Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Lokše jsou tradiční bramborové placky, které na pohled připomínají palačinky, ale postup jejich přípravy je odlišný. Základem jsou uvařené brambory, doplněné moukou na nelepivé těsto. Recepty na lokše představují rodinné poklady z mnoha oblastí naší země. Naučit se je můžete podle osvědčených receptů z našeho receptáře.

Lokše nejsou na přípravu vůbec složité, přesto se jejich pečení mnoho hospodyněk zbytečně obává. Brambory je nejlepší uvařit už den předem, aby byly do těsta chladné, druhý den je najemno nastrouháme a doplníme moukou, obvykle hladkou, těsto je potřeba trochu posolit. Lokše se rozvalují na pomoučeném vále a pečou nasucho na pánvi nebo na palačinkovači, dříve se pekly na plátech kamen. 
Budeme rádi, když nám do komentáře pod článek napíšete, na čem lokše pečete u vás doma.

1/14

    1 z 14

    Výborné lokše

    Výborné lokše Video

    Lokše se připravují z nastrouhaných předem uvařených brambor, zvlášť vhodné jsou brambory typu C, které jsou ideální do těst - snadno se vaří, brzy se rozváří a dají se lehce vpracovat do těsta. Množství potřebné mouky závisí na typu brambor. Navíc brambory, které uvaříte v páře, jsou hutnější a mouky do nich stačí trochu méně než do brambor vařených ve vodě.

    2 z 14

    Plněné lokše

    Plněné lokše

    Lokše můžete naplnit podle svého přání. Babičky je plnily nasladko nebo naslano. Výtečně chutnají s povidly, dušenými jablky nebo hruškami, posypané mákem. Jsou zajímavou a tradiční přílohou k pečené kachně nebo huse, ale můžete je naplnit i podle tohoto receptu kuřecím masem, které připravíte na způsob číny.

    3 z 14

    Lokše s povidly a mákem

    Lokše s povidly a mákem

    I když jsou lokše ceněnou pochoutkou, vyjdou vlastně velmi levně. Potřebujete na ně jen uvařené brambory, hladkou mouku a trochu soli. Pečení přímo na kamnech si mnozí z nás pamatují ze svého dětství, nicméně dnes už málokdo má tuto možnost. Proto hledáme alternativní způsoby, které kamna nahradí. 

    6 z 14

    Bramborové lokše s husím sádlem

    Bramborové lokše s husím sádlem

    Lokše se pečou nasucho a nejlépe chutnají brzy po upečení. A přestože se pečou nasucho (na kamnech by to ani jinak nešlo), jsou krásně vláčné a tvárné. Dosáhneme toho tím, že je hned po upečení potřeme tukem. Tradičně se potírají sádlem, nejlépe z drůbeže, ale postačí i olej. 

    7 z 14

    Plněné bramborové lokše s kachním masem

    Plněné bramborové lokše s kachním masem

    Při natírání tukem natřete první placku z obou stran, ale další už jen z horní strany. Placky rovnejte na sebe na velký talíř. Přesně tak to dělaly naše babičky - placky se promastí navzájem a budou krásně tvárné. Po naplnění je snadno stočíte. Lokše se mohou jíst jen tak, pouze omaštěné, záleží na chuti každého strávníka.

    11 z 14

    Babiččiny bramborové placky

    Babiččiny bramborové placky

    Placky se pečou na předem dobře nahřáté plotýnce. Během pečení je potřeba otočení, aby se upekly z obou stran. Místa, která jsou u plotýnky blíže, ztmavnou a povrch placek pak vypadá zcela typicky - jsou na něm tmavá místa. Určitě to není chyba.

    12 z 14

    Bramborové placky s tečkami

    Bramborové placky s tečkami

    I když recepty obvykle počítají s hladkou moukou a do těsta se nedávají vajíčka, jsou i jiné varianty. Příkladem je tento recept, který obsahuje hrubou mouku a vejce. Placky jsou v tomto případě kypřejší a bez vajec by těsto s hrubou moukou nebylo tak dobře soudržné. Autorka doporučuje ke zdobení oblíbenou nutellu.

    13 z 14

    Hanácké hertepláky

    Hanácké hertepláky Video

    Vyzkoušet můžete i placky s polohrubou moukou, opékané na litinovém kolečku plynového sporáku. Připravit vhodnou plotýnku, která nahradí pláty kamen, je dobrou příležitostí a výzvou pro naše kutily. Výtečné placky za to stojí. K potírání můžete použít i máslo, jak uvádí tento recept.

    14 z 14

    Bramborové lokše

    Bramborové lokše

    Poslední lokše místo obyčejné hladké mouky obsahují hladkou špaldovou mouku, proto jsou výživnější, ale těsto je trochu hrubší. Každopádně i tyto placky báječně chutnají a jistě přesvědčí příznivce zdravé výživy k vyzkoušení.

1/14

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky