Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zákusky jsou malé cukrárenské výrobky, které se připravují každý zvlášť nebo se pečou a zdobí jako celek a pak krájí na řezy. Některé zákusky jsou jednoduché, jiné mají složitou přípravu, ale všechny báječně chutnají.

Zákusky byly v minulosti doménou cukráren, zatímco doma se více připravovaly bábovky, buchty a koláče. Kvůli náročné přípravě a nedostupnosti některých surovin bylo vhodnější zajít si do cukrárny a dopřát si zákusek jen vzácně. Současná sladká kuchyně disponuje velkým množstvím receptů na zákusky, které vypadají luxusně i v domácím provedení. S některými z nich vás seznámíme.

1/20

    1 z 20

    Fantazie řezy

    Fantazie řezy

    Krémové řezy patří k nejčastěji připravovaným zákuskům. Jejich základem je tenký piškotový plát, marmeláda, vysoká vrstva krému, šlehačka a ozdoby z čokolády nebo ovoce. Po ozdobení krájíme plát na řezy, které servírujeme samostatně, aby vynikla mozaika uvnitř zákusku.

    2 z 20

    Likérové špičky 2

    Likérové špičky 2

    Likérová špička patří mezi retro zákusky, můžeme si je však připravit i doma, pokud vlastníme speciální nástavec na tvorbu špiček. Tělo zákusku tvoří kakaový krém s čepičkou, který je plněný vaječným koňakem a postavený na bufleru - celý zákusek se pak polévá čokoládou nebo se do ní namočí.

    3 z 20

    Větrníky - habáni

    Větrníky - habáni

    Dalším zákuskem, který vždy byl v nabídce každé cukrárny, je větrník s karamelovou polevou. Připravuje se z odpalovaného těsta, vanilkového krému, karamelové šlehačky a polevy. Větrníky jsou chloubou každé kuchařky, protože jejich příprava není nic jednoduchého - nicméně ta báječná chuť za to jistě stojí.

    4 z 20

    Roláda v roládě

    Roláda v roládě

    Klasické rolády byly také velice oblíbené, i když jsou celkem jednoduché na přípravu. Piškotový plát těsta potřeme krémem či šlehačkou, ale v případě časové nouze jen marmeládou. Povrch moučníku můžeme ozdobit jako dort, ale také jen poprášit cukrem, stále to bude výborný zákusek .

    5 z 20

    Jahodové orgie

    Jahodové orgie

    Oblíbené řezy můžeme připravit v pečené i nepečené formě. Použijeme piškotový plát nebo rozdrcené sušenky s máslem, na které nalijeme smetanovou směs se želatinou. Po ztuhnutí ozdobíme ovocným želatinovým přelivem. Luxusní vzhled zákusku zajistíme kopečkem šlehačky a kousky ovoce či čokolády.

    6 z 20

    Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení

    Domácí laskonky aneb: Křehké bílkové pokušení Video

    Křehké laskonky mizely z pultu cukráren jako první - ale to i ze stolu u nás doma. Zákusky z bílků a cukru, zahuštěné mletými oříšky či kokosem, chutnají s vanilkovým, oříškovým nebo karamelovým krémem úplně stejně, jako ty z našeho dětství. Uplatní se nejen jako sladkost ke kávě, ale i jako vynikající vánoční cukroví.

    8 z 20

    Indiánci :-)

    Indiánci :-)

    Když se řekne indián, nemusí to být náčelník Apačů, ale také oblíbený zákusek z ušlehaného sněhu z bílků, sedící na kulatém piškotu a politý čokoládou nebo žlutou či růžovou polevou. Bílkový sníh je ochucený citrónovou šťávou nebo jahodovým sirupem. Kdo by nemiloval lehké křupnutí polevy a plnou pusu krému?

    9 z 20

    Pařížské rohlíčky s pařížskou šlehačkou

    Pařížské rohlíčky s pařížskou šlehačkou

    Báječné rohlíčky se skládají z ořechového korpusu a jemného krému, který se na korpusy stříkají ze sáčku s ozdobně řezanou špičkou. Rohlíčky se pak namočí do čokolády. Někdy se jim říká "jádrové", protože mají v základu ořechová jádra. Kombinace křehkého těsta a nadýchaného krému je skvělou pochoutkou.

    10 z 20

    Mini Pavlova

    Mini Pavlova

    Křupavý nadýchaný zákusek z bílkového sněhu, ozdobený šlehačkovou čepicí a kousky čerstvého ovoce - to je minipavlova. Zákusek je typicky letní, lehký a křehoučký, takže nezatěžuje organismus. Velká pusinka se může také plnit čokoládovým krémem a její spodek máčet v rozpuštěné čokoládě.

    12 z 20

    Míša řezy s malinovým bonbonem

    Míša řezy s malinovým bonbonem

    Míša řezy patří mezi čokoládové dezerty, které jsou plněny lehkým tvarohovým krémem - proto jsou vhodné i pro děti. Kontrast mezi oběma vrstvami je nádhernou mozaikou. A co teprve, když je polijeme čokoládovou polevou. Takové dobrotě nemůže nikdo odolat. 

    13 z 20

    Mini košíčky s ovocem

    Mini košíčky s ovocem

    Když se řekne košíček, každý hned ví, o čem je řeč. Korpus připravíme z křehkého těsta, naplníme troškou marmelády a kopečkem vanilkového krému. Na krém klademe kousky barevného ovoce a celý zákusek polijeme želatinou - ovoce tak neztratí barvu a zůstane jako čerstvé.

    14 z 20

    Medovník....

    Medovník....

    Medovník je složený z plátů medového těsta, spojených jemným karamelovým krémem. Je velice sytý, ale patří mezi oblíbené zákusky i mezi muži, kteří tvrdí, že sladké nemusí. Povrch dortu je pomazaný krémem a posypaný směsí rozemletých ořechů a drobečků z upečených zbytků těsta. 

    15 z 20

    Ty nejlepší věnečky

    Ty nejlepší věnečky

    Věnečky z odpalovaného těsta plníme žloutkovým krémem a poléváme cukrovou polevou. Kdo se přípravy žloutkového krému bojí, může věnečky naplnit vanilkovým krémem s rumem. Kdo nemusí sladkou polevu, může zákusky jen poprášit cukrem - sní se v jakékoliv podobě.

    16 z 20

    Tartaletky s nutellou

    Tartaletky s nutellou

    Tartaletky jsou kulaté koláčky z křehkého těsta pečené ve formičkách s rovným nebo vroubkovaným okrajem. Upečené korpusy plníme různými krémy a zdobíme jako malé dortíky - krémem, šlehačkou, ovocem, čokoládovými hoblinkami, sekanými oříšky a také zelenými lístečky meduňky.

    17 z 20

    Rakvičky bez mouky

    Rakvičky bez mouky

    Oblíbené rakvičky se připravují z ušlehaných žloutků s cukrem, které se naplní do formiček typického tvaru. Po usušení v troubě se vyklopí a zdobí šlehačkou. Pro tyto zákusky je typická křehkost, která způsobí, že nám exploduje v ústech - je to vlastnost, která nikomu nevadí, protože chuť rakviček je skvělá.

    18 z 20

    Žloutkové řezy I.

    Žloutkové řezy I.

    Žloutkové řezy se vyznačují jednoduchou přípravou - používá se totiž koupené listové těsto, které se rozválí do dvou plátů a upečou každý zvlášť. Po vychladnutí se na jeden plát natře vanilkový krém nebo oblíbený vanilkový pudink, přiklopí druhým plátem a zatíží. Řezům sluší čokoládová nebo fondánová poleva

    19 z 20

    Cupcake s lemon curd

    Cupcake s lemon curd

    Cupcakes jsou americké dortíčky, které se pečou v papírových košíčcích. Jeden dortík je porce pro jednoho člověka. Korpus můžeme po vyjmutí středu plnit krémem nebo marmeládou a zdobit jako každý jiný dort, jen miniaturní. Čím více ozdobený, tím hůře se sloupává papírový obal - proto s tím musíme předem počítat.

    20 z 20

    Kávové koule

    Kávové koule

    Zákuskové koule se připravují ze zbytků po pečení. Nejedná se klasické truffles, ale o velké koule z rozdrobených piškotů, zbytků lineckého cukroví, krémů, marmelády, kokosu, oříšků a čokolády. Ze vzniklé hmoty tvarujeme koule, které po obalení v kokosu či v sekaných oříšcích vkládáme do papírových košíčků.

1/20

Komentáře

Další tipy a triky