Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Brokolice je příbuzná květáku a v kuchyni je velmi ceněná pro vysoký obsah výživných látek a také pro své ochranné účinky. Brokolici je možné jíst zasyrova, přesto se nejčastěji podává tepelně upravená. Jaké recepty s touto zeleninou jsou nejžádanější? To vám ukáží následující řádky.

Brokolici můžete zasyrova přidávat do zeleninových salátů a zdobit jí obložené mísy. Populární a oblíbená jsou jídla s tepelně upravenou brokolicí. Výborné jsou brokolicové polévky i jednoduché omáčky, zapékaná jídla, různé nákypy, placičky a karbanátky. Jídla s brokolicí mají typickou a výraznou barvu.

1/18

    1 z 18

    Brokolicová polévka

    Brokolicová polévka Video

    Pokud přemýšlíte, co dobrého uvařit z brokolice, tak určitě vyzkoušejte především polévku. Brokolici v polévkách používejte obdobným způsobem jako květák - můžete ji přidávat do zeleninových směsí nebo z ní uvařit oblíbenou krémovou polévku. Kdo ji chce mít po uvaření ještě hustší, může přidat brambory. Polévka je výborná s opečeným toustem a lžičkou parmezánu.

    2 z 18

    Brokolicová polévka s mrkví

    Brokolicová polévka s mrkví Video

    Brokolice a mrkev dohromady tvoří krásně barevnou kombinaci. Povařenou brokolici rozmixujte, přidejte nakrájené brambory a mrkev, povařte, doplňte světlou jíškou a rozšlehaným vajíčkem. Na závěr vaření ještě posypte polévku nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.

    3 z 18

    Brokolicový krém

    Brokolicový krém Video

    Ještě pro vás máme jeden recept na velmi jednoduchou a rychlou krémovou brokolicovou polévku. Brokolici vařte ve vývaru, poté ji promixujte. Doplňte prolisovaným česnekem a zjemněte smetanou. Polévka je výborná s opečenými krutonky.

    4 z 18

    Brokolice v nivové omáčce

    Brokolice v nivové omáčce

    Z brokolice můžete připravit také omáčku. Na másle nechte zesklovatět cibuli, zaprašte moukou a zalijte mlékem. Po chvíli přisypte nastrouhanou nivu a vařte do jejího rozpuštění. Na závěr do omáčky přidejte uvařenou brokolici a smetanu. Omáčka se skvěle hodí k vařeným bramborám, pokrm můžete doplnit vajíčkem.

    6 z 18

    Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

    Těstoviny s brokolicí a sýrovou omáčkou

    Zelenina, v tomto případě brokolice, výborně chutná uvařená a pak doplněná těstovinami, mohou to být špagety. Brokolici uvařte na pařáčku - je to jednoduché a šetrné. Zvlášť připravte bešamel z másla, mouky a smetany. Přidejte ještě sýry a pokrájenou šunku. Na závěr omáčku zjemněte smetanou a dochuťte česnekem. Uvařené těstoviny promíchejte s brokolicí a sýrovou omáčkou.                                                                                                                         

    7 z 18

    Brokolicový salát s balkánským sýrem a zakysanou smetanou

    Brokolicový salát s balkánským sýrem a zakysanou smetanou

    Brokolice je vhodnou zeleninou i na přípravu osvěžujících salátů. Nejprve ji uvařte v páře, stačí k tomu hrnec s pařáčkem. Po uvaření ji jemně nasekejte a smíchejte se směsí zakysané smetany, sýrů a másla. Doplňte nakrájenou barevnou paprikou a lisovaným česnekem. Podávejte po vychlazení s pečivem.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        , 

    8 z 18

    Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem

    Zapečené brambory s brokolicí a kuřecím masem Video

    Zapékané pokrmy patří k těm nejoblíbenějším. Není s nimi mnoho práce a zužitkujete do nich zeleninu, brambory i maso, v tomto případě kuřecí. Podle našeho receptu nakrájené brambory nechte předvařit, stejně tak brokolici. Ochucená kuřecí prsa osmažte na oleji. Všechny suroviny narovnejte do zapékací misky, posypte nastrouhanou nivou a zalijte smetanou. Pak zapečte a podávejte.  

    10 z 18

    Brokolicový nákyp

    Brokolicový nákyp

    Brokolicový nákyp má jemnou chuť a výborně se hodí k bramborové kaši. Syrovou brokolici smíchejte s vajíčkem, moukou a nadrobno nakrájeným salámem. Řádně okořeněnou směs doplňte mlékem i strouhankou a v zapékací misce upečte dozlatova.

    11 z 18

    Zapékaná brokolice se smaženou cibulkou

    Zapékaná brokolice se smaženou cibulkou

    Předvařené brambory nakrájejte na kolečka a narovnejte do pekáčku se směsí osmahnuté cibule a s brokolicí rozdělenou na růžičky, přidejte ještě proužky šunky a sýra. Vše pak zalijte vajíčky rozmíchanými se zakysanou smetanou a prolisovaným česnekem. Po zapečení podávejte posypané čerstvou nakrájenou pažitkou.

    12 z 18

    Brokolicové karbanátky

    Brokolicové karbanátky

    Brokolicové karbanátky chutnají také výborně. Do mísy dejte předvařenou a nastrouhanou brokolici, nastrouhaný salám (nebo mleté maso), nastrouhaný sýr a další potřebné suroviny včetně koření a soli. Vymodelované karbanátky namáčejte do našlehaných vajíček a strouhanky. Usmažte z obou stran.

    13 z 18

    Brokolicový quiche

    Brokolicový quiche

    Francouzský koláč (quiche) je populární a oblíbený. Připravit ho můžete s různými náplněmi, přičemž brokolicová patří mezi ty nejoblíbenější. Těsto upravte do formy, propíchejte vidličkou a krátce zapečte, pak na povrch koláče rozložte brokolici a zalijte ji směsí sýra, vajec a šlehačky. Upečte dozlatova.

    14 z 18

    Quiche se špenátem a brokolicí

    Quiche se špenátem a brokolicí

    Podobný recept jako předchozí je vytvořen z trochu jiné kombinace zeleniny zpracované do chutné náplně. Na těsto si tentokrát připravte  špaldovou mouku, změklé máslo a vejce. Po krátkém zapečení povrch ozdobte brokolicí rozebranou na růžičky a listovým špenátem. Zalijte směsí smetany a vajec, dozdobte sýrem a upečte dozlatova.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                   

    15 z 18

    Brokolicové placičky

    Brokolicové placičky Video

    Brokolicové placičky jsou výbornou volbou. Na ty, které jsou připravené podle tohoto receptu, vám stačí jen předvařená brokolice, polohrubá mouka, vejce a sůl. Z bílků bude potřeba ušlehat pevný sníh, aby karbanátky měly nadýchanou konzistenci.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           

    16 z 18

    Sýrové placičky s pórkem a brokolicí

    Sýrové placičky s pórkem a brokolicí

    Nakrájený pórek a maličké růžičky z brokolice chvíli blanšírujte ve vroucí vodě a pak slijte a nechte vychladnout. Potom k zelenině nastrouhejte sýr, přimíchejte smaženou cibuli a vajíčka, přilijte mléko a přisypte strouhanku. Důkladně promíchejte, modelujte placičky, pak usmažte dozlatova.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                     

    17 z 18

    Ovesné placičky s brokolicí

    Ovesné placičky s brokolicí

    A ještě tu máme další placičky s brokolicí, tentokrát s ovesnými vločkami. Dopředu namočte vločky, aby měly po usmažení příjemnou chuť. Přidejte k nim vejce, sůl, nastrouhanou mrkev a nadrobno nakrájenou brokolici. Placičky upečte v troubě na pečicím papíře a servírujte s bramborami nebo se zeleninovým salátem.

    18 z 18

    Sýrovo-brokolicové placky

    Sýrovo-brokolicové placky Video

    Strouhaný sýr dá ještě lepší chuť nejrůznějším karbanátkům. Použít můžete i sýr uzený, který má výraznější chuť. K předvařené brokolici přidejte kromě sýra ještě salám, vejce a mouku. Můžete se pustit do smažení placiček, usmažte je z obou stran pěkně dozlatova.

1/18

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky