Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Mrkev se objevuje na našem stole velmi často, a to jak v polévkách i omáčkách, jídlech pečených v troubě, dokonce i v salátech a moučnících. Její sytě oranžová barva přitahuje pozornost a zvyšuje atraktivitu jídel. Použití je velmi snadné - do našeho výběru jsme zařadili jednoduchá jídla, která patří ke stálicím našich jídelníčků.

Mrkev si získala čestné místo mezi vší zeleninou, která se nachází na našich stolech. Pěstování mrkve bez problémů zvládneme i v chladnějším prostředí, jednoduché je také její skladování a zařazení do jídelníčku. Její příjemně sladká chuť nám chutná, rádi ji mají nejen dospělí, ale také děti. Hodí se k využití zasyrova i po tepelné úpravě.

1/15

    1 z 15

    Dušená mrkev

    Dušená mrkev Video

    Dušená mrkev se báječně hodí ke šťouchaným bramborám, vaječné omeletě i k masu. Připravit si ji můžete kdykoliv, protože mrkev je běžně dostupná po celý rok. Na kostky nakrájenou mrkev poduste pod pokličkou na másle, zaprašte moukou a ochuťte citrónovou šťávou a cukrem. Pokud mrkev ještě doplníte zeleným hráškem bude to náramná dobrota.

    2 z 15

    Dušená mrkev

    Dušená mrkev Video

    Na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nahrubo nastrouhanou mrkev a pod pokličkou duste. Pak ještě zahustěte světlou jíškou z oleje a hladké mouky. Dochuťte a podávejte s dušeným masem nebo s vajíčkem. Jedná se o velmi jednoduché a poměrně levné jídlo, zvlášť pokud zvolíte místo masa jen vejce.

    3 z 15

    Vepřové maso na mrkvi

    Vepřové maso na mrkvi Video

    Na orestovanou cibulku přidejte nakrájené maso, opepřete a duste do změknutí. Poté ještě přisypte mrkev nakrájenou na kolečka a zahustěte máslovou jíškou. Výbornou přílohou jsou vařené brambory. Pokrm ještě můžete dozdobit nakrájenou cibulovou natí.

    5 z 15

    Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu

    Mrkev pečená v tymiánovém jogurtu Video

    Očištěnou mrkev nakrájejte na hranolky nebo šikmá kolečka. Jogurt smíchejte s česnekem, tymiánem a dalšími surovinami. Mrkev promíchejte s ochuceným jogurtem a dejte na plech s pečicím papírem. Vložte do vyhřáté trouby a po chvíli promíchejte. Upečte do změknutí mrkve, její povrch bude krásně zlatavý.

    6 z 15

    Mrkev dušená s hráškem

    Mrkev dušená s hráškem

    Nakrájenou mrkev duste v malém množství vařící slané vody společně s nakrájenou cibulí. Přidejte ještě hrášek, máslo, cukr a zahřívejte až do změknutí. Při podávání posypte jemně nakrájenou zelenou petrželkou. Výborně chutná k bramborám, můžete přidat i dušené maso.

    8 z 15

    Pečená bylinková mrkev

    Pečená bylinková mrkev Video

    Mrkev nakrájejte na efektní šikmé plátky a promíchejte ji s aromatickým olivovým olejem, do kterého jste předem naložili bylinky a česnek. Mrkev dejte na rozpálenou pánev a za průběžného prohazování opékejte. Po orestování ji přendejte do zapékací mísy a s česnekem ještě dopečte. Podávejte samotné nebo jako přílohu k minutkám.

    9 z 15

    Pečená mrkev

    Pečená mrkev

    Česnek a mrkev tvoří překvapivě výtečnou kombinaci. K celé mrkvi na pekáčku dejte neloupané stroužky česneku a polijte vše máslem, rozpuštěným v hrnci a doplněným trochou medu. Po upečení lehce zastříkněte balzamikovým krémem. Stejným způsobem můžete připravit i další kořenovou zeleninu - petržel nebo pastiňák.

    10 z 15

    Kedlubny s mrkví a hráškem na česneku

    Kedlubny s mrkví a hráškem na česneku

    Cibuli a česnek dejte na rozpuštěné máslo, po chvíli přidejte nakrájenou mrkev a kedlubnu, přisypte také mražený hrášek. Doplňte koření a jakmile bude zelenina poloměkká, přilijte ještě smetanu, do které jste vmíchali hladkou mouku. Hotový pokrm podávejte s vařenými bramborami, chutná báječně.

    12 z 15

    Hovězí ragů s mrkví

    Hovězí ragů s mrkví

    Hovězí maso nakrájejte, prosypte kořením a pokapejte olejem. Nechte odležet v chladu do druhého dne. Další den orestujte a nechte dusit, poté přidejte nakrájenou mrkev. Podávejte nejlépe s vařenými těstovinami. Pokrm ozdobte syrovou a krásně barevnou zeleninou, výborně se k němu hodí rajčata, pórek, okurky a papriky.

    13 z 15

    Zadělávaná mrkev

    Zadělávaná mrkev

    Zadělávaná mrkev podle tohoto receptu má velmi příjemnou chuť, je sladká a zároveň akorát kyselá. Na másle nechte zpěnit cibuli, přidejte nakrájenou mrkev, zasypte sladkou paprikou a duste do změknutí. Zahustěte moukou, kterou jste rozmíchali v mléce. Přidejte na nudličky nakrájené kyselé okurky a dochuťte. Podávejte s bramborami nebo s rýží.

    15 z 15

    Krůtí kousky s mrkví a žampiony

    Krůtí kousky s mrkví a žampiony

    Recept vás naučí jednoduché jídlo z krůtího masa, které je doplněné zeleninou. Kromě cibule a pórku budete potřebovat ještě mrkev a také žampióny. Pokrm dobře ochuťte, bude se vám k tomu hodit hořčice a sójová omáčka, pepř a libeček. Podávejte s rýží nebo s těstovinami. Chutné budou i bramborové hranolky.

1/15

Komentáře