Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Obyčejná, a levná jídla vařily naše babičky nejraději. Používaly do nich často brambory, jablka a další snadno dostupné suroviny. Na která jídla z dětství vzpomínáte nejraději? Máme pro vás výběr jednoduchých sladkých a slaných jídel, která si můžete uvařit, aniž byste příliš zatížili svou peněženku.

Brambory bývaly snadno dostupné a vždy po ruce, z nich se pak dalo vytvořit mnoho chutných jídel. Používaly se také do těst, bramborové knedlíky chutnají báječně a jejich příprava není až tak složitá. Máme pro vás 30 receptů, u kterých si můžete trochu zavzpomínat. Budeme rádi, když nám napíšete, co se často vařilo u vás doma a trochu náš výčet doplníte. 

1/30

    3 z 30

    Šťouchané brambory

    Šťouchané brambory Video

    Znáte ještě něco jednoduššího než šťouchané brambory? Výborně chutnají s osmaženou cibulkou a hrnkem mléka nebo kefíru, nic dalšího není potřeba, ale kdo chce, přidá třeba opečenou uzeninu. I jednoduchá jídla chutnají moc dobře.

    4 z 30

    Bramborové halušky

    Bramborové halušky Video

    Bramborové halušky pochází ze slovenské kuchyně, ale i v té naší zdomácněly. Doplnit je můžeme brynzou a opečenou slaninou, ale leckdo dá přednost kysanému zelí a kousku uzeného masa.

    5 z 30

    Pečené brambory v troubě

    Pečené brambory v troubě Video

    Brambory pečené v troubě, zvláště ty z vlastní zahrady, jsou na přípravu jednoduché, ale chutné. Můžeme je po libosti doplnit bylinkami, kořením a česnekem. Pokud je pečeme nasucho, ozdobíme je při podávání kouskem másla nebo česnekovým dresinkem.

    6 z 30

    Hrachová kaše s cibulkou

    Hrachová kaše s cibulkou Video

    Hrachová kaše je vydatné jídlo, které stačí doplnit kopečkem kysaného zelí nebo sterilovanou okurkou. Když je ozdobíme osmaženou cibulkou, bude jejich chuť dokonalá. Kdo chce, přidá ještě osmaženou uzeninu, není to však potřeba.

    7 z 30

    Dušená mrkev

    Dušená mrkev Video

    Mrkev je zeleninou našeho dětství, její nasládlá chuť je velmi příjemná. Chutná nám v polévkách i v salátech. Jednoduchým jídlem je dušená mrkev, kterou můžeme podávat se šťouchanými bramborami. Kdo chce, přidá ještě kousek masa.

    9 z 30

    Koprová omáčka

    Koprová omáčka Video

    Nejen koprová polévka, ale také koprová omáčka si získala naše srdce. Na toto jednoduché jídlo využijeme mražený nebo sušený kopr, naše babičky používaly často kopr naložený v octovém nálevu. K omáčce se hodí knedlíky i brambory, přidáme ještě vařená vajíčka nebo plátek masa.

    10 z 30

    Květákový mozeček

    Květákový mozeček Video

    Květákový mozeček je retro pochoutkou, která je rychle hotová a příjemně zasytí. Na cibulce připravený květák, který jsme předem uvařili do poloměkka, ještě doplníme vejci a ta necháme srazit. Podáváme s bramborami nebo s chlebem.

    11 z 30

    Sedlácká bída

    Sedlácká bída Video

    Základem sedlácké bídy jsou brambory a těstoviny, na doplnění je přidáno kysané zelí a nechybí ani kousek uzeniny. Toto jídlo je příkladem, jak zužitkovat různé zbytky a ještě si báječně pochutnat.

    12 z 30

    Těstovinový salát

    Těstovinový salát Video

    Těstoviny jsou poměrně levné, navíc se snadno připravují a dají se kombinovat s různými surovinami podle chuti strávníků. Jednou z výborných možností jsou těstoviny připravené jako salát. Přidejte k nim zeleninu, šunku a chutnou zálivku nebo dresink, základem může být majonéza nebo zakysaná smetana, ale stačí použít jogurt.

    13 z 30

    Kuře na paprice (i pro začátečníky)

    Kuře na paprice (i pro začátečníky) Video

    Kuře na paprice je oblíbeným jídlem dětí i dospělých. Výborná smetanová omáčka moc dobře chutná s knedlíky i s těstovinami. Uvaříme jí rovnou pořádnou dávku, ať zůstane něco i na další den. Tato omáčka jednoznačně patří mezi naše klasické a nejmilejší pokrmy.

    17 z 30

    Čočka na kyselo

    Čočka na kyselo Video

    Čočka, stejně jako další luštěniny, vyniká vysokou výživnou hodnotou, proto výborně vyhovuje všem, kdo si přejí doplnit důležité živiny. Bonusem je nízká cena, což platí nejen pro čočku, ale také pro hrách a cizrnu. Při plánování jídelníčku bychom na ně neměli zapomínat.

    18 z 30

    Knedlík s vajíčkem

    Knedlík s vajíčkem Video

    Možná vám zůstal knedlík od předchozího dne. Pokud přemýšlíte nad tím, co opravdu rychlého a levného uvařit, knedlíky s vajíčkem budou skvělým a také chutným řešením. Opět se bude hodit sterilovaná okurka.

    19 z 30

    Houbová smaženice

    Houbová smaženice Video

    Houby jsou lesním pokladem a ten, kdo se v nich vyzná, může báječně obohatit rodinný jídelníček. Sušené houby je možné mít po ruce po celý rok a po libosti je používat. Ovšem nejlepší jsou čerstvé lesní houby, příkladem využití  je báječná houbová smaženice, kterou podáváme s chlebem.

    21 z 30

    Kapusta od babičky

    Kapusta od babičky Video

    Hlávková kapusta byla oblíbeným jídlem našich babiček, těžko říct jestli i dědečků. Každopádně ji babičky uměly výtečně ochutit. Česnek a trochu pepře jí daly tu nejlepší chuť. Ke kapustě se dobře hodí vařené brambory a kdo chce, přidá ještě opečenou uzeninu nebo jen osmaženou cibulku.

    22 z 30

    Bramborové šišky

    Bramborové šišky Video

    Válečky z bramborového těsta, posypané cukrem a mákem, udělají radost dětem i dospělým. Také vzpomínáte, jaká to byla dobrota? Máme pro vás recept, který si nejspíš budete chtít uložit zase na příště. 

    23 z 30

    Kynuté jahodové knedlíky

    Kynuté jahodové knedlíky Video

    Kynuté knedlíky s ovocem prostě milujeme. Plnit se mohou ovocem čerstvým i mraženým, případně kompotovaným. Skvěle chutnají posypané tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem. Ale na posypání stačí i trochu skořice nebo granka či osmažené strouhanky.

    24 z 30

    Palačinky s džemem

    Palačinky s džemem Video

    Palačinky jsou další sladkou dobrotou, kterou snad každý ocení. Pokud jich připravujeme větší množství, zaberou více času. Výborným pomocníkem dnešních hospodyněk je elektrický palačinkovač. S ním jde práce mnohem rychleji a bez zbytečného nepořádku.

    25 z 30

    Rýžový nákyp

    Rýžový nákyp Video

    Rýžový nákyp je jednoduché jídlo, ceněné především mezi dětmi. Připravuje se z předem uvařené rýže, která se doplní nakrájenými nebo nastrouhanými jablky či dalším ovocem. Kdo chce, může nákyp na talíři ještě pokapat domácím sirupem.

    26 z 30

    Jablková žemlovka

    Jablková žemlovka Video

    Ze zbylých rohlíků upečeme jedno z milovaných sladkých jídel našeho dětství, žemlovku nebo také zemlbábu. Spotřebujeme do ní jablka z vlastní úrody, na žemlovku jich není potřeba mnoho. Žemlovka krásně voní skořicí a její přípravu zvládnou i začátečníci.

    28 z 30

    Mléčná rýže, sladká

    Mléčná rýže, sladká Video

    Jednoduchá rýžová kaše se na jazyku jen rozplývá, chutná báječně a po libosti ji můžeme při podávání dozdobit. Kdo chce, přidá trochu skořice nebo kakaa, kaši si přisladí a také omastí, babičky dětem tuto dobrotu mastily rozpuštěným máslem.

    29 z 30

    Krupicová kaše

    Krupicová kaše Video

    Krupicová kaše se také nazývá "pohádkou mládí", dnes ji vytlačily různé ovesné a další kašičky, přesto i na tuto dobrotu máme čas od času chuť. Kdysi bývala častou večeří, děti si ji po libosti posypaly kakaem, skořicí nebo grankem. Někdo ji zamíchal, jiný ji měl raději nezamíchanou.

    30 z 30

    Tažený štrúdl

    Tažený štrúdl Video

    Štrúdl z jablek a celkově jablečné moučníky bývaly častým moučníkem za časů našich babiček. Dnes je širší sortiment dostupného ovoce, ale jablka jsou přece jen stále nejdostupnější, mnozí z nás mohou využívat úrodu z vlastní zahrady.

1/30

Komentáře

Další tipy a triky