Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hlávkové zelí je dvouletá rostlina, která je už od nepaměti oblíbenou součástí základních potravin lidí. Jeho široké listy tvoří hlávky, plné vitamínů C, vlákniny a bioaktivních látek, potřebných pro správné fungování organismu.

Na konci zimy už náš organismus volá po přísunu čerstvé zdravé zeleniny. Ačkoliv je jí v obchodech dostatek z dovozu, je vhodnější sáhnout po takové, která nejen chutná, ale také neklade vysoké nároky na rychlou spotřebu a vystačíme s ní pro celou rodinu i na několik dní.

1/16

    2 z 16

    Fleky se zelím

    Fleky se zelím

    Těstoviny se zelím jsou rychlým a jednoduchým jídlem. Fleky nebo široké nudle dáme vařit do osolené vody. Na tuku orestujeme cibuli do světle hněda, přidáme pokrájenou anglickou slaninu a zelí. Vše několik minut opékáme, dochutíme a nakonec vmícháme uvařené těstoviny. Pokrm hned podáváme - ale můžeme ho i zapéct.

    3 z 16

    Hlávkové zelí s kedlubnou a pečené vepřové kostky z kýty

    Hlávkové zelí s kedlubnou a pečené vepřové kostky z kýty

    Hlávkové zelí se dá kombinovat i s jinými druhy zeleniny - například s kedlubnou nebo cuketou. Je vynikající přílohou k pečenému i dušenému masu. Už jen při vyslovení slov "dušené zelí" se každému z nás musí sbíhat sliny. Zelí důkladně provaříme, aby získalo kašovitou konzistenci a nebylo příliš suché.

    4 z 16

    Kysané zelí do sklenic

    Kysané zelí do sklenic Video

    Hlávkové zelí se solí, kmínem a pepřem naložíme do sklenic a necháme ho kvasit - je to nejlevnější způsob, jak pro své zdraví něco udělat. Pokud si počkáme 2–4 týdny na výsledek, získáme potravinu, kterou je možné konzumovat hned nebo ji zpracovat do mnoha chutných jídel, plných vitamínů.

    6 z 16

    Lehký salát z hlávkového zelí

    Lehký salát z hlávkového zelí

    Každá zelenina je nejlepší syrová. Hlávkové zelí pokrájíme na tenké nudličky, posolíme a promačkáme, aby mírně změklo a přesto zůstalo křehké a křupavé. Pro lidi, kteří mají problém s kousáním, můžeme zelí spařit v cedníku a nechat okapat. Pak ho jen smícháme se zálivkou, kterou má každý rád.

    7 z 16

    Tukožroutská polévka

    Tukožroutská polévka

    Zelenina v jakékoliv podobě nám pomůže snížit váhu. Polévka ze zelí, celeru, rajčat a paprik se stala známou jako tukožroutská a její výhodou je, že jí můžeme sníst, kolik chceme - je chutná, zdravá a má minimum kalorií. I jiné zeleninové polévky mají stejné vlastnosti a měli bychom je do jídelníčku zařazovat častěji.

    9 z 16

    Pečené česnekové zelí

    Pečené česnekové zelí Video

    Pečené zelí můžeme nazvat steakem, i když nejde o maso. Malou hlávku zelí nakrájíme ostrým nebo pilkovým nožem na 1cm kolečka, která naklademe na plech, vyložený pečicím papírem. Pláty potřeme z obou stran olejem, smíchaným s česnekem, solí nebo grilovacím kořením. Zelí upečeme a podáváme samotné nebo s přílohou.

    10 z 16

    Zelné smažené závitky

    Zelné smažené závitky

    Uvařené zelné listy se dají plnit mnoha nádivkami - některé z nich jsou stejné, jako bychom plnili plátky masa. Na list položíme šunku a sýr, hranolek klobásy, slaniny nebo uzeného masa, osolíme, sepneme párátkem, obalíme v trojobalu a osmažíme jako řízek. Podáváme s bramborami a salátem a na maso si ani nevzpomeneme.

    11 z 16

    Sladký zelný závin

    Sladký zelný závin

    Hlávkové zelí je báječné, ale má nevýraznou chuť. Jeho sladkost ho předurčuje i k plnění sladkých koláčů a závinů, kdy si ho lehce spleteme s jablky. Na rozdíl od nich musíme zelí předem podusit s cukrem a špetkou soli (můžeme přidat i rozinky). Listové těsto rozválíme, potřeme nádivkou, smotáme a upečeme.

    12 z 16

    Zelná omeleta s klobásou

    Zelná omeleta s klobásou

    I pro větší rodinu připravíme zelnou omeletu. Na cibuli podusíme pokrájené ochucené zelí spolu s pikantní klobásou nebo anglickou slaninou. Po odpaření tekutiny zalijeme směs rozšlehanými vejci a upečeme. Na talíři sypeme omeletu sýrem. Připravíme raději větší množství a upečeme ho na plechu, jinak jídla budeme mít málo.

    13 z 16

    Vepřový plátek v zelné omáčce

    Vepřový plátek v zelné omáčce

    Vepřové maso a hlávkové zelí jsou chutnou kombinací. Zelná omáčka se připravuje stejně jako segedín, vynecháme ovšem mletou papriku. Před dovařením můžeme přidat česnek, pepř, majoránku a sladkou smetanu, ale není to podmínkou. Jídlo je chutné i bez smetany - maso ho totiž báječně doladí.

    14 z 16

    Boršč s protlakem

    Boršč s protlakem

    Kdo by neznal výborný boršč z hovězího, vepřového a uzeného masa, zelí, brambor a kořenové zeleniny se spoustou červené řepy? Polévku vaříme s rajčatovou šťávou, protlakem nebo kečupem a dochutíme ji podle vlastní chuti - každý boršč je jiný, protože pochází z mnoha různých oblastí.

    15 z 16

    Zelné „nudle“ s mákem

    Zelné „nudle“ s mákem

    Zelí se svou nevýraznou chutí můžeme podávat nejen naslano, ale i nasladko - v koláčích, závinech, buchtách, ale i místo nudlí s mákem. Zelné listy pokrájíme na čtverečky a uvaříme jako těstoviny. Na talíři je sypeme mákem, skořicí, cukrem a poléváme rozpuštěným máslem.

    16 z 16

    Červené zelí s cuketou

    Červené zelí s cuketou

    Červené i bílé hlávkové zelí se může stát dobrotou k obědu i k večeři, pokud ho připravíme jako teplou zeleninovou směs. Zelí pokrájíme a přidáme ho do pánve, kde jsme orestovali větší kusy cibule a česneku. Pokud máme i jinou zeleninu (mrkev, cuketu), přidáme ji také. Směs okořeníme a dusíme do změknutí.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli