Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Beránek symbolizuje mírumilovnost Ježíše Krista a jeho schopnost ovládat davy při cestě za novým životem. Beránek byl obětován každou izraelskou rodinou jako připomínka vysvobození z egyptského otroctví.

Beránek je tradiční sladké pečivo a moučník v jednom - podle toho, z jakého těsta ho upečeme a jak ho ozdobíme. Beránci mají mnoho tvarů - některé formy na pečení se v rodině dědí, jiné jsou moderní - ale podobu beránka mají všechny.

1/16

    1 z 16

    Velikonoční beránek velký

    Velikonoční beránek velký

    Beránek na velikonočním stole je nedílnou součástí tradice. Někdy méně znamená více, proto ho stačí poprášit moučkovým cukrem a vytvořit z rozinek očka. Rozhodně bychom mu měli na krk uvázat barevnou stužku, bude mu to velmi slušet. Na podnose ho obložíme barevnými vajíčky.

    3 z 16

    Mrkvový beránek s mandlemi

    Mrkvový beránek s mandlemi

    Kdo nemá rád bábovky "dusivky", nebude mu chutnat ani suchý beránek. Suchosti se vyhneme díky těstu, do kterého přidáme strouhanou mrkev, oříšky a zakysanou smetanu. Po vychladnutí můžeme beránka polít světlou nebo tmavou polevou, vytvořit oči a uvázat mu kolem krku mašličku.

    4 z 16

    Tvarohový beránek s mákem

    Tvarohový beránek s mákem

    Milovníci vláčných moučníků neodmítnou beránka, připraveného z těsta, do kterého je zamíchaný tvaroh. Trochu mletého máku vytvoří na řezu tmavé tečky, ale můžeme se bez něj klidně obejít nebo ho vyměnit za strouhané ořechy. Nezapomeneme na stužku, oči z rozinek nebo hřebíčků a cukrový závoj.

    5 z 16

    Velikonoční vaječný beránek

    Velikonoční vaječný beránek

    Ne každý člověk je milovníkem sladkého - pro takové připravíme velikonočního beránka ze směsi na vaječnou tlačenku. Pokud bude připravené hmoty málo, natlačíme do beránka natvrdo uvařená vajíčka a pokrájenou šunku. Beránka sice nesníme k odpolední kávě, ale pochutnáme si na něm k večeři.

    6 z 16

    Bezlepkový beránek ll.

    Bezlepkový beránek ll.

    Ani lidé s intolerancí na lepek se nemusí tradičního beránka vzdát. Místo mouky použijeme její bezlepkovou variantu z obchodu, alternativu klasické mouky (rýžová, kokosová) nebo mleté mandle či ořechy. Piškotový moučník je stejně nadýchaný jako ten z pšeničné mouky - a politý čokoládou je naprosto boží!

    8 z 16

    Kokosový beránek nebo bábovka

    Kokosový beránek nebo bábovka

    Strouhaný kokos nahradí při pečení beránka část mouky a spolu s dostatečným množstvím másla dá moučníku luxusní chuť. Po vychladnutí beránka vyklopíme a můžeme ho ozdobit podle vlastního uvážení - čokoládou, citrónovou polevou, krémem nebo jen cukrovým popraškem. Nezapomeneme na očka a barevnou stužku.

    10 z 16

    Velikonoční beránek tmavý z tvarohového těsta

    Velikonoční beránek tmavý z tvarohového těsta

    Kdo by neměl rád čokoládu? Tento beránek je díky tvarohu v těstě vláčný a díky kakau má báječnou čokoládovou chuť. K takovému beránkovi neodmyslitelně patří čokoládová poleva. Pokud si trochu vyhrajeme s krémem nebo se šlehačkou, můžeme ho krásně ozdobit bílými detaily (kudrlinky, rohy, oči).

    11 z 16

    Krémový velikonoční beránek

    Krémový velikonoční beránek

    Suchý beránek není příliš oblíbený hlavně mezi dětmi, ale napravíme to ozdobením krémem pomocí sáčku s řezanou špičkou. Použijeme oblíbený světlý krém, například pudinkový vanilkový. Na beránka nastříkáme ozdobně srst, oči vytvoříme z rozinek a pod krk mu přimáčkneme mašli.

    12 z 16

    Ořechový beránek

    Ořechový beránek

    Voňavý beránek s ořechy, rumem a citrónovou kůrou bude jistě kralovat celému velikonočnímu stolu. Upečeného beránka hustě posypeme moučkovým cukrem, vytvoříme mu oči z rozinek a kolem krku mu uvážeme mašli s rolničkou pro radost dětí. Na podnos kolem něj naaranžujeme barevná vejce.

    13 z 16

    Makový beránek

    Makový beránek

    Pokud rádi zkoušíme stále něco nového, nemusíme s tím přestat ani o Velikonocích. Beránek se nepřipravuje podle jediného receptu, proto klidně použijeme místo části mouky mletý mák. Beránek, politý čokoládovou polevou, pak při krájení vzbudí nadšení všech přítomných. Pár lentilek v těstě dojem ještě umocní.

    14 z 16

    Banánový beránek

    Banánový beránek

    Zralé banány ovoní a ochutí piškotové těsto na beránka a dodají mu exotický nádech. Méně exotickou, ale vláčnou a chutnou dobrotu připravíme i ze strouhaných jablek, rozinek namočených v rumu, citrónové kůry a skořice. Stužka kolem krčku beránka a velikonoční dekorace umocní sváteční atmosféru.

    16 z 16

    Perníkový beránek

    Perníkový beránek

    Milovníci perníku a perníkového koření uvítají beránka z perníkového těsta. Vláčný moučník provoní celý váš domov. Hotového beránka poprášíme cukrem nebo polijeme čokoládovou polevou, která k perníku patří. Zvýraznění oček a stužka na krku jsou třešničky na pomyslném dortu.

1/16

 

Komentáře

Další tipy a triky