Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlíva ústřičná je skvělá houba, kterou si můžeme koupit nebo vypěstovat, vzácně ji můžeme najít také v lese. Jedná se o dřevokaznou houbu. Hlíva je pevná, kvalitní a velmi chutná. Její využití je mimořádně všestranné, hlíva se dá připravit na celou řadu způsobů, čehož příkladem jsou následující recepty.

Kupujeme pouze na pohled pěkné a kvalitní houby, které po donesení domů brzy zpracujeme. Hlíva ústřičná je ceněná pro své vlastnosti a pozitivní vliv na zdraví. Nejčastěji z ní připravujeme výtečné polévky a guláše, skvěle se hodí do vydatných omáček, ale také k zapékání. Můžeme ji usmažit jako řízky obalené v trojobalu nebo ugrilovat a podávat s pečivem či s bramborami. 

1/15

    3 z 15

    Omáčka z hlívy ústřičné

    Omáčka z hlívy ústřičné Video

    S hlívou můžete uvařit i smetanovou omáčku. Na osmahnutou cibulku přidejte hlívu, puduste, ochuťte, doplňte strouhanou mrkví a povařte. Jakmile hlíva změkne, zahustěte omáčku a přidejte smetanu. Omáčka chutná s vajíčkem nebo kuřecím masem, vhodnou přílohou jsou těstoviny nebo knedlíky.

    4 z 15

    Hlíva na paprice

    Hlíva na paprice Video

    Hlívu ve smetanové omáčce můžete dochutit také sladkou paprikou a mletým pepřem. I tato varianta omáčky je velmi chutná a výborně se hodí k houskovému knedlíku. Z hlívy se vaří velmi dobře a omáčky se dají připravovat na celou řadu způsobů.

    5 z 15

    Výborný guláš z hlívy

    Výborný guláš z hlívy

    Z hlívy můžete uvařit také hrnec poctivého guláše. Postup je obdobný jako při přípravě jiných gulášů. Na osmahnutou cibulku přidejte pokrájenou hlívu, ochuťte mletou paprikou a zalijte po chvilce vodou nebo vývarem. Přidejte ještě nakrájenou papriku a omáčku zahustěte a dochuťte.

    6 z 15

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Hlíva ústřičná jako "minutka"

    Hlívu můžete připravit jako báječnou minutku. Nejprve ale houby poduste doměkka, aby po krátkém osmažení nezůstaly tuhé, a nechte je zchladnout. Pak je osolte, ochuťte pepřem a drceným kmínem, obalte v hladké mouce a zprudka usmažte na oleji dočervena.

    7 z 15

    Pečená hlíva ústřičná

    Pečená hlíva ústřičná

    Na pečicí papír rozložte hlívu, osolte, okmínujte, posypte nasekaným libečkem a petrželkou. Mezi houby dejte cibuli a česnek, pokapejte vše olivovým olejem, přikryjte alobalem a dejte péct do trouby. Před dopečením alobal sundejte. Pečené houby chutnají s bramborami i s chlebem.

    8 z 15

    Dušená hlíva ústřičná

    Dušená hlíva ústřičná

    Nakrájenou hlívu společně s masem, cibulkou a pórkem poduste na tuku až do změknutí. Ochuťte a zahustěte omáčku podle potřeby. Podávejte s přílohou, která vám vyhovuje nejvíce. Dušená hlíva chutná s bramborami, rýží, těstovinami i knedlíkem.

    9 z 15

    Hlíva pečená s bramborami na smetaně

    Hlíva pečená s bramborami na smetaně

    Velmi jednoduché jídlo připravíte tak, že všechny suroviny pokrájíte a dáte do pekáčku, okořeníte a zapečete se smetanou. Kromě hlívy budete potřebovat i brambory, česnek, cibuli a anglickou slaninu. Pokrm upečte pěkně doměkka a dozlatova, podávejte hned po upečení.

    10 z 15

    Karbanátky z hlívy ústřičné

    Karbanátky z hlívy ústřičné Video

    Hlívu nejprve dobře uvařte v zeleninovém vývaru, pak ji buď nakrájejte nebo rozmixujte. Přidejte namočený rohlík, nastrouhaný sýr, vejce a strouhanku. Směs dochuťte a vypracujte husté těsto. Karbanátky upečte v troubě na pečicím papíru, jejich povrch trochu postříkejte olejem. Karbanátky báječně chutnají s bramborovou kaší.

    11 z 15

    Hlíva na česneku

    Hlíva na česneku

    Další způsob přípravy hlívy je opět velmi snadný a rychlý. Hlívu nakrájejte, stejně tak slaninu. Upečte vše na pánvi i s nakrájenou ostrou papričkou. Když hlíva začne zlátnout, přidejte ještě na kostečky nakrájený chléb a plátky česneku. Dochuťte a posypte nakrájenou petrželkou.

    13 z 15

    Rychlá a chutná večeře - "čína" z hlívy a pórku

    Rychlá a chutná večeře - "čína" z hlívy a pórku

    To, že je hlíva velmi univerzální, dosvědčuje i další recept. Hlívu a pórek můžete připravit tentokrát na "čínu". Před restováním hlívu naložte spolu s nakrájenými rajčaty a nechte asi 20 minut v chladu odležet. Dochuťte sojovou omáčkou a pepřem. K hlívě se hodí i cuketa nebo třeba zelený chřest.

    14 z 15

    Hlíva v alobalu

    Hlíva v alobalu

    Můžete vyzkoušet také hlívu pečenou v alobalu, přidejte k ní cibuli a anglickou slaninu, ochuťte solí a pepřem a upečte v troubě. Ke konci pečení balíčky alobalu rozevřete a dopečte hlívu hezky dočervena. Pokrm výtečně chutná s čerstvým chlebem.

    15 z 15

    Hlíva v trojobalu

    Hlíva v trojobalu

    Hlívu potřete nejprve prolisovaným česnekem se solí, pak obalte v klasickém trojobalu z hladké mouky, osolených vajíček a strouhanky, Podávejte s bramborem, čerstvou zeleninou a tatarskou omáčkou. Pokud hlívu před obalováním povaříte, budete mít jistotu, že nebude tuhá.

1/15

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky