16 receptů na masopustní pokrmy: Víte, co se vaří a peče v době masopustu?
Masopust začíná 7. ledna po Třech králích a vrcholí tři dny před Popeleční středou. Je to období oslav, zabijaček, svateb, maškarních průvodů, jídla, tance a oslavování konce zimy, poté přichází 40 dní půstu.
Masopust je tradičně spojen s maškarami, zabijačkami, sladkým pečivem, smaženými moučníky, vínem a kořalkou. Oslavuje se končící zima a blížící se jaro. Vaří a peče se nejen pro rodinu, ale také pro hosty a pro maškary, které v tuto dobu obchází všechna stavení.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Recepty ve výběru
- Jitrnice
- Smetanové koblihy
- Zabíjačková polévka
- Fánky - boží milosti
- Ovar s jablkovým křenem
- Pečené buchty
- Moravský vrabec podle Receptur teplých pokrmů (tzv. normy)
- Pravé valašské frgály
- Vepřové řízky s dijonskou hořčicí
- Vdolky
- Škvarkové placky (pagáče)
- Babiččiny koláčky
- Sulc z vepřových nožek
- Trdelník - LvK
- Zabíjačkový guláš
- Slané preclíky
1/16
1/16
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Komentáře