovka bývala královnou našich nedělních odpolední. Do bábovkové formy však můžeme vložit i jiné suroviny než sladké těsto - důležitý je tvar výsledného pokrmu. Představíme vám nejen moučníky, ale i bábovky naslano.

1/20

    4 z 20

    Slaná bábovka z toustového chleba

    Slaná bábovka z toustového chleba

    Překvapením pro mužské členy rodiny může být bábovka, kterou si sice nedáme ke kávě, ale k večeři se zeleninovým salátem je jako stvořená. Těsto je v ní nahrazeno plátky toustového chleba, který vrstvíme do formy spolu se šunkou a sýrem. Poslední vrstvou bude chléb, který potřeme máslem a bábovku upečeme.

    6 z 20

    Perníková bábovka s mrkví

    Perníková bábovka s mrkví

    Mrkev je sice zelenina, ale díky své sladkosti a šťavnatosti ji můžeme s klidem přidat do těsta na bábovku. Mrkev jemně nastrouháme a vmícháme ji do těsta na litý perník, které můžeme vylepšit i nahrubo strouhaným jablkem, mletými ořechy, skořicí a rumem. Po upečení posypeme moučník cukrem nebo polijeme čokoládou.

    7 z 20

    Bábovka bez lepku, mléka a vajec

    Bábovka bez lepku, mléka a vajec

    Ani dietáři se nemusí vzdát chutného moučníku, který lze připravit z oblíbeného druhu bezlepkové mouky, cukru nebo jeho náhražky, xanthanu, vlákniny, kakaa a dochucovadel. Taková bábovka sice není explozí chutí jako ta od babičky, ale je to moučník, který si každý člověk vychutná bez výčitek svědomí.

    10 z 20

    Opičí bábovka

    Opičí bábovka

    Opičí bábovka se skládá z kuliček sladkého kynutého těsta. Každou kuličku namočíme do rozpuštěného másla s rumem a obalíme ve skořicovém cukru. Naskládáme je do bábovkové formy vymazané tukem, ale pouze do 3/4 výšky - těsto po odpočinku a upečení hodně nabyde. Po vyklopení jednotlivé kuličky odtrháváme.

    12 z 20

    Kuřecí bábovka

    Kuřecí bábovka

    Kuřecí maso můžeme zpracovat do rolády nebo si ušetřit práci s motáním, vyložit bábovkovou formu anglickou slaninou, tenkými plátky kuřecího masa a doplnit směsí šunky, sýra, vajec a zeleniny. Maso přehneme přes náplň a upečeme do červena. Do náplně můžeme použít i podušené houby.

    13 z 20

    Pudingová bábovka2

    Pudingová bábovka2

    Uvařený pudink nalitý do bábovkové formy zaujme především děti - hlavně když je necháme krájet a servírovat jejich oblíbenou dobrotu. Pudink zvolíme podle chuti a použijeme o pětinu méně mléka, aby se udržel pevný tvar bábovky. Po vyklopení zdobíme dezert šlehačkou a čerstvým nebo kompotovaným ovocem.

    16 z 20

    Nepečená bábovka

    Nepečená bábovka

    Pro vegany nebo lidi vyznávající zdravou stravu připravíme nepečenou bábovku z rozmixovaných semínek a ořechů. Použijeme slunečnici, mandle, kešu oříšky a pastu z datlí a vody. Směs smícháme s kakaovým máslem a lžičkou medu. Navrstvíme ji do bábovkové formy bohatě vymazané kokosovým tukem a upečeme.

    17 z 20

    Vaječná bábovka

    Vaječná bábovka

    Vaječnou sedlinu připravíme z rozšlehaných vajec, osmažené cibulky, kostiček šunky, hrášku a kukuřice. Vyšlehanou směs nalijeme do máslem vymazané formy a pomalu upečeme v troubě. Hotovou bábovku vyklopíme, posypeme sýrem nebo zelenými bylinkami a podáváme s bramborovou kaší.

    19 z 20

    Aspiková bábovka

    Aspiková bábovka

    Dostali jsme chuť na tlačenku nebo na aspik a nemáme tlačenkový rukáv? Aspik v misce neurazí, ale bábovkové řezy s masem v aspiku zaujmou každou návštěvu. Použít můžeme uvařené maso, sterilovanou zeleninu a pokud nemáme dostatečně silný vývar, připravíme si nálev se želatinou z balení na vaječnou tlačenku.

1/20

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky