Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové placky jsou kulaté ploché tvary, jejichž základem jsou brambory - vařené ve slupce, syrové, zbylé od oběda, ve formě bramborové kaše nebo škubánků. Přidáním mouky a dalších ingrediencí připravíme placky mnoha chutí.

Placky patřily od nepaměti mezi tradiční pokrmy, protože obsahovaly brambory, které byly levnou a dostupnou surovinou. Naše babičky do nich uměly zapracovat vše, co bylo v kuchyni a vytvořit tak plnohodnotné jídlo pro celou rodinu. 

1/20

    1 z 20

    Bramborové placky zase jinak

    Bramborové placky zase jinak

    Placky připravíme ze zbylé bramborové kaše, kterou už ohřátou nikdo nechce a je škoda ji vyhodit. Z kaše, mouky a vajec můžeme vykouzlit večeři pro celou rodinu. Pokud přidáme smaženou slaninku, zelené bylinky nebo sýr, budou děti i manžel stát u pánve a čekat, až bude další várka hotová, aby si ji rozebrali.

    4 z 20

    Babiččiny bramborové placky

    Babiččiny bramborové placky

    Tenké bramborové placky, plné tmavých skvrnek, pečené na plotně nebo na suché pánvi, patří k pokladům staročeské kuchyně. Těsto připravíme ze strouhaných vařených brambor, polohrubé mouky, vejce a soli. Po upečení se mažou rozpuštěným sádlem a kladou na sebe, aby se hezky promastily

    5 z 20

    Bramborové placky z tvarůžků

    Bramborové placky z tvarůžků

    Tvarůžkové placky jsou výrazné chuti a vůně. Připravují se ze strouhaných vařených brambor, tvarohu, tvarůžků, krupice, soli a vejce. Smažíme je na pánvi a podáváme se zeleninou. Pokud zbyde v ledničce kousek slaniny nebo uzeného masa, můžeme je do těsta přidat a tím placky vylepšit.

    7 z 20

    Klasický bramborák

    Klasický bramborák

    Klasické bramboráky ze syrových brambor, mouky, vejce, česneku a koření jsou nejoblíbenějším jídlem z brambor hlavně pro muže. Mastné a křupavé placky, pečené na sádle, ale miluje snad každý z nás. V kombinaci se starou dobrou bramboračkou jde o vynikající chalupářský oběd nebo večeři.

    8 z 20

    Bramborové placky se sýrem

    Bramborové placky se sýrem

    Placky se sýrem jsou jednou z báječných variací na bramborové placky. Vařené brambory smícháme se strouhaným sýrem nebo se směsí sýrů, moukou, vejcem a solí. Mokrýma rukama tvoříme placky, které obalíme v hrubé mouce a smažíme na tuku. Podáváme se zeleninovým salátem nebo čerstvou zeleninou.

    9 z 20

    Bramborové placky

    Bramborové placky

    Placky z nahrubo strouhaných brambor jsou výbornou alternativou ke kupovaným chipsům a brambůrkům. Syrové strouhané brambory rozprostřeme na pánev do velké placky nebo do malých placiček a opečeme do červena. Otočíme je, osolíme a dosmažíme. Necháme okapat na ubrousku.

    10 z 20

    Indické placky ze sladkých brambor

    Indické placky ze sladkých brambor

    Placky ze sladkých brambor, batátů, jsou pro lidi, kteří jsou přesvědčeni o tom, že batáty jsou plnohodnotné brambory. Tyto placky sice patří do orientální kuchyně, ale pro svou jednoduchost a snadnou dostupnost batátů se připravují i u nás. Placky se podávají k dušenému masu nebo zelenině.

    11 z 20

    Bramborové pagáčky

    Bramborové pagáčky

    Placky z kynutého těsta a škvarků se dají považovat za obdobu škvarkových pagáčků. Připravují se ze strouhaných vařených brambor, mletých škvarků, mouky, kvásku, vejce, soli a koření. Vznikne tužší těsto, které rozválíme na plát a z něj vykrajujeme kolečka, která pečeme v troubě nebo smažíme na oleji.

    12 z 20

    Staročeské bramborové placky s jablky

    Staročeské bramborové placky s jablky

    Placky z brambor a jablek skvěle nahradí vydatnou svačinku nebo večeři. Zbylé moučnaté brambory zpracujeme s moukou a vejcem do tvárného těsta, které naplníme pokrájenými jablíčky, posypeme cukrem a skořicí, přikryjeme druhou plackou a kraje pevně stiskneme. Smažíme do červena a na talíři sypeme cukrem.

    13 z 20

    Bramborové placky se sušenými houbami

    Bramborové placky se sušenými houbami

    Placky s houbami jsou levným pokrmem, které připravíme z vařených brambor ve slupce, mouky, namočených sušených hub, vejce a koření. Malé kostičky orestované slaninky a cibule jídlo jen vylepší. Placky, opečené na sádle nebo na oleji, podáváme se zeleninou nebo jako přílohu k bramborové polévce.

    16 z 20

    Plněné lokše

    Plněné lokše

    Staročeské lokše jsou známé namazané povidly a sypané mákem, ale také jako příloha k tučné drůbeži (husa, kachna), nebo jako placky, plněné masem a zeleninou. Připravují se z vařených strouhaných brambor, polohrubé mouky a soli. Oddělíme kousky, které rozválíme na tenké placky, které smažíme na téměř suché pánvi.

    18 z 20

    Bramborové placky s tvarohem

    Bramborové placky s tvarohem

    Placky s tvarohem jsou vláčné a proto je mají rády i děti. Můžeme je připravit naslano spolu s uzenou slaninou a cibulkou, ale i nasladko, posypané skořicí a cukrem nebo mletým mákem. Naše babičky mazaly placky marmeládou a sypaly tvrdým tvarohem. Takové placky jim mizely přímo pod rukama.

    19 z 20

    Bramborové placičky

    Bramborové placičky

    Placičky se salámem můžeme podávat například k večeři. Jsou vydatným pokrmem pro dospělé i pro děti. Do těsta ze strouhaných vařených brambor přimícháme na kostičky pokrájený salám, okapaný sterilovaný hrášek a kukuřici, hrubou mouku s vejcem a sůl. Tvoříme silnější placky, které opékáme na tuku do červena.

    20 z 20

    Rychlé bramborové placky nebo škubánky

    Rychlé bramborové placky nebo škubánky

    Placky ze škubánkového těsta připravíme většinou v případě, že škubánky zbydou. Zpracujeme je s vejcem a hrubou moukou, solí a zelenými bylinkami. Tvoříme placky, které obalíme moukou a smažíme do červena na tuku. Přestože manžel nemá rád škubánky, tyto placičky si určitě zamiluje.

1/20

 

Komentáře

Další tipy a triky