Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Konec léta je obdobím hojnosti, kdy zahrádky překypují čerstvým ovocem i zeleninou. Co ale dělat, když se vám doma nahromadí více úrody, než zvládnete spotřebovat? Připravili jsme pro vás praktické recepty, jak vše efektivně zpracovat.

Když se po měsících péče o zahradu dočkáte bohaté sklizně, může vás překvapit, kolik jí najednou máte. Naštěstí existuje celá řada způsobů, jak zeleninu s ovocem uchovat na později a zároveň si zachovat její výživové hodnoty i báječnou chuť. Ať už preferujete zavařování, zamrazování nebo sušení, každý způsob má své výhody a specifika, která se hodí pro různé druhy zeleniny či ovoce. 

1/15

    1 z 15

    Cuketová topinková směs

    Cuketová topinková směs Video

    Pokud máte bohatou úrodu cuket, určitě stojí za to část z nich připravit na zimní zásoby. Skvělou variantou je vytvořit z nich tuto topinkovou směs. Tu můžete podávat k večeři, ideálně s klobáskou, případně ji naplnit do sklenic a uchovat pro pozdější použití.

    2 z 15

    Zeleninové lečo ze zahrádky

    Zeleninové lečo ze zahrádky

    Lečo je chutný pokrm snadný na přípravu, ideální jako rychlý oběd či večeře. Pokud máte k dispozici čerstvou zeleninu ze zahrádky, využijte ji k přípravě této směsi. Následně postačí přidat vejce nebo uzeninu a máte hotové výborné jídlo, které vás zahřeje a potěší svou chutí.

    5 z 15

    Mrkvová čalamáda pod maso

    Mrkvová čalamáda pod maso

    Mrkvová čalamáda je osvěžující a lahodná příloha, která skvěle doplní maso nebo jiné hlavní chody. Díky tomuto jednoduchému receptu využijete nadbytek mrkve a vytvoříte tak chutnou čalamádu, kterou si můžete dopřát po celý rok. Uchováte si tak kousek léta i na zimu.

    6 z 15

    Brusinky z rybízu

    Brusinky z rybízu Video

    Kdo neochutnal, neuvěří, že rybízové brusinky chutnají naprosto báječně. Z vcelku snadno dostupného rybízu si tak budete schopni připravit brusinky ke svíčkové nebo švédským masovým kuličkám. Máte-li na zahrádce rybíz, rozhodně musíte tento recept vyzkoušet.

    7 z 15

    Uncle Bens omáčka

    Uncle Bens omáčka

    Čalamáda Uncle Bens je vyrobená z cuket a paprik, které v tomto období hojně dozrávají. Díky sterilování vydrží i několik měsíců a tak bude po ruce vždy, když bude potřeba. Ideální k přípravě rychlého jídla, které čas od času potřebujeme umět uvařit všichni.

    8 z 15

    Pečená rajčata ve vlastní šťávě

    Pečená rajčata ve vlastní šťávě Video

    Receptů na zpracování rajčat není nikdy dost, proto si uložte i tento, podle kterého si snadno připravíte pečená rajčata. Ta poté stačí jen dochutit oblíbenými bylinkami, zejména pak tymiánem, česnekem, balzamikem a třtinovým cukrem. Rajčata pečeme 2 až 3 hodiny ve středně vyhřáté troubě.

    9 z 15

    Hruškový med

    Hruškový med

    Netradiční, avšak geniální způsob, jak zpracovat sladké máslovky, nabízí tento recept. Hruškový med je opravdu sladký, proto se báječně hodí k ochucení jogurtů, ovesných kaší, ale také k doslazení čaje. Říz medu dodá lžíce zázvorové šťávy, která ovšem není nezbytně nutná.

    10 z 15

    Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)

    Švestková BBQ omáčka (i ke sterilování)

    Pokud máte velkou úrodu švestek a už jste z nich připravili povidla, kompoty, uložili je do mrazáku i usušili, pak také vyzkoušejte výrobu barbecue omáčky. Je lehce pikantní a skvěle chutná s grilovaným masem, dá se však použít i do marinády. Přebytky snadno zavaříte na později.

    11 z 15

    Polévková zelenina na zimu

    Polévková zelenina na zimu

    V chladném počasí nejlépe zahřeje a podpoří imunitu talíř horké polévky. Tu je dobré doplnit o zeleninu a máte-li připravenou tu z vlastní úrody, nebude o potřebné vitamíny nouze. Polévkovou zeleninu je možné zamrazit nebo zavařit a používat podle potřeby.

    12 z 15

    Jablkové čatní

    Jablkové čatní

    Máte rádi výrazné chutě? Pak pro vás bude čatní podle tohoto receptu to pravé. Kromě jablek obsahuje také česnek, kari, chilli a další. Díky tomu se báječně hodí ke grilovanému nebo pečenému masu. Při výrobě se rovnou steriluje, a tak vydrží opravdu dlouho.

    13 z 15

    Hořčice z cukety

    Hořčice z cukety

    Pokud si pěstujete vlastní cukety, jistě jednou nastane ta chvíle, kdy už nebudete vědět, jak další a další plody zpracovat. V ten moment přijde vhod recept na hořčici, vyrobenou právě z cukety. Hořčici lze podávat k uzenině stejně jako tu klasickou, ale můžete s ní například i dochutit masovou šťávu.

    14 z 15

    Kvašáky II

    Kvašáky II Video

    Jak zpracovat přerostlé nakládačky? Zužitkujte je do kvašáků. Ty jsou oblíbenou pochoutkou pozdního léta. Voní po kopru i křenu a jejich příprava je velmi snadná. Hotové budou do 10 dnů, snědené však daleko dřív. Kdo jednou ochutnal, jistě nám dá za pravdu.

1/15

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli