Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tradiční česká jídla vychází ze stylu stravování našich předků. Při vaření vládla jednoduchost, rychlost a složení surovin, které si každá domácnost sama vypěstovala, vyměnila se sousedem nebo koupila na trhu.

Říká se, že jídla české kuchyně jsou vydatná a energeticky náročná. Ve starých receptech se vycházelo z dosažitelnosti a soběstačnosti potravin - hlavně na venkově. Ve skutečnosti se jídla bohatá na maso, smetanové omáčky a knedlíky, střídala s velmi skromnými a chudými pokrmy z brambor, zeleniny a chleba.

1/17

    2 z 17

    Pečený bůček a pokrmy z něho

    Pečený bůček a pokrmy z něho

    Zabijačka znamenala v minulosti zásoby masa na zimu. V současnosti je maso dostupné v jakémkoli množství, ale stejně nejvíce milujeme prorostlý šťavnatý bůček s vypečenou kůží, dušené zelí a knedlíky - houskové, bramborové, chlupaté. Pořádně mastné jídlo stále vyvolává na tvářích (nejen) mužů blažený výraz.

    3 z 17

    Ovocné kynuté knedlíky

    Ovocné kynuté knedlíky

    Sladké knedlíky jsou fenoménem české kuchyně. Připravují se nejen z kynutého, ale i z bramborového nebo tvarohového těsta. Náplní bývala švestková povidla nebo sezónní či kompotované ovoce, v současnosti je v obchodech dostatek jakéhokoliv ovoce i mimo sezónu. Knedlíky s posypkou musí "plavat" v horkém másle.

    6 z 17

    Škubánky s mákem a škubánkové smaženky

    Škubánky s mákem a škubánkové smaženky

    Škubánky jsou oblíbeným a přitom jednoduchým jídlem. Uvařené brambory zasypané moukou necháme propařit a umícháme hutné těsto, které pomocí dvou lžic tvarujeme do noků. Škubánky milujeme nejen posypané mákem a cukrem a polité máslem, ale i opečené spolu se slaninou podávané k masu a zelí.

    7 z 17

    Jitrnice s kysaným zelím a bramborem

    Jitrnice s kysaným zelím a bramborem

    Jitrnice jsou neojoblíbenější zabijačkovou pochoutkou. Tradičně se podávaly s chlebem a pokud zbyly, posloužily jako chutný oběd s bramborami a kysaným zelím. Aby nepraskly, obalíme je v mouce a opečeme na pánvi na troše sádla. Pokud přece jen prasknou, vyjmeme z nich špejle, přejmenujeme je na prejt a podáváme.

    9 z 17

    Kapr s dušenou zeleninou

    Kapr s dušenou zeleninou

    Kapr je výborná ryba, kterou mohou rybáři ulovit v našich rybnících. Pro jeho úpravu existuje mnoho staročeských i moderních receptů. Kapří maso je zdravé a lehké. Hodí se pro vaření, dušení, smažení i pečení a podává se s bramborami, kaší, zeleninou nebo s oblíbeným bramborovým salátem.

    11 z 17

    "Bramborový placky se škvarkama"

    "Bramborový placky se škvarkama"

    Bramborové placky, lokše, patenty a mnoho dalších placek pečeme po vzoru našich babiček na suché pánvi nebo jako v případě bramboráků na poctivé vrstvě sádla. Placky připravujeme z vařených nebo syrových brambor, mouky a vajec - pro lepší chuť můžeme přidat koření, škvarky, pečené maso nebo naopak povidla a mák s cukrem.

    12 z 17

    Pečená kachna plněná červeným zelím

    Pečená kachna plněná červeným zelím

    Mezi sváteční pokrmy (například na Svatého Martina) se připravovaly husy nebo kachny, které byly pro mnoho rodin výjimečným jídlem, i když je přímo chovali - byl to jejich prostředek obživy. V současnosti preferujeme domácí drůbež, kterou nejčastěji podáváme s červeným dušeným zelím a bramborovými knedlíky.

    13 z 17

    Moje koprovka

    Moje koprovka

    Koprovka je bílá smetanová omáčka z másla a mouky, zalitá smetanou a dochucená spoustou nasekaného kopru a octem. Jen málokdy se podává s masem - máme ji radši s vařenými vejci. Mezi bramborami a houskovými knedlíky máme na výběr, ale nasekaný kopr musí v omáčce bezpodmínečně být.

    14 z 17

    Brambory "na loupačku"

    Brambory "na loupačku"

    Nejčastější večeří našich předků bylo jednoduché jídlo z domácích zdrojů - brambory na lupku. Podávaly se v míse, odkud si každý mohl nabrat. Na stole nesměla chybět sůl, tvaroh s pažitkou, máslo nebo zakysaná smetana s utřeným česnekem. K zapití pokrmu posloužilo mléko nebo podmáslí.

    15 z 17

    Hrachová kaše jinak

    Hrachová kaše jinak

    Hrachová kaše byla i přes svou současnou neoblíbenost jedním z tradičních českých jídel. Podávala se přelitá škvařeným sádlem se škvarky nebo slaninou, s opečenou cibulkou, párkem nebo plátkem uzeného masa - když nebylo maso, stačilo volské oko. Lidé bývali skromní a ani v současnosti by to nemuselo být jinak.

    16 z 17

    Králík na houbách

    Králík na houbách

    Králičí maso patřilo k nejdostupnějšímu masu vůbec - na venkově se králíci chovali v každé chalupě a mnohdy byly výhradně nedělním obědem. Suché maso se připravovalo s omáčkou nebo se peklo s prorostlým bůčkem. Králíci chutnali s knedlíky, zelím, špenátem nebo houbami, které byly a jsou dostupné všem.

    17 z 17

    Domácí chléb se syrovátkou

    Domácí chléb se syrovátkou

    Chléb si každá hospodyně pekla sama a i v současné době si pečení chleba a jiného pečiva nachází opět cestu do našich kuchyní. Domácí pečivo je nesporně chutnější, vláčnější a daleko déle vydrží než to kupované. Pečení chleba byl obřad - první zakrojení prováděl hospodář a spolu se solí si na něm jako první také pochutnal.

1/17

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli