Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poslední zásoby loňských jablek můžeme zužitkovat do celé řady chutných moučníků. Nejběžnější a snadno dostupné ovoce je skvělým základem tradičních koláčů, řezů, závinů a nepečených dezertů. Máme pro vás výběr těch nejoblíbenějších, tyto dobroty vás jistě nadchnou.

Do moučníků se hodí chutná jablka, měla by být dobře vyzrálá a šťavnatá. Jen výborné, zdravé a kvalitní ovoce dá vzniknout lahodným moučníkům. Kyselejší jablka více přisladíme, ale sladká jablka mnoho cukru nepotřebují. K vylepšení chuti jablečných moučníků často používáme vlašské ořechy, rozinky a skořici. Nejčastěji z jablek pečeme různé jablečné záviny a štrúdly, ale strouhaná jablka lze také s úspěchem přidávat do těst a sladkých náplní

1/26

    1 z 26

    Jablečný pudink

    Jablečný pudink

    Oblíbený jablečný pudink je jednoduchým dezertem do skleničky. Protože existuje mnoho odrůd jablek, tak i tato dobrota je pokaždé trochu jiná. Oloupaná a nakrájená jablka krátce povaříme a přidáme k nim pudink rozmíchaný ve vodě. Pak směs rozdělíme do sklenic a po vychlazení ještě doplníme čokoládovou vrstvou.

    2 z 26

    Nepečený jablečný dort

    Nepečený jablečný dort Video

    Vynikající nepečený dort z jablečného pudinku a piškotů rády připravovaly už naše babičky a čas nic neubral na jeho atraktivitě i výtečné chuti. Kuchařky jistě potěší také nízká finanční náročnost této dobroty a přestože dortík není nákladný, nadělá dost parády. Když ho ozdobíme šlehačkou, bude ještě lákavější a chutnější.

    4 z 26

    Křehký jablkový koláč

    Křehký jablkový koláč Video

    Pokud ochutnáte tento moučník, nejspíš ho brzy budete péct znovu. Připravíme si na něj jednoduché těsto s kypřicím práškem a rozdělíme ho na poloviny. První část těsta rozložíme na vymazaný a vysypaný plech, pokryjeme ji náplní z jablek, a na jablka rozložíme druhou rozválenou polovinu těsta. Moučník upečeme a po zchladnutí krájíme na úhledné kousky.

    5 z 26

    Jablkový perník

    Jablkový perník Video

    Perníky na plech patří k těm nejoblíbenějším moučníkům naší kuchyně. Jsou jednoduché, rychlé, všem chutnají a výborně se hodí na svačinku nebo výlet, i jako pohoštění pro návštěvu. Podle tohoto receptu připravíme výborný perník s jablky, který bude ještě lepší, když ho ozdobíme čokoládovou polevou.                                                                                                                                                                                                                   

    6 z 26

    Jablečný závin bez kynutí

    Jablečný závin bez kynutí

    Jablečné záviny a štrúdly patří k našim nejmilejším moučníkům. Receptů, které se často liší jen nepatrně, je celá dlouhá řada. Můžeme je plnit po libosti, každý tím, co má nejraději. Ovšem úplně nejlepší jsou záviny plněné strouhanými jablky, ořechy a rozinkami. Podle tohoto receptu upečete závin, který sice obsahuje droždí, ale nenechává se kynout.

    7 z 26

    Křehký jablečný závin

    Křehký jablečný závin Video

    Je sice nejjednodušší použít na závin spolehlivé listové těsto, které oceníme hlavně když máme málo času, ale naše babičky milovaly také toto křehké těsto, které bylo už mnohokrát vyzkoušené a osvědčilo se. Podle našeho receptu ho můžete vyzkoušet také vy.

    9 z 26

    Jablečný linecký koláč

    Jablečný linecký koláč Video

    Linecký koláč potěší svou originální chutí, je příjemně křehký a na jazyku se jen rozplývá. Příprava je snadná a rychlá a pokud ho upečete pro rodinu, zaručeně s ním budete mít úspěch. Nejlépe chutná až druhý den, po mírném proležení a zvlhnutí máslového těsta.

    10 z 26

    Cukrářské jablečné řezy

    Cukrářské jablečné řezy Video

    Cukrářské jablečné řezy nám připomínají léta dávno minulá, podobně jako mnoho dalších jablečných moučníků. Naše babičky neměly na výběr tolik druhů ovoce, jako máme dnes my, ale zato měly dostatek jablek a ty dovedly náležitě zužitkovat do těch nejlepších a jedinečných moučníků, na které s láskou a nostalgií vzpomínáme.

    13 z 26

    Jablečné řezy naruby - zase trochu jinak

    Jablečné řezy naruby - zase trochu jinak Video

    Jablečné řezy naruby možná vypadají složitě, ale jsou velmi jednoduché. Do efektního moučníku se může bez obav pustit i méně zkušená hospodyňka. Kromě strouhaných jablek budete potřebovat i vlašské ořechy a rozinky. Moučník získá příjemnou vláčnost díky pudinkové vrstvě a jeho povrch posypeme nastrouhanou čokoládou nebo Grankem.

    14 z 26

    Tvarohovo-jablková bábovka

    Tvarohovo-jablková bábovka Video

    Tvaroh a jablka jsou úžasnou kombinací, bábovky s ní jsou přímo luxusní, příjemně vláčné a šťavnaté. Pokud si nepotrpíte na suché a "dusivé" bábovky, můžete si být jistí, že tato mezi ně nepatří. Bábovku nezapomeňte vylepšit hrstí kandované pomerančové kůry, protože s ní to bude teprve velká dobrota.

    16 z 26

    Ořechovo-jablečný koláč II

    Ořechovo-jablečný koláč II

    Jednoduchý recept nás naučí upéct vláčný moučník, který nádherně voní a ještě lépe chutná. Do těsta vmícháme skořici, nasekané ořechy, čokoládu a na kousky nakrájená jablka. Koláč upečeme v předehřáté troubě. Díky výborné chuti bude z plechu určitě rychle ubývat.

    17 z 26

    Jablečná roláda - rychlá

    Jablečná roláda - rychlá Video

    Jablka nebo hrušky nastrouháme přímo na plech vyložený pečicím papírem, ochutíme je skořicí a posypeme rozinkami namočenými v rumu. Náplň této neobvyklé rolády se peče současně s korpusem, nebo lépe řečené pod korpusem. Po upečení jemný plát opatrně převrátíme a poté stočíme. 

    18 z 26

    Jablečné koláče

    Jablečné koláče

    Těsto na výborné koláče nám pomůže připravit domácí pekárna. Oloupaná a nastrouhaná jablka podusíme s cukrem a skořicí, poté je necháme vychladnout. Koláče naplníme jablečnou nádivkou a posypeme drobenkou, pak upečeme. Jablečná nádivka, pokud na ni použijeme jablíčka z vlastní zahrady, patří k finančně velmi nenáročným.

    21 z 26

    Rychlá buchta z jablečného pyré

    Rychlá buchta z jablečného pyré

    Těsto na tento moučník se jednoduše smíchá, nečeká nás žádné šlehání sněhu, nic takového. S těstem si jistě poradí i nezkušení a budou mít radost z chutného výsledku. Do těsta přidáme jablečné pyré (buď sterilované nebo čerstvě připravené), případně ještě mleté ořechy a kokos. Těsto vlijeme na plech a upečeme. Povrch vychladlé buchty potřeme čokoládovou polevou.

    22 z 26

    Jablkový zázrak

    Jablkový zázrak Video

    Do těsta na velmi jednoduchý dort vmícháme jemně nastrouhaná jablka, dort bude díky nim krásně vláčný. Skvělou chuť dortu dodají ještě nastrouhané ořechy. Další zdobení chutného korpusu je už na naší vlastní fantazii, k promazání můžeme použít rybízovou marmeládu a na zdobení povrchu šlehačku nebo čokoládovou polevu.

    24 z 26

    Jablečný cheesecake

    Jablečný cheesecake

    Cheesecake tvoří spodní máslová vrstva z nadrcených sušenek Lotus (nebo jiných), na ní je vrstva z opečených jablek a ochuceného tvarohu. Tato vrstva drží správný tvar díky želatině, o jemnost a výtečnou chuť se postará smetana ke šlehání. Cheesecake necháme ztuhnout v chladu, povrch moučníku ještě můžeme poprášit skořicí.

    25 z 26

    Jablečno - makový dezert

    Jablečno - makový dezert

    Jablečno-makový dezert patří mezi poklady našich babiček. Na plech nejprve rozložíme nastrouhaná jablka, na ně dáme makovou vrstvu a na tu ještě vrstvu světlého těsta. Moučník upečeme a poté překlopíme jablky nahoru. Povrch polijeme čokoládovou polevou.

1/26

Komentáře

Další tipy a triky