Jen co naše lesy dostanou vláhu, houbaři nemají doma stání a vyráží za úlovkem. Ne pokaždé to vyjde, ale zkušený houbař už přesně ví, co z hub může uvařit. Některé recepty oceníte, když je hub jen malinko, do jiných naopak zužitkujete i pořádnou nadílku. Vyberte si, na co máte chuť.
Houbaři už jistě mají vyzkoušeno, do kterých jídel se jim která houba nejvíce hodí. Každému chutná něco trochu jiného. Někdo nejraději smaženici, jiný si rád dá houby v trojobalu, další se pustí rovnou do vaření guláše nebo vydatné houbové polévky. V našem přehledu najdete mnohé z nejžádanějších receptů, které se v rodinách často získávají od předchozích generací. Některá jídla chutnají přímo královsky a když k tomu ještě připočtete, že houbaření je radost, možná také brzy vyrazíte s košíkem na toulky po lesích.
Bedly rády rostou na okrajích lesů, často je najdeme i v trávě nebo kolem keřů černého bezu. Zvlášť bedla červenající je velmi chutná, a když několik kousků najdeme v lese, je o oběd postaráno. Přišli jste unaveni z lesa? Tím nejrychlejším, co z bedel můžete připravit, je osmažit je na kmíně. K nim pak už stačí jen krajíc chleba.
Hříbky, babky i suchohřiby, to vše i celá řada dalších hub najde uplatnění v houbové smaženici. Jedná se o naprosto jednoduchý pokrm, který miluje nejspíš každý houbař. Někdo vajíčka ani nepřidává, záleží na tom, kolik hub tvoří základ. Čím méně hub, tím více vajíček.
Pokud jsou pro nás houby vzácné, tak jejich sušení neřešíme, ale raději připravíme k jídlu něco, v čem jejich chuť jaksepatří vynikne. Může to být třeba báječný hermelín, naplněný podušenými houbami a obalený v trojobalu. Pokud nemáte lesní houby, žampióny jsou také skvělé. Pokrm výborně chutná s bramborovou kaší a zeleninovou oblohou.
Ochutnali jste už bedlové řízky? Pokud ne, tak určitě vyzkoušejte. Z několika klobouků se nají celá rodina. Řízky stačí trochu posolit, obalit v trojobalu a usmažit. V troubě to jde rychleji než na pánvi, zvlášť když je úroda velká. Podle tohoto receptu je trojobal ještě vylepšený o strouhaný sýr a koření. Řízečky jsou výborné teplé s bramborami i studené s chlebem.
Typická bramboračka s houbami se dá připravovat z čerstvých i sušených hub. Ti, kdo houbaří, nejspíš bez hub ani bramboračku nevaří. V polévce nesmí chybět ani česnek, majoránka a kořenová zelenina. K husté polévce stačí ukrojit krajíc chleba a nic dalšího není k zasycení potřeba.
Kulajda je jednou z nejoblíbenějších polévek, přitom každý ji vaří jinak. Co kraj nebo rodina, to trochu jiný recept. Podle tohoto receptu je polévka ochucená kmínem a bobkovým listem, zjemněná smetanou na vaření a kromě lesních hub v ní nechybí ani jemně nakrájený kopr.
Další recept vám představí vydatnou houbovou polévku, doplněnou mrkví, pórkem a cibulí. Cibule je orestovaná na másle společně s česnekem a nastrouhanou mrkví, to samo o sobě naznačuje, že chuť polévky bude výborná. Polévka je zahuštěná nejen bramborami a hladkou moukou, ale také v ní jsou drobné kroupy, to vše nás příjemně zasytí.
Ještě jednu kulajdu můžete ochutnat a záleží na vás, kterou si vyberete. Tato polévka je ochucená kořením a koprem, zjemněná mlékem a smetanou, je v ní rozkvedlané vejce a na okyselení polévky je přidaný ocet. V některých rodinách se vajíčka vaří zvlášť a přidávají se do polévky nakrájená na kostičky.
Houbová polévka paní nadlesní vás jistě také nadchne. Výbornou chuť jí dávají nejen houby, ale i jíška připravená na másle. Polévka je ochucená sladkou (případně i pálivou) paprikou, majoránkou, pepřem a česnekem. Na talíři ji ozdobte jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
Houbové omáčky aneb houbovky jsou báječným a žádným pokladem naší kuchyně. Zvlášť chutné jsou z lesních hub, ale zrovna tak si pochutnáte na omáčce zkoupených žampiónů. Na ochucení stačí pepř a kmín, na zjemnění mléko a smetana. Omáčku můžete podávat s knedlíkem nebo bramborami.
I houbové omáčky se vaří v celé řadě verzí. Pro změnu je můžete místo vodou doplnit vývarem (třeba drůbežím), zahustit máslovou jíškou a ochutit muškátovým oříškem. Kmín a mletý pepř do omáčky samozřejmě také patří. Podávat ji můžete s bramborami a vařenými vajíčky, jídlo to bude opravdu vydatné.
Na oleji orestovaná cibulka je základem, k cibulce přidejte houby a po chvíli vše zalijte smetanou a mlékem. Zeleninový bujón dá omáčce tu správnou chuť. K zahuštění použijte hladkou mouku rozšlehanou ve šlehačce. Po krátkém povaření se chuť mouky ztratí a servírovat budete náramnou pochoutku.
Houbaři mají i další pokrmy, na které nedají dopustit a po příchodu z lesa je stále znovu a znovu vaří. Jedním z nich jsou dušené hovězí plátky na houbách. Nejlepší jsou z čerstvých suchohřibů nebo jiných hříbků. Pokrm je velmi chutný s rýží, ale hodí se i ke knedlíku, těstovinám a bramborám.
Bramborový guláš umí asi každá hospodyňka. Jedná se o jednoduché a levné jídlo, které dobře zasytí. Když ho ještě obohatíte houbami, pochutnáte si o to více. Do guláše jsou nejlepší pravé hříbky nebo suchohřiby, k tomu patří také červená a zelená paprika, trochu rajského protlaku a ještě libeček.
Podle tohoto receptu připravíte vydatný houbový guláš, plný vůně a chuti lesních hub. Houby se připravují na cibulce a k dochucení využijete česnek, kmín a pepř. Guláš při servírování ještě dozdobte cibulí nakrájenou na kolečka a bazalkou nebo petrželkou, vhodnou přílohou je např. knedlík.
Hovězí roštěná na houbách s grilovanými bramborami nebo knedlíkem je snem nejednoho houbaře. Houby by měly být lesní, ty pokrmu dají svou jedinečnou chuť a vůni. A jaký druh hub je nejvhodnější? Jednoznačně pravé hříbky, i když někteří houbaři nedají dopustit i na další lesní houby.
Hovězí maso lze připravit nejen na našich lesních houbách, ale i na čínských. Je tedy na vás, které pro vás budou zrovna nejsnáze dostupné. Pokrm je dochucený mletým zázvorem a saturejkou. Celý prokrm je pro naši krajinu sice méně typický, ale určitě najde své příznivce.
Staré rodinné recepty v sobě mají náznak tajemnosti, recept na staročeskou hříbkovou omáčku má na našem webu pozitivní ohlas a tak by mohl nadchnout i vás. Autorka receptu návod získala od své babičky a ráda ho naučí další čtenáře.
Kuře paní lesní se připravuje samozřejmě na houbách. Netradiční pokrm s těstovinami dobře zasytí. Druh lesních hub vyberte podle chuti a možností, zvlášť chutné budou samozřejmě nejvzácnější "praváky". Pokrm při podávání ozdobte bazalkou nebo petrželkou.
Jak by mohl v našem výčtu oblíbených houbových receptů chybět kuba? Krásní voní po česneku a po majoránce, tradičně se chystá o Vánocích, ale uvařit ho můžete kdykoliv, a to z hub čerstvých i sušených. S postupem vám pomůže názorné video.
Na závěr ještě jedno "chlapské" houbové jídlo. Přinesli jste košík hříbků z lesa? Můžete je snadno zapéct s kouskem uzeného masa a pikantním kořením. Vše zalijte šlehačkou a bez míchání pečte. Až se odpaří tekutina, ještě vše nechte zezlátnout při vyšší teplotě. Podávejte na opečených toustech.
Komentáře