Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nejen vegetariáni si rádi pochutnají na jídlech bez masa. V našem výběru jsou oblíbené varianty jednoduchých a levných jídel, které snadno připraví každý začátečník. Mezi nejoblíbenější suroviny patří především zelenina, luštěniny a brambory.

Vegetariáni ze své stravy vynechávají maso a zároveň mají snahu o zdravější stravování. Bez masa ale nemusí vždy znamenat zdravěji. Když vynecháme maso, je potřeba zajistit dostatečnou a kvalitní výživu vhodně zvolenými potravinami. Malou inspiraci najdete v následujících receptech.

1/17

    3 z 17

    Nejrychlejší hřibová omáčka

    Nejrychlejší hřibová omáčka

    Výbornou omáčku získáte z hřibů praváků, které nejprve povaříte v osolené vodě a po změknutí zahustíte smetanou, ve které jste rozmíchali trochu hladké mouky. Omáčku po libosti okyselte a přislaďte, po uvaření ji podávejte s bramborami, těstovinami nebo s knedlíkem. V zimě místo čerstvých hub poslouží houby sušené nebo mražené. Výbornou alternativou jsou žampiony nebo hlíva ústřičná.

    4 z 17

    Fazolky na smetaně

    Fazolky na smetaně

    Zelené fazolové lusky se výborně hodí nejen do polévky, ale také na uvaření smetanové omáčky. Na závěr vaření omáčku zjemněte smetanou a okyselte octem. Jednoduché jídlo podávejte s knedlíkem nebo s vařenými bramborami a vajíčkem.

    6 z 17

    Čočka na kyselo

    Čočka na kyselo Video

    Luštěniny připravené na různé způsoby jsou důležitou součástí jídelníčku vegetariánů a představují významný zdroj živin. Podle tohoto receptu připravíte oblíbenou čočku nakyselo. Během vaření k čočce přidejte cibulovou zásmažku a na závěr ještě trochu octu nebo lák z domácích okurek.

    7 z 17

    Spaghetti pomodoro s česnekem, čerstvou bazalkou a parmazánem

    Spaghetti pomodoro s česnekem, čerstvou bazalkou a parmazánem Video

    Spaghetti pomodoro jsou skvělé a syté jídlo, jehož základ tvoří rajčata s bazalkou a česnekem. Na doplnění a doladění chuti použijte chilli, mletý pepř, olivový olej a parmezán nebo jiný sýr, který na ozdobení nastrouháte. Těstoviny můžete připravit i na jiné způsoby, výborné a výživově hodnotnější jsou těstoviny celozrnné.

    8 z 17

    Tofu s kuskusem a zeleninou

    Tofu s kuskusem a zeleninou

    Tofu je oblíbenou a často používanou surovinou vegetariánské kuchyně, připravit se dá na celou řadu způsobů. Kromě tofu natural, které je možné dochutit naslano i nasladko, si můžete koupit např. tofu marinované nebo uzené, to se výborně hodí všude tam, kam byste jinak dali kousek uzeniny.                                                                                                                                                                                                                                                                                               

    9 z 17

    Houbový kuba

    Houbový kuba Video

    Základem kuby jsou kroupy a houby, doplněné česnekem, cibulí a také kořením. Spařené kroupy uvařte do změknutí, houby předem namočte. Na tuku orestujte cibuli, přidejte houby a kroupy, směs dochuťte a upečte ve vymazaném pekáčku.

    11 z 17

    Brokolice zapečená se sýrem

    Brokolice zapečená se sýrem Video

    Brokolici předem uvařte do poloměkka a pak ji nakrájejte na menší kousky. Rozložte ji do zapékací nádoby, zalijte mlékem s rozšlehanými vejci, nastrouhaným sýrem, solí a pepřem. Po zapečení podávejte s vařenými bramborami

    12 z 17

    Lasagne se špenátem

    Lasagne se špenátem Video

    Lasagne se špenátem jsou báječnou inspirací z italské kuchyně. Do vymazaného pekáče začněte vrstvit nejprve tenkou vrstvu bešamelu, pak lasagne, špenát, bešamel, nastrouhaný sýr. Vrstva bešamelu a sýru se postará o výtečnou chuť, nejspíš si pak všichni budou chtít přidávat.                                                                                             

    14 z 17

    Plněné žampiony se sýrem

    Plněné žampiony se sýrem Video

    Omyté kloboučky žampionů oddělte od nožek a ty pokrájejte na kostičky. Na oleji osmahněte nakrájenou cibuli, přidejte nožky, po chvíli ještě vejce a petrželku. Směsí naplňte klobouky, posypejte je sýrem a zapečte v troubě dozlatova. Tuto dobrotu můžete připravit i v horkovzdušné fritéze.

    17 z 17

    Slaný koláč

    Slaný koláč

    Slané koláče včetně pizzy se dají připravit a upéct z různých těst, ale velká variabilita se týká především jejich zdobení. Nejčastěji se používá rajčatová náplň, dozdobená různou zeleninou a sýrem. Výborná je také špenátová varianta.

1/17

Komentáře

Další tipy a triky