Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Plněné houbové dobroty se výborně hodí k běžnému obědu i na sváteční příležitosti. Do přípravy můžete zapojit svou fantazii a určitě se nemusíte bát, že něco zkazíte. Příkladem a inspirací vám budou recepty našich čtenářů. K zapékání využijete sýry, maso, zeleninu i vajíčka. Vhodně zvolené dochucení pokrm ještě vylepší.

Pokud máte čerstvé lesní houby, můžete použít místo žampionů jejich kloboučky, pochutnáte si zrovna tak. Vyberte si směs surovin, která vám nejvíce vyhovuje, případně takovou, kterou máte zrovna k dispozici. Plněné žampiony podávejte k vařeným bramborám nebo k bramborové kaši. Vhodnou přílohou je také rýže, ale postačí i pečivo, zvlášť když máte málo času. Příprava plněných žampionů je obvykle rychlá a snadná.

1/18

    1 z 18

    Plněné žampiony se sýrem

    Plněné žampiony se sýrem Video

    Lesní houby jsou báječné, ale výhodou žampionů je celoroční dostupnost. Podle tohoto receptu jejich kloboučky naplníte směsí osmahnuté cibulky, houbových nožek a vajec. Na plechu vše ještě posypejte strouhaným sýrem a zapečte v rozehřáté troubě dozlatova.

    2 z 18

    Zapečené žampiony s masovou náplní

    Zapečené žampiony s masovou náplní

    Žampiony se dají plnit na mnoho způsobů. Podle tohoto receptu je naplníte nakrájeným a orestovaným kuřecím masem, zeleninou a nožkama z hub. Nakonec ještě přidáte nakrájenou nivu a rozšlehané vejce. Pokrm zapečte v předehřáté troubě.

    3 z 18

    Plněné žampiony Portobello

    Plněné žampiony Portobello

    Opět oddělte nožky od kloboučků, poté nastrouhejte sýr, přidejte čabajku a špenátové listy, nožky žampionů nadrobno nakrájejte. Vytvořte směs, kterou použijete k plnění kloboučků, a ty po naplnění zapečte. Hotové jídlo podávejte s vařenými bramborami nebo s pečivem.

    4 z 18

    Plněné žampiony I

    Plněné žampiony I

    Podle dalšího receptu na oleji zpěňte nakrájenou cibuli, přidejte uzené a cuketu, ochuťte oblíbeným kořením. Přidejte ještě vajíčka a strouhaný sýr. Směsí naplňte žampiony, obalte je v trojobalu a poté usmažte na oleji. Hotové řízečky podávejte s bramborami.

    5 z 18

    Žampiony plněné

    Žampiony plněné

    Jako vždy nejprve oddělte nožky od kloboučků a nakrájejte je na malé kostičky. Na pánvi zpěňte cibuli, přidejte nožky, slaninu a orestujte. Dále přidejte vejce a vytvořte něco jako smaženici. Vzniklou směs použijte k plnění kloboučků, ty pak naskládejte na plech, posypejte strouhaným sýrem a zapečte.

    6 z 18

    Žampiony plněné vaječinou

    Žampiony plněné vaječinou

    Žampiony naplňte směsí na cibulce připravených houbových nožek a vajíček. Osolte a opepřete, poté obalte v oblíbeném trojobalu, na který použijete mouku, vajíčko smíchané s mlékem a strouhanku. Obalené žampiony usmažte na pánvi s rozehřátým olejem pěkně dozlatova. Řízky báječně chutnají s vařenými bramborami.

    7 z 18

    Žampiony plněné

    Žampiony plněné

    Kloboučky narovnejte rovnou na pekáč. Žampiony osmahněte na cibulce, ale tentokrát trochu jinak. Přidejte k nim na kostičky nakrájený měkký salám a strouhaný sýr, který se později při zapékání krásně rozteče a vše příjemně spojí.                                                                                                       

    8 z 18

    Plněné žampiony šunkou a sýrem

    Plněné žampiony šunkou a sýrem

    Lehce vymazaný plech vyskládejte kloboučky žampionů, spodní stranou nahoru. Do kloboučků připravte výtečnou náplň ze smetany, sýra a šunky.  Pokrm se hodí i pro sváteční chvíle, výbornou přílohou jsou vařené brambory nebo bramborová kaše.  

    9 z 18

    Plněné pečené žampiony

    Plněné pečené žampiony

    Další žampiony jsou chuťovkou, která potěší milovníky masa. Plněné jsou totiž směsí šunky, mletého masa a sýra. Aby to nebylo málo, tak jsou ještě zamotané do anglické slaniny. Jako koření se výborně hodí tymián, pokrm podávejte s bramborovou kaší nebo se zeleninovým salátem.

    11 z 18

    Zapečené plněné žampiony

    Zapečené plněné žampiony

    Mleté maso smíchejte s vajíčkem a dobře ochuťte. Směs by měla být lehce pikantní, přidejte také mletý pepř a trochu pálivé papriky. Kloboučky krátce osmahněte, pak naplňte směsí a poté ugrilujte. Těsně před dopečením posypte strouhaným sýrem.

    12 z 18

    Moje plněné žampiony

    Moje plněné žampiony

    K plnění hub je možné použít také uzené maso a uzený sýr se zelenou petrželkou. Kloboučky žampionů plňte a dávejte vždy dva k sobě naplněnou stranou. Spojte je párátkem a obalte v trojobalu. Usmažte dozlatova a podávejte s bramborami.

    13 z 18

    Žampiony plněné nivou

    Žampiony plněné nivou

    Velmi jednoduchá, ale efektní je kombinace žampionů se sýrem niva a s plátky anglické slaniny. Po naplnění žampiony narovnejte na pekáč a upečte v troubě (nebo ugrilujte) do křupava. Podávejte s bramborami a zeleninovou oblohou. Můžete doplnit např. tatarskou omáčkou pro ještě lepší chuť.

    14 z 18

    Plněné žampiony a lilek

    Plněné žampiony a lilek

    Nožičky z žampionů nakrájejte nadrobno a poduste na pánvi společně s cibulí a mletým masem. Přidejte ještě nakrájený lilek, rajčata, trochu česneku a hodně bazalky. Naplňte kloboučky hub, případně i vydlabaný lilek, a upečte v troubě dozlatova. Nezapomeňte povrch krátce před dopečením posypat strouhaným sýrem.

    15 z 18

    Plněné žampiony špenátovou nádivkou

    Plněné žampiony špenátovou nádivkou

    Špenát je velmi vděčnou a barevně zajímavou zeleninou. Nejprve ho poduste na cibulce, dobře ochuťte česnekem a pepřem, přimíchejte strouhaný sýr a můžete se pustit do plnění. Naplněné houby obalte v trojobalu a usmažte, třeba ve fritovacím hrnci. Podávejte s vařenými bramborami. 

    16 z 18

    Žampiony plněné tofu a fazolemi

    Žampiony plněné tofu a fazolemi

    Na pánvi osmahněte cibuli, přírodní tofu (neochucené) nastrouhejte a smíchejte s rozmačkanými fazolemi. Směsí naplňte žampiony a zapečte je v troubě. Podávejte s vhodnou přílohou, stačí chléb nebo uvařené brambory.

    18 z 18

    Plněné žampiony ve "veselé peřince"

    Plněné žampiony ve "veselé peřince"

    Posledním receptem z našeho výběru jsou žampiony ve veselé peřince. Masová pikantní náplň dá houbám zajímavou chuť a jídlo potěší také při slavnostních příležitostech. Uplatní se i jako rychlá večeře nebo skvělý teplý předkrm.

1/18

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky