Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoce jsou svátky klidu a míru. Pokoji vévodí třpytivý vánoční stromeček a pod ním leží dárky. Na stole se blýskají naleštěné talíře a příbory, voní vánočka a cukroví. Děti se nemohou dočkat, až začnou trhat barevný papír, aby zjistily, co jim Ježíšek přinesl.

Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás štědrodenním menu a vy si udělejte obrázek o tom, co se u nás podává na Vánoce po celý den k jídlu.

Mohlo by vás zajímat

1/16

    1 z 16

    Vánočka s rozinkami

    Vánočka s rozinkami

    Tradiční snídaní na Štědrý den je vánočka - nezáleží na tom, jestli je z těsta kynutého, tvarohového nebo ze špaldové mouky. Nezáleží ani na tom, z kolika pramenů je upletená. Je to vánoční pečivo plné rozinek a mandlí, které už při pečení naplní svou vůní celý dům. Suchá nebo namazaná máslem, s kávou nebo kakaem - těší se na ni celá rodina.

    2 z 16

    Ovesná kaše,ovoce a oříšky

    Ovesná kaše,ovoce a oříšky

    Je jen málo lidí, co si na Štědrý den odepřou vánočku. Ti, co vyznávají zdravý životní styl, si dopřejí stejně jako každé jiné ráno kaši z ovesných vloček. Protože jsou Vánoce, ozdobíme ji exotickým ovocem, oříšky a strouhanou hořkou čokoládou. Získáme vydatnou snídani a spoustu energie při čekání na zlaté prasátko.

    3 z 16

    Pohankový kuba

    Pohankový kuba

    Existuje mnoho receptů na houbového kubu. Tradičně se připravuje z krupek nebo z pohanky, sádla, cibule, sušených hub, česneku a majoránky. Někdo si dopřeje kubu s uzeným masem, ale bezmasá varianta je také velmi dobrá. Krupky a houby musíme předem namočit. Kubu můžeme připravovat v kastrole nebo ho zapéct v troubě - obě varianty jsou výborné.

    4 z 16

    Hrachová polévka se špekem

    Hrachová polévka se špekem

    Lidí, kteří nejí ryby, je mezi námi nespočet. Ke štědrovečerní večeři si mohou dopřát tradiční hrachovou polévku. Nezapomeneme večer hrách namočit. Uvařený hrách rozmixujeme, zahustíme smetanou a dochutíme lisovaným česnekem, solí a pepřem. Kdo nechce vidět zlaté prasátko, posype si polévku kostičkami osmažené anglické slaniny, zelenými bylinkami a krutonky.

    5 z 16

    Staročeská pučálka

    Staročeská pučálka

    Základem staročeské pučálky je předem naklíčený hrách, cibule osmažená na sádle, česnek, sůl a pepř. Pučálku podáváme na Štědrý den místo houbového kuby, ale oblíbená je po celý rok, pokud k ní přidáme plátky osmažené slaniny nebo uzeného masa. S hrachem na pánvi zacházíme velmi opatrně, abychom nepolámali klíčky.

    6 z 16

    Tradiční vánoční cukroví

    Tradiční vánoční cukroví

    Vánoční cukroví je nedílnou součástí Vánoc. Připravuje se po celou adventní dobu a je vizitkou každé hospodyňky. Drobné kousky krásného cukroví ozdobí sváteční stůl a naplní celý domov vanilkovou, oříškovou a čokoládovou vůní. Nezáleží na tom, kolik druhů cukroví je na stole - rozhodující je, že jsme ho připravili s láskou k rodině a vánočním tradicím.

    10 z 16

    Bramborovo - zeleninový salát

    Bramborovo - zeleninový salát

    Vánoční bramborový salát se podává v drtivé většině domácností. Mnohdy se jeho přípravy ujmou muži a salát je pak důvodem dohadů o správném složení nejen mezi rodinami, ale i přáteli. Nikdo však nemůže určit, který salát je nejlepší, protože chutná hlavně tomu, kdo ho vyrobil. Štědrovečerní večeře s oblíbeným salátem je o Vánocích ta nejočekávanější událost roku.

    12 z 16

    Krůtí řízky

    Krůtí řízky

    Kromě kapra a klobásy nesmí leckde na stole chybět smažené řízky. Připravují se z kuřecích a krůtích stehen a prsou, vepřové krkovice a kýty. Netradiční jsou řízky z telecího masa, ze zvěřiny a zeleninové řízky pro vegetariány. Spolu s polévkou, bramborovým salátem a smaženým kaprem tvoří řízky klasické menu na Štědrý den.

    13 z 16

    Kapr na černo

    Kapr na černo

    Milovaný i nenáviděný je kapr na černo, klasika českých vánoc. Hustá černá omáčka ze zkaramelizované cibule, kořenové zeleniny, povidel a koření, dochucená mandlemi, ořechy, rozinkami a sušenými švestkami se strouhaným perníkem se podává s vařeným kapřím masem. U starší generace jde o velmi oblíbené vánoční jídlo, které nesmí na stole chybět.

    14 z 16

    Snadný štrúdl

    Snadný štrúdl

    V některých rodinách se spolu s cukrovím podává vánoční jablečný štrúdl, plný rozinek a oříšků. Je to lehčí varianta odpoledního pohoštění ke kávě a voňavý dezert po štědrovečerní večeři. Štrúdl z medového nebo perníkového těsta (sakrajda) v minulosti nahrazoval drahé cukroví, plné cukru. Připravíme ho z jednoduchého těsta, které nám nezabere více času, než je potřeba.

1/16

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky