Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

První lednový den zakončuje prosincové období rodinných setkání, veselých oslav, ale zejména bohatého hodování. Po tomto dni často následuje období diet a odříkání. Tak si na Nový rok ještě užijte dobrého jídla - poradíme vám jakého.

Pokud si ještě stále lámete hlavu nad tím, co letos připravíte na první lednový den, jste tu správně. Vybrali jsme pro vás totiž 16 chutných novoročních pokrmů, a to jak těch tradičních, tak i méně obvyklých včetně těch, které přijdou vhod po dlouhé silvestrovské noci.

1/16

    1 z 16

    Novoroční čočka

    Novoroční čočka

    Podle tradice by na novoročním stole určitě neměla chybět čočka, aby se vás v nadcházejícím roce držely peníze. Nejčastěji se jednoduše uvaří do změknutí, dochutí se kromě jiného i octem, může se k ní přidat zelenina nebo houby a servíruje se spolu se sázeným vejcem.

    2 z 16

    Červená čočka naplacato

    Červená čočka naplacato

    Nikde není stanoveno, v jaké podobě byste si na Nový rok měli čočku připravit. Pokud vám její klasická verze není příliš po chuti, ale chcete dodržovat tradice, zkuste například tyto čočkové placičky. Vychutnávat si je můžete jen tak samotné, nebo si k nim připravit smetanový dip.

    3 z 16

    Čočkové novoroční dělbuchy

    Čočkové novoroční dělbuchy

    Čočkové novoroční dělbuchy jsou koule z uvařené čočky, která se smíchá s vejci, moukou a kořením podle vaší chuti. Takto připravené koule se obalují ve strouhance a smaží se ve vyšší vrstvě oleje. Nejlepší jsou s kysaným zelím a nakládanou okurkou.

    4 z 16

    Sekaná z čočky

    Sekaná z čočky

    Nejvíce čočku schováte do sekané. Pokud tedy někdo z vaší domácnosti tradiční novoroční pokrm odmítá, zkuste mu naservírovat tuto sekanou se spoustou zeleniny, dvěma druhy čočky, pohankovou moukou a ovesnými vločkami - uvidíte, třeba v ní čočku ani neodhalí.

    7 z 16

    Novoroční chuťovky s čočkovou pomazánkou

    Novoroční chuťovky s čočkovou pomazánkou

    Kromě hlavního chodu a polévky můžete čočku na Nový rok podávat ve formě chutné pomazánky. Jestliže vám ze silvestrovské noci zbylo nějaké pečivo, namažte pomazánku na jednohubky, které ozdobíte zbytkem uzenin, sýrů a zeleniny. Pomazánka se ale bude skvěle vyjímat i na krajíci chleba.

    10 z 16

    Luxusní Novoroční koleno

    Luxusní Novoroční koleno

    Prasátko je symbolem štěstí, a jeho konzumace na Nový rok by tedy měla zaručit štěstí i v nadcházejícím roce. V minulosti se připravovala zejména vařená vepřová hlava, udělat si však můžete i jakoukoliv jinou část. Koleno s medovo-pivní omáčkou je sázka na jistotu.

    11 z 16

    Vepřová zázvorová pečeně

    Vepřová zázvorová pečeně

    Z obyčejné vepřové pečeně rázem vytvoříte sváteční oběd na první lednový den, když budete maso péct v kmínovo-zázvorovém výpeku, který se po půl hodině pečení ještě doplní o pořádnou dávku česneku a cibule. Skvěle bude chutnat s domácím houskovým knedlíkem a dušeným hlávkovým zelím.

    13 z 16

    Novoroční prasátka

    Novoroční  prasátka

    Pokud se masu z jakýchkoliv důvodů vyhýbáte, můžete si pro štěstí v novém roce upéct malá prasátka ze sladkého kynutého těsta. Plněné jsou mákem smíchaným s moučkovým cukrem, mlékem, rozinkami a špetkou skořice. Oči jsou vytvořené z bílkové a čokoládové polevy.

    14 z 16

    Novoroční zelí

    Novoroční zelí

    Dalším výtečným jídlem, které byste si měli na Nový rok podle tradice dopřát, je zelí. To by vám mělo zajistit dostatek finančních prostředků v nastupujícím roce. Nejvíce bude chutnat s kvalitní uzeninou s vysokým obsahem masa a krajícem čerstvého chleba.

    15 z 16

    Novoroční milionová česnečka

    Novoroční milionová česnečka

    Po bujarých silvestrovských oslavách je dobré mít doma přichystaný nějaký vyprošťovák, který vás postaví zpátky na nohy. Skvělým adeptem je silná česnečka. Aby vás i pořádně zasytila, můžete do ní přidat vařené kroupy, hrách a čočku, ale například i sušené houby.

1/16

Komentáře

Další tipy a triky