Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vnitřnosti jsou bohatým zdrojem bílkovin, vitamínů i minerálů, především železa a zinku. Správná technika zpracování dokáže z obyčejných surovin vytvořit kulinářské dílo. Vnitřnosti jsou často také levnější, takže navíc i ušetříte.

Zpracování vnitřností představuje tradiční i moderní přístup ke kulinářským zážitkům. Umět správně využít játra, srdce, ledviny či další orgány zvířat otevírá cestu k netradičním receptům, které obohacují kuchyni. Vybrali jsme pro vás 15 nejlepších receptů z našeho receptáře, kde vnitřnosti hrají hlavní roli.

1/15

    1 z 15

    Kuřecí srdíčka s tymiánem na cibuli

    Kuřecí srdíčka s tymiánem na cibuli

    Specifická chuť kuřecích srdcí se prolíná s jemně opečenou cibulkou a aromatickým tymiánem, což vytváří jedinečný kulinářský zážitek. Srdíčka navíc neobsahují žádný tuk a tak je takové jídlo vhodné i při redukci váhy. Nejlépe chutnají s bramborami nebo rýží.

    2 z 15

    Kuřecí játra v portském víně

    Kuřecí játra v portském víně

    Důkladně očištěná kuřecí játra nejprve orestujte na másle. Po chvíli k nim přilijte výrazné portské víno, které dodává pokrmu jemně nasládlou a vyváženou chuť, a poduste doměkka. Podávejte s bramborem, rýží nebo s čerstvým chlebem.

    3 z 15

    Smažená vepřová játra

    Smažená vepřová játra

    Játra se po důkladném očištění obalují v klasickém trojobalu a pečlivě se smaží na sádle dozlatova, aby získala lahodně křupavou texturu. Pozor, játra předem nesolte, ztvrdla by. Solí se až nakonec, když jsou usmažená. Nejlepší přílohou jsou brambory v jakékoli úpravě.

    4 z 15

    Biftek chudých s volským okem

    Biftek chudých s volským okem

    Šťavnatý biftek chudých se připravuje z vepřových jater, pokrájených na plátky. Játra pouze opepřete a poprašte solamilem a následně opékejte na pánvi 2 minuty z každé strany. Ideálně tak, aby střed zůstal růžový. Klasickým způsobem připravte volské oko a podávejte je společně s játry.

    5 z 15

    Kunovjanská kuřecí játra

    Kunovjanská kuřecí játra

    Kuřecí játra se pomalu dusí s bohatou směsí zeleniny a koření, čímž získávají výjimečnou chuť i vůni. Důležité zastoupení mají také žampiony, ať už v čerstvé či konzervované podobě. Směs báječně chutná s bramborami nebo hranolkami, s rýží či s bramborovým knedlíkem.

    6 z 15

    Ledvinky zase jinak a opět chutně

    Ledvinky zase jinak a opět chutně

    Originální příprava ledvinek překvapuje svým neotřelým pojetím. Prošpikují se slaninou a smíchají s rozmarýnem, cibulí, sójovou omáčkou a hladkou moukou, čímž se vytvoří harmonická chuť. Den předem je dobré naložit ledvinky do mléka nebo namočit do studené vody.

    7 z 15

    "Kouličkový" gulášek

    "Kouličkový" gulášek

    Klasická příprava gulášku získává nový rozměr díky zpracování býčích žláz. Suroviny se promíchají se slaninou, cibulí a kořením, přičemž se dusí doměkka. Výhodou takového guláše je jeho rychlá příprava, hotovo budete mít za 45 minut. Guláš chutná báječně s chlebem, rýží i těstovinami.

    8 z 15

    Vepřové srdíčko na zelenině

    Vepřové srdíčko na zelenině

    Vepřové srdíčko se nejprve povaří v tlakovém hrnci, po dobu 45 minut. Následně se přidá k orestované slanině s fazolkami, řapíkatým celerem a brokolicí. Suroviny doplňuje jemná kurkuma, která lehce zvýrazňuje chuť a zaručuje lahodnost pokrmu. 

    9 z 15

    Řízky z býčích žláz

    Řízky z býčích žláz

    Býčí žlázy jsou oblíbenou lahůdkou, která však vyžaduje specifickou péči. Nejprve je třeba je na noc naložit do mléka a teprve potom přistoupit k další úpravě. Pokrájejte je na plátky, obalte v klasickém trojobalu, smažte na sádle a podávejte s bramborami. 

    12 z 15

    Smažený vepřový jazyk

    Smažený vepřový jazyk

    Než se jazyky obalí v trojobalu, je nejprve třeba je povařit a oloupat. Trojobal může být klasický, ale daleko chutnější je v tomto případě přidat česnek s hořčicí do vajíčka a chilli do strouhanky. Jazyk osmažte dozlatova a podávejte s brambory, kaší nebo chlebem.

1/15

Komentáře